Detinjci: Dan posvećen deci i njihovoj ulozi u porodici

17.12.2023

07:07

0

Detinjci se uvek slave treću nedelju pred Božić

Detinjci: Dan posvećen deci i njihovoj ulozi u porodici
Copyright Profimedia

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas, treću nedelju pred Božić, obeležavaju Detinjce, praznik posvećen deci i njihovoj ulozi u porodici. 

Ovaj dan, koji je deo predbožićnih običaja, karakteriše tradicionalno vezivanje dece od strane odraslih.

Običaj vezivanja na Detinjce simbolično prikazuje čvrste porodične veze i zajedništvo. 

Odrasli koriste kaiš, gajtan, kanap ili deblji konac da zavežu noge ili ruke dece, ponekad ih vezujući za sto ili stolicu. Ova radnja ima višestruko značenje: s jedne strane, simbolizuje porodičnu slogu, mir i međusobno poštovanje, a s druge strane, podseća na štedljivost i vrlinu.

Detinjci su dan kada se posebno naglašava vrednost dobrih dela i štedljivosti. Deca, koja su glavni protagonisti ovog dana, pripremaju male poklone ili slatkiše za odrasle, „drešeći“ se time od vezivanja. Ovaj običaj uči decu važnosti dobrotvornosti i davanja, kao i značaju porodičnih tradicija.

Poseban deo proslave čini svečani, ali posni ručak, koji je u skladu sa Božićnim postom. Jela su bogatija i raznovrsnija nego inače, simbolično predstavljajući radost i blagostanje koje donosi Božić.

Srpska Pravoslavna crkva naglašava značaj učenja dece o praznovanju i simbolici ovih praznika od najranijeg detinjstva. Cilj je da deca postepeno shvate i prihvate značaj ove tradicije. Velika pažnja se poklanja tome da pokloni ne moraju biti skupoceni; važno je da se praznik proslavlja u zdravlju, veselju, i da se narodni običaji očuvaju.

Naredne nedelje nakon Detinjaca su Materice, a potom i Oci, čime se završava ovaj jedinstveni niz porodičnih praznika koji ujedinjuju porodicu i pripremaju je za najradosniji hrišćanski praznik – Božić.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike