Poznati ginekolog objasnio kako je moguće da u poodmakloj trudnoći žena uopšte ne zna da je trudna

15.11.2023

11:28

0

Dešava se da trudnice ne prepoznaju da su trudne do samog momenta kada treba da se porode, kaže ginekolog Vanja Milošević

Poznati ginekolog objasnio kako je moguće da u poodmakloj trudnoći žena uopšte ne zna da je trudna
Ilustracija - Copyright Profimedia

Priča o mladoj majci iz Majdanpeka koja se prevremeno porodila i tom prilikom izgubila jednu od dve blizanačke bebice, rastužila je Srbiju, a ono što je privuklo pažnju jeste to što majka nije imala kontrakcije.

Dr Vanja Milošević, ginekolog "Narodnog fronta", kaže da žene često imaju fantomski nagon za stolicom baš neposredno pre i prilikom porođaja, i da se retko dešava da to ne prepoznaju kao porođaj.

- Ti porođajni bolovi su ono što nagoveštava blizinu porođaja, te jake kontrakcije majku upozoravaju da je porođaj blizu. Ipak, kod žena koje su više puta rađale često se dešava da je taj nagon za stolicom bude dominantan, tako da im se čini da im se ide u toalet, a zapravo su u pitanju kontrakcije. To su te neprepoznate kontrakcije. Tu je sve moguće, ali u principu žena koja je već rađala trebalo bi da zna kako izgledaju ti bolovi pred porođaj - kaže on.

Ginekolog dodaje da je bilo slučajeva kada žene nisu znale da su trudne.

- To je moguće, i dešava se, ali obično majke to saznaju već posle nekoliko nedelja, odnosno posle 12. nedelje trudnoć,e kada plod definitivno izlazi iz male karlice. Do trećeg meseca taj plod primećuje i žena. Važno je da žene koje su trudne idu na redovne ginekološke preglede i da slušaju savete svojih lekara. Da se ne izlažu ekstremnim aktivnostima, da kretanje svedu na minimum, da ne putuju izvan mesta boravka, pogotovo nakon 36. nedelje trudnoće. Tu se preporučuju umerene šetnje, dosta spavanja, što manje stresa, česti obroci, to je ono što preporučujem trudnicama - govori dr Milošević.

Profimedia
 

Naglašava da nakon 36. nedelje porođaj, posebno kod blizanačke trudnoće, ili trojki, četvorki, može da nastupi svakog trenutka, te da je važno da majke, odnosno budući roditelji toga budu svesni.

Ginekolog objašnjava da prevremeni porođaj mogu da izazovu čak i infekcije, amnioniti, pucanje vodenjaka... 

- Ima tu i genetske predispozicije, i to upravo kod višerotki, kod dvojajčane ili blizanačke trudnoće. Kod blizanačke trudnoće, inače, bude tako da je porođaj drugačiji. Tu su termini od dve do tri nedelje ranije. Mi u "Narodnom frontu" zato i obaveštavamo majke koje nose dvojke ili trojke da će im porođaj biti mnogo pre očekivanog - kaže on.

U svetu se svake godine desi oko dva miliona ovakvih smrti, odnosno jedna na svakih 16 sekundi, a najveća stopa mrtvorođene dece je u afričkim zemljama. Svetska zdravstvena organizacija mrtvorođenost definiše kao bebu stariju od 28 nedelja kojoj je smrt nastupila pre ili tokom porođaja.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Blic

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike