Rado Srbin ide u vojnike! Veliko interesovanje za vojne škole i akademije, a jedan smer posebno je popularan!

01.03.2023

11:59

0

Vojna akademija će primiti 175 kadeta na sedam akreditovanih studijskih programa

Rado Srbin ide u vojnike! Veliko interesovanje za vojne škole i akademije, a jedan smer posebno je popularan!
Vojska Srbije - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Nakon što je Ministarstvo odbrane raspisalo konkurs za upis u vojne škole do 31. marta, najveće interesovanje novi kadeti izrazili su za smer Vojno vazduhoplovstvo, potvrdio je pukovnik Danko Rondović.

Vojna akademija će primiti 175 kadeta na sedam akreditovanih studijskih programa a mogu da konkurišu svi državljani Republike Srbije sa mestom prebivališta na teritoriji države.

"Svi kandidati moraju da budu zdravstveno sposobni za vojne škole, što naknadno utvrđuju naše zdravstvene komisije. Budući kandidati ne smeju da biti krivično osuđivani. Takođe, bitno je naglasiti da postoje opšti i posebni uslovi koji su u vezi sa školom u koju konkurišu. To se pre svega odnosi na godine starosti kandidata, stepen i vrstu obrazovanja, opšti i uspeh iz pojedinih predmeta", istakao je Rondović.

Tanjug/Ministarstvo odbrane/Vojska Srbije
 

Sem za Vojnu akademiju, biće upisano i 17 kadeta Vojnomedicinske akademije Univerziteta odbrane u Beogradu, kao i 75 učenika opšteg smera, a 30 učenika ići će na vazduhoplovni smer Vojne gimnazije dok će 65 učenika u Srednje stručne vojne škole.

"Svi studijski programi su poprilično atraktivni za mlade ljude, ali bih izdvojio smer Vojno vazduhoplovstvo. Za taj program tradicionalno imamo najveće interesovanje kadeta. Pozvao bih sve kandidate da se prvo prijave za taj studijski program. Zbog toga što ukoliko ne budu uspeli da budu piloti naših borbenih aviona i helikoptera, mogu da konkurišu za bilo koji drugi studijski program", navodi Rondović.

Školovanje u svim vojnim školama je besplatno, a kadetima i učenicima obezbeđeni su smeštaj, ishrana, odeća, odnosno uniforma, udžbenici i školski pribor, sportska oprema, zdravstvena zaštita i odgovarajuća mesečna novčana primanja. 

Konkursi za upis u vojne škole otvoreni su do 31. marta 2023. godine.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike