Patrijarh Porfirije dobio zahvalnicu od Saveza slepih Srbije: "Ispunjavajmo dug ljubavi"

21.12.2023

23:33

0

Njegovoj Svetosti Patrijarhu srpskom g. Porfiriju danas je uručena zahvalnica Saveza slepih Srbije za podršku tom udruženju

Patrijarh Porfirije dobio zahvalnicu od Saveza slepih Srbije: "Ispunjavajmo dug ljubavi"
Patrijarh Porfirije - Copyright TANJUG / RADE PRELIĆ

Njegovoj Svetosti Patrijarhu srpskom g. Porfiriju danas je uručena zahvalnica Saveza slepih Srbije za podršku tom udruženju koje okuplja preko dvanaest hiljada slepih i slabovidih osoba u našoj zemlji.


Na svečanosti u Biblioteci Saveza slepih Srbije patrijarh Porfirije je rekao da je to priznanje izraz ljubavi i da je "naš dug da činimo ljubav, a kad taj dug ostvarujemo, onda je Bog među nama".

"U Jevanđelju stoji da smo jedni drugima dužni ljubav, tako da ako postoji išta što smo i mi učinili kao doprinos vašem Savezu onda je to sa jedne strane izraz naše obaveze, ali još više, i pre svega i iznad svega, ako je nešto u tome bilo dobro onda je to Božje, a ne naše", poručio je srpski patrijarh.

Prema njegovim rečima, svako od nas treba da se trudi da bude na toj smernici, a ako ima išta dobro što mislimo, govorimo i činimo onda je to od Boga. 

"Onda kada je dobro odsutno iz naših misli, iz naših reči i iz naših postupaka onda je to zasigurno od nas. Dug nam je da činimo ljubav, a kad taj dug ostvarujemo onda je Bog među nama", dodao je patrijarh.
Tanjug/Zoran Žestić
 


Kako je naveo, nezavisno od naših fizioloških pretpostavki, kapaciteta i mogućnosti, nezavisno od fizičke spodobnosti koje imamo, kada govorimo o onome što je najvažnije i suštinski organ svakog čoveka moramo podvući bezbroj puta reč ljubav, navodi se u saopštenju Srpske pravoslavne crkve.

Patrijarh je istakao da onaj koji je lišen ljubavi ili koji ima deficit ljubavi, lišen je i mogućnosti da dođe do istinskih uvida i spoznaje po bilo kojoj temi.

"Naravno, kada govorimo o ljubavi mi ne govorimo o jednoj konstanti koja se može sama po sebi postići, nego o dinamici našeg unutarnjeg života. Imati ljubav znači čeznuti za ljubavlju i truditi se, pored svih svojih slabosti koliko god da je to moguće, da ispunjavamo dug ljubavi", dodao je.

Kako je naveo, vidi onaj koji se trudi da ima ljubavi, a onaj koji bira za cilj svog života da sve njemu služi, onaj koji nema prostora u svojoj duši za drugog čoveka, onaj koji je zatrovan samoljubljem i egoizmom, on ima pomračen vid. 

Ljubavlju imamo uvid u samu suštinu postojanja, u smisao života, istakao je patrijarh i dodao da ljubavlju prema drugom čoveku, ali i prema Bogu, mi otvaramo svoju dušu i svoje srce tako da ono može u sebi da smesti svakog čoveka, ali i čitavu tvorevinu. 

"Zato u susretu sa članovima ovog Saveza sa dubokim ganućem moram da kažem da sam sreo mnogo više ljudi koji neuporedivo dublje, više i šire vide, imaju neuporedivo širu, uzvišeniju i dublju spoznaju onoga što je suština i smisao postojanja od mnogih koji imaju kapacitet i sposobnost spoljašnjeg gledanja", zaključio je patrijarh Porfirije.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike