Lekari Instituta „Dedinje“ rade punom parom kako bi smanjili liste čekanja! Za jedan dan izveli 16 operacija (FOTO)

02.12.2023

23:08

0

U Institutu za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“ juče su obavili 16 intervencija kod pacijenata sa poremećajem srčanog ritma

Lekari Instituta „Dedinje“ rade punom parom kako bi smanjili liste čekanja! Za jedan dan izveli 16 operacija (FOTO)
Za jedan dan izveli 16 operacija - Copyright Institut za kardiovaskularne bolesti Dedinje

Kako bi smanjili listu čekanja, a pomogli onima koji mogu da budu i životno ugroženi, u Institutu za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“ juče su obavili 16 intervencija kod pacijenata sa poremećajem srčanog ritma. Na tu proceduru čeka oko 250 pacijenata. U Institutu kažu da, posle epidemije koronavirusa, imaju više pacijenata sa tim problemom.

Na Odeljenju elektrofiziologije Instituta „Dedinje 1“, u nekoliko soba leže pacijenti koji su bili na programu, imaju od 38 do 72 godine.

Uradili su ablaciju plućnih vena, sa kriogenom terapijom, juče je urađena, danas idem kući“, kaže Goran Filipović iz Beograda.

„Od maja ove godine sam čekao intervenciju, imao sam nepravilan rad srca, aritmiju, tahikardije, i dijagnostikovana mi je atrijalna fibrilacija“, navodi Aleksandar Ivković, takođe iz Beograda.

Zbog zdravstvenog problema koji može i život da im ugrozi, kod čak šesnaestoro pacijenata urađena je kriobalon kateterska ablacija.

„To je jedna metoda kojom se perkutanim putem iz preponske vene ulazi u srce, odnosno u levu pretkomoru i uništavaju fokusi koji stvaraju ili sprovode aritmije, u ovom slučaju tu najčešću aritmiju, atrijalnu fibrilaciju, koja u suštini i najviše opterećuje službe hitne pomoći i opšte bolnice“, objašnjava načelnik Odeljenja elektrofiziologije na Institutu „Dedinje“, dr Milosav Tomović.


Pacijenti sa tom vrstom aritmije ne mogu redovno da rade, zamaraju se, nekada bolest ne daje simptome, a slabi srce, a nekada dolazi i do stvaranja tromba, i srčanih i moždanih udara.

„To nije samo svetski problem, malo centara koji izvode ovu intervenciju jer je potrebno visoko edukovano osoblje. Nažalost, nekada se čekalo i po nekoliko godina jer nije bilo dovoljno centara, kapaciteta, a kod nas je maksimalno nekoliko meseci, čak smo došli u situaciju da čekaju tek onoliko koliko je neophodno da urade neophodne analize za pripremu za bolnicu“, ističe Tomović.
 

Prof. dr Bojić: 2.500 operacija na otvorenom srcu

"Mi smo referentni centar za ugradnju totalnog veštačkog srca za područje Evrope, sa preko 30 totalnih, rekorderi po broju operacija u Evropi, procedura na otvorenom srcu, sada elektrofioloških procedura. Ovu godinu završavamo sa preko 2.500 operacija na otvorenom srcu, radimo više nego svi drugi zajedno, to je važno za naše pacijenete, za skraćenje lista čekanja“, navodi direktor Instituta za kardivaskularne bolesti „Dedinje“, prof. dr Milovan Bojić.

Tanjug/Sava Radovanović
 


A da bi nastavili sa radom u najboljim uslovima, da počne rekonstrukcija „Dedinja 1“ – u prvim mesecima nove kalendarske godine, nada se direktor Dedinja. Najava i obećanje nadležnih stiglo je nedavno povodom 45 godina Instituta.

A upravo toliko godina imaju i liftovi u staroj zgradi, često se kvare, rezervni delovi se ne proizvode, pa neretko na nosilima prebaciju pacijente u novu zgradu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike