Vladika Teodosije doputovao u SAD: U nedelju će služiti svetu liturgiju u hramu Svetog Save u Milvokiju

30.11.2023

18:35

0

Teodosije je izrazio zadovoljstvo zbog susreta sa verujućim narodom u SAD

Vladika Teodosije doputovao u SAD: U nedelju će služiti svetu liturgiju u hramu Svetog Save u Milvokiju
Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

Episkop raško-prizrenski Teodosije doputovao je u posetu Sjedinjenim Američkim Državama, gde ga je na aerodromu u Čikagu dočekao vladika Longin, episkop novogračaničko-srednjezapadnoamerički.

Vladika Teodosije izrazio je zadovoljstvo zbog susreta sa verujućim narodom u SAD i poručio da se borba za očuvanje svetinja i preostalih Srba na Kosovu i Metohiji nastavlja, prenosi portal Serbian Times.

U nedelju 3. decembra, Teodosije će služiti svetu liturgiju u hramu Svetog Save u Milvokiju, nakon čega će u sali crkve biti organizovana donatorska manifestacija sa bogatim kulturno-umetničkim programom.

Sledeće subote, 9. decembra, u Kulturno sportskom centru "Nikola Tesla" u Čikagu biće organizovan skup "Za odbranu Kosova, u slavu Svetog Save! Donatorsko veče sa vladikom Teodosijem", na kojoj će biti prikupljana sredstva za otkup zemlje u Deževi, kod Novog Pazara, na kojoj je rođen najveći srpski svetitelj, Sveti Sava.

Prisutnima će se obratiti i episkop raško-prizrenski Teodosije, a biće prikazan i video-prilog o izgradnji Memorijalnog centra u rodnom mestu Svetog Save. Eparhija Raško-prizrenska SPC odlučila je da sagradi spomen crkvu i Memorijalni centar u selu Deževa, zaselak Miščiće, na mestu gde je po predanju 1169. godine, kao Rastko Nemanjić, rođen Sveti Sava.

Radovi na Memorijalnom centru su već uveliko odmakli, a arhimandrit Andrej, iguman obližnjeg manastira Crna Reka, imenovan je za sveštenika koji će obavljati službu u novom hramu, navodi portal.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike