Filmska operacija na Dedinju: Bivši direktor bolnice helikopterom prebačen na hitnu operaciju zbog "električne oluje" na srcu!

01.02.2023

11:45

0

Autor: R.M.

Operacija trajala više od pet sati, a godišnje u institutu obave oko 50 ovakvih zahvata

Filmska operacija na Dedinju: Bivši direktor bolnice helikopterom prebačen na hitnu operaciju zbog "električne oluje" na srcu!
Duško Panzalović nakon operacije - Copyright Institut za kardiovaskularne bolesti Dedinje

Stručnjaci Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" spasili su život dr Dušku Panzaloviću, hirurgu i bivšem direktoru bolnice u Doboju. 

- Panzalović je iz Kliničkog centra u Banjoj Luci, gde je lečen zbog višestrukih napada smrtonosne ventrikularne tahikardije, helikiopterom transportovan u Institut za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" gde je urađena kateterska ablacija ventrikularne tahikardije, odnosno odstranjivanje bolesnog dela srčanog mišića leve komore - piše u saopštenju instituta.

Dodaje se da su tretirali devet spornih mesta na srcu zbog kojih su nastajale tahikardije, a operacija je trajala pet i po sat.

Dr Panzalović je već otpušten na kućno lečenje.

- Mi u "Dedinju" godišnje uradimo oko 50 ovakvih intervencija, pri čemu, najčešće, pacijenti kod nas dođu u već stabilnom stanju. U ovom slučaju, pacijent je stigao u stanju tahikardije, odmah na bolničkom prijemu, primenjeni su spoljni elektrošokovi. Pri tom, pacijent je imao ugrađen kardioverter defibrilator, koji je emitovao elektrošokove, ali oni nisu mogli da zaustave neprekidne  tahikardije, koje mi, stručno nazivamo električnom olujom. Na sreću, našeg pacijenta danas otpuštamo kući, uz odgovarajuću propisanu terapiju za njegovu osnovnu bolest – kazao je elektrofiziolog dr Velibor Ristić, pomoćnik upravnika klinike za kardiologiju Instituta "Dedinje". 

Institut za kardiovaskularne bolesti Dedinje
Operacija u Institutu "Dedinje"

Dr Ristić je objasnio da je ventrikularna tahikardija veoma opasan poremećaj jer srce kuca toliko brzo da, ponekad, ne može da dobije dovoljno krvi. 

Pri tom, ona može da preraste i u ventrikularnu fibrilaciju što potencijalno smrtonosan nepravilan srčani ritam. 

Najčešći uzroci su srčani udar, prethodna operacija na srcu, insuficijencija i trauma srca, upotreba nedozvoljenih lekova, urođene srčane mane, hemijske abnormalnosti u krvi i preterana aktivnost štitne žlezde, dok simptomi, kako kaže dr Ristić, mogu biti lupanje srca, ubrzan srčani ritam, kriza svesti, najava pada u nesvest, zanošenje, kratak dah, bol u grudima, znojenje…
 
- Lekarski tim Republike Srpske je učinio sve da mi u tom momentu pomogne. Međutim, pošto se radilo o teškom poremećaju srčanog ritma, situacija je nalagala da moram doći u ustanovu vrhunskog ranga, kakav je Institut za kardiovaskularne bolesti "Dedinje", sa čim sam se, bez zadrške, odmah složio. Znam da je to ustanova sa tradicijom  i velikim iskustvom, odličnim stručnjacima. Sve je funkcionisalo prefektno, od prijema, smeštaja i ostalih medicinskih postupaka. Zahvaljujem se celokupnom timu koji je rešio ovaj moj, nimalo, jednostavan zdravstveni problem – kazao je dr Panzalović i naglasio da se trenutno oseća odlično.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike