Trudnice u Srbiji rizikuju život bebe zbog zaluđenosti svetskim trendom: Ugledaju se na Pamelu i Sindi Kraford!

09.10.2023

18:06

0

Autor: N.P.

Iako je za njih takav porođaj emotivniji i komforniji, ipak može biti veoma opasan, te se većina srpskih ginekologa i pedijatara ovome oštro protivi

Trudnice u Srbiji rizikuju život bebe zbog zaluđenosti svetskim trendom: Ugledaju se na Pamelu i Sindi Kraford!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Sve više trudnica u Srbiji postaje zaluđena svetskim trendom da se porađaju kod kuće po ugledu na Sindi Kraford ili Pamelu Anderson.

Iako je za njih takav porođaj emotivniji i komforniji, ipak može biti veoma opasan, te se većina srpskih ginekologa i pedijatara ovome oštro protivi pošto može doći do brojnih nepredviđenih komplikacija, pa i smrtnog ishoda!

Ginekolog dr Vanja Milošević ističe da ima pacijentkinja koje žele da se porode kod kuće, ali on to ne podržava.

- Više sam za porođaj u bolničkim uslovima, ima jedna stvar, a to žene ne znaju, to je rađanje posteljice. To je nešto što je nepredvidivo na porođaju. Mi možemo da predvidimo sve, obim glave, težinu deteta, veličinu, karlične mere, sve to nije sporno. Samo jednu stvar ne možemo predvideti, a to je kako se rađa posteljica - objašnjava dr Milošević za Kurir.

Kako kaže, kod rađanja posteljice može da se desi nepredvidivo i obilno krvarenje.

TANJUG/ VLADIMIR SPORCIC /Profimedia
 

- Imali smo slučajeve kad iz porođajne sale trčimo do operacione da spasemo ženu zbog toga. Jeste retko, ali može da se desi i to kod mene izaziva strah kad je porođaj kod kuće u pitanju. Mnoge stvari su u porođaju još uvek nepredvidive, zato je mnogo racionalnije poroditi se u porodilištu. Postoji niz opasnosti i komplikacija - napominje on i dodaje:

- Mogu se javiti infekcije, obmotavanje pupčane vrpce oko bebinog vrata, infekcija ploda... Najvažnija procena je da li će porođaj ići vaginalno ili ne, tu može da se desi da se žena, recimo, ne otvori dovoljno ili da mora da se pribegne pomoćnim sredstvima kao što su forceps i vakuum, a toga nema u kućnim uslovima. Ako se ne pribegne ovim tehnikama na vreme, vi ćete izgubiti i dete i ženu.

On ističe da je vrlo važan prvi bebin pregled kod neonatologa, koji daje konačnu ocenu o vitalnosti ploda.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike