Gde se najviše trese u Srbiji? Zemljotresi zaređali po našoj zemlji! Seizmolozi tvrde: Sad im je vreme!

07.12.2023

20:00

0

Autor: I.K.

Zemljotresi kod nas nisu tako česti, ali u ovom periodu njihova aktivnost je na globalnom nivou

Gde se najviše trese u Srbiji? Zemljotresi zaređali po našoj zemlji! Seizmolozi tvrde: Sad im je vreme!
Copyright Profimedia

Zemljotresi koji su poslednjih dana pogodili našu zemlju uznemirili su mnoge. Nekoliko potresa registrovano je na području Petrovca na Mlavi, od čega su dva registrovana jutros. Zemljotres je juče bio i u Markovcu, kao i proteklog vikenda, kada se tresao Petrovac na Mlavi.

Dva zemljotresa koja su rano jutros registrovana, bila su jačine 4,1 stepen po Rihteru, a drugi 2,4 stepena. Oba su registrovana na dubini od sedam kilometara, a osetili su se čak i u Beogradu i Pančevu.

Iz Republičkog seizmološkog zavoda Srbije kažu da ovo ipak nije ništa neočekivano.

- Ove vrednosti smo očekivali. Zemljotresi kod nas nisu tako česti, ali u ovom periodu njihova aktivnost je na globalnom nivou. Seizmološki zavod je izradio karte na osnovu kojih pratimo situaciju gde možemo očekivati zemljotres. U suštini, znamo koje vrednosti možemo očekivati, na primer devet jedinica Merkalijeve skale za područja Kopaonika, Lazarevca... Važno je da objekti budu dobro izgrađeni kako ne bi došlo do oštećenja niti gubitka ljudskih života - kaže za 24sedam v. d. direktor Dejan Valčić iz Republičkog seizmološkog zavoda.

Za razliku od Rihterove skale, koja meri snagu potresa u epicentru, Merkalijeva skala meri intenzitet posledica. 

Kako se može videti i na seizmičkim kartama na sajtu Zavoda, samo u pojedinim regionima Srbije mogući su nešto jači zemljotresi snage veće od šest stepeni Merkalijeve skale, kada mogu već da nastanu oštećenja na starim objektima. 

Printscreen/seismo.gov.rs
 

U više navrata tokom poslednjih 125 godina, rušilački zemljotresi pogodili su centralne i južne 
delove naše zemlje. 

Od 1893. godine na prostoru Srbije dogodila su se 27 zemljotresa magnitude M>5. Aktivnost je započela 1893.godine zemljotresom kod Svilajnca da bi se poslednji snažan zemljotres dogodio kod Kraljeva 2010. godine. Kako se jaki zemljotresi nisu događali po čitavom prostoru ravnomerno, to je prema magnitudama zemljotresa Srbija seizmički nisko do umereno aktivna teritorija, navodi se u publikaciji Srpskog udruženja za zemljotresno inženjerstvo. 

Ističu, ipak, da se teritorija Republike Srbije nalazi u seizmički aktivnom području, kao i da je u centralnoj Srbiji lociran najveći broj jakih zemljotresa.

Bezbednosni saveti u slučaju zemljotresa 

Budući da će se zemljotresi dešavati i u budućnosti, sve što treba znati jesu neke osnovne mere bezbednosti u slučaju jačeg potresa. Republički seizmološki zavod tako preporučuje da ako smo u zatvorenom prostoru da se spustimo na pod, po mogućnosti ispod stola ili klupe, sklupčamo i pokrijemo glavu u slučaju da nešto počne da pada. Treba se skloniti od prozora, a u starim zgradama može se stati u dovratak. Sve dok traje zemljotres, treba izbegavati stepenište i lift. 

Napolju se treba skloniti od zidova visokih objekata, bandera, uličnog osvetljenja... 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike