Ovako je Nove godine dočekivao Tito: Pevali mu Nada Topčagić i Tozovac, a uveseljavali Čkalja i Mija! Ali jedan doček bio je drugačiji!

01.01.2024

12:32

0

Autor: R.M.

Tito je obožavao da na svoje proslave zove poznate pevače i glumce da ga zabavljaju

Ovako je Nove godine dočekivao Tito: Pevali mu Nada Topčagić i Tozovac, a uveseljavali Čkalja i Mija! Ali jedan doček bio je drugačiji!
Copyright Printscreen Youtube YU 0 Laki / Jugoslovenski partizani

Doživotni predsednik SFR Jugoslavije Josip Broz Tito u novogodišnjim noćima se provodio širom stare države a slavio je u Beogradu, Ljubljani i Zagrebu pa čak i Novom Sadu.

Zapravo 1980. godinu kada mu je bio i poslednji doček, proslavio je u Novom Sadu a postoji legenda da je te godine predosetio svoju smrt koja je nastupila nakon četiri meseca. 

Jedna od proslava koja je zabeležena kamerom bila je ona u Ljubljani 1972. godina

Slovenci su Tita dočekali na najvišem nivou, a Brozu se predstavila tadašnja prvaci Ljubljanske. Svirali su se valceri koje je Broz voleo. Posle toga se premestio u Dom vojske, gde su ga u transu dočekali privilegovani građani.

A nakon proslave uputio se u Brdo kod Kranja, da se odmori.

Jedna od novih godina, kako su mediji pisali ranije, a koja je posebno zapažena bila je ona na Miločeru 1973. godine

Uz detaljne planove za doček, specijalnih jelovnika i slično, Tito i Jovanka su za goste priredili i rekvizite za doček kao što su kartonske kape ili šeširi, pa čak i kaubojski koje je Broz obožavao.

Poznato je da su Titu za dočeke pevale mnoge zvezde kao što su Sedmorica Mladih, Leo Martin, Nada Topčagić, Đorđe Marjanović, Zvonko Bogdan, Arsen Dedić, Gabi Novak, Usnija Redžepova, Predrag Živković Tozovac, Zdravko Čolić, Tereza Kesovija, Boris Dvornik i Olivera Katarina.

Broz je voleo valcere ali da se veseli uz tamburice.

Proslava nove 1977. godine

Inače, pamti se i proslava iz 1977. godine u Hotelu "Park" kada je zvezda večeri bio legendarni glumac Miodrag Petrović Čkalja, koji je čitao šaljive čestitke za Tita i druge političare. 

Titu su svirali tamburaši Janike Balaža i orkestar Jovana Adamova a Brozovoj proslavi prisustvovali su Mira Banjac, Boris Dvornik, Ivan Hajtl i Milka Stojanović.

Nakon ponoći Tito je nazdravio "za sreću i blagostanje naših naroda i narodnosti i naše radničke klase" da bi kasnije obišao vojnike u Domu JNA, a sutradan otišao za Karađorđevo. 

Apartman u kojem je noćio Josip Broz Tito u Hotelu "Park" i dalje se zove "Titova rezidencija".

Proslednja novogodišnja proslava 

Za pretposlednji doček 1979. godine Tita su zabavljali Mija Aleksić i Čkalja, Đorđe Marjanović, Tereza Kesovija, Arsen Dedić i Predrag Živković Tozovac.

Iako je bio bolestan, on se ipak pojavio a poslednji put Novu godinu je slavio je u Karađorđevu 1980. godine i priča se da je bio najveseliji od svih gostiju.

Samo par meseci kasnije umro je 8. maja 1980. godine u Ljubljani.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike