Na institutu "Dedinje" izvršena tristota operacija srca bez ožiljka!

31.10.2022

17:00

0

Institut ,,Dedinje“ jedan je od retkih centara u svetu koji endoskopske operacije izvodi kroz samo jedan rez, bez pomoćnih otvora na grudnom košu

Na institutu "Dedinje" izvršena tristota operacija srca bez ožiljka!
Dedinje prva operacija srca (2) (1) - Copyright Tanjug/Tanja Radovanović

Tim lekara instituta "Dedinje" na čelu sa profesorom Ivanom Stojanovićem uradio je tristotu endoskopsku rekonstrukciju mitralnog zalistka (Port-ačeš), što je za medicinu korak vredan svake pažnje, a za pacijenta znači komfornu operaciju kroz mali rez.


Estetski efekat je, međutim, samo jedna od prednosti ove procedure. Ovakavim minimalno invazivnim pristupom izbegava se sečenje grudne kosti, čime se smanjuje mogućnost infekcije kosti, manji je bol nakon operacije, kraći postoperativni oporavak i brži povratak svakodnevnim aktivnostima.

Na taj način većina operisanih potpuno je funkcionalna dve do tri nedelje nakon procedure, što je sa više aspekata veoma značajno i finansijski povoljnije za državni budžet.
Tanjug/Tanja Radovanović
 


Institut ,,Dedinje“ jedan je od retkih centara u svetu koji endoskopske operacije izvodi kroz samo jedan rez, bez pomoćnih otvora na grudnom košu.

- Bezbednost bolesnika nam je uvek na prvom mestu, ispred svake naše sujete i želje za novinama, tako da ukupna smrtnost iznosi 0,33 odsto za celu grupu operisanih, odnosno 0,4 za bolesnike sa mitralnom rekonstrukcijom. Poređenja radi, vodeći svetski centri prikazuju operativnu smrtnost od 0,8 do 1,2 odsto za ovu vrstu hirurgije. Uspešnost same rekonstruktivne procedure se nije smanjila i iznosi 97 odsto, tako da je ona komparativna sa uspehom koji ostvarujemo klasičnom hirurgijom, gde se srcu pristupa kroz grudnu kost - kaže prof. Stojanović

Tanjug/Tanja Radovanović
 

Kaže i da je kvalitet usluga ravan onom u najboljim svetskim kardiohirurškim klinikama, a pri tome te usluge koštaju neuporedivo manje nego u istim takvim svetskim klinikama.

- To privlači pacijente iz raznih regiona i sve ih je više. Naši rezultati ne privlače samo pacijente, već i kolege koji žele da uče miniinvazivnu hirurgiju srca, a vrata naše kuće su za sve njih širom otvorena. Mi jesmo mala zemlja, ali za velike rezultate postignute u Institutu znaju, ne samo u široj regiji, nego i u Evropi - poručuje profesor Stojanović.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike