Jedan srpski pilot gonio je pred sobom 16 kukavnih pilota NATO kao golub jastrebove: Godišnjica smrti slavnog komandanta Milenka Pavlovića

04.05.2023

15:20

0

Autor: R.M.

Na radio-vezi zabeležene su njegove poslednje reči u neravnopravnoj borbi: "Imam ih, imaju i oni mene."

Jedan srpski pilot gonio je pred sobom 16 kukavnih pilota NATO kao golub jastrebove: Godišnjica smrti slavnog komandanta Milenka Pavlovića
Milenko Pavlović 1 - Copyright printscreen/Youtube/RTS

Komandant 204. lovačkog avijacijskog puka Milenko Pavlović poginuo je nad rodnim Valjevom na današnji dan kada je  1999. godine krenuo u presretanje aviona NATO-a.

Iako su na dežurstvu bile druge kolege Pavlović je odlučio da lično sedne u "mig-29” i krene u presretanje NATO letelica.

O tome šta se dešavalo dobar opis dao je Živan Grujičić u svojoj knjizi "Život i smrt Milenka Pavlovića, pilota-pukovnika".

- Najednom je nastao neviđeni kovitlac NATO agresorske eskadrile, svih 16 aviona se dalo u odstupnicu. Šesnaest superletelica ustuknulo je pred jednom našom letelicom, u uzlaznoj vertikali bežalo u visinu pred vitezom u "migu 29". Jedan srpski pilot gonio je pred sobom 16 kukavnih pilota NATO alijanse, baš kao kad jedan golub goni 16 jastrebova, što jeste čudo neviđeno i dostojno da postane ep... Kovitlac brojnih aviona u visini potrajao je desetak minuta, reklo bi se malo, a uistinu predugo za jednog borca protiv šesnaest. Potom, jednog trenutka nastupila je mukla tišina, zatim je usledila potmula eksplozija nebu pod oblacima - opisao je Grujičić.

printscreen/Youtube/RTS
Milenko Pavlović

To je verovatno bilo u 12.47, kada je izgubljena radio-veza s potpukovnikom Pavlovićem. Neprijateljski avion ga je pogodio iz daljine, pretpostavlja se da je raketa ispaljena čak iz vazdušnog prostora BiH. Valjevci su sa oduševljenjem gledali avion u plamenu koji pada na zemlju, uvereni da je u pitanju vazduhoplov Alijanse, ali ih je već par sati kasnije obuzela tuga kada su saznali da je poginuo srpski pilot u pokušaju da spase živote građana koji bi stradali pod bombama i raketama NATO-a.

- Hrabro i odvažno, braneći svoje i naše nebo, komandant je dao svoj život i tako ušao u red legendarnih srpskih junaka i komandanata - naveo je u knjizi "Agresija NATO-a – RV i PVO u odbrani otadžbine" general Spasoje Smiljnić, ratni komandant pomenutog vida Vojske Jugoslavije.

Milenko Pavlović (1959–1999), inače rodom iz Gornjeg Crniljeva kod Osečine, posthumno je unapređen u čin pukovnika i odlikovan Ordenom za zasluge u oblasti odbrane i bezbednosti prvog stepena i Ordenom za hrabrost. Vojni aerodrom u Batajnici odnedavno nosi ime "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović”.

Na radio-vezi zabeležene su njegove poslednje reči u neravnopravnoj borbi: "Imam ih, imaju i oni mene."

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike