Đaci masovno potpisuju peticiju da škola bude 4 dana nedeljno! "Legitiman način da skrenu pažnju da su preopterećeni"

07.10.2023

07:06

0

Autor: M. Vu.

"Zapravo reč je o nekoj internet peticiji, da budem iskren ne znam ni ko tačno stoji iza nje", kaže Aleksandar Markov iz Foruma beogradskih gimnazija

Đaci masovno potpisuju peticiju da škola bude 4 dana nedeljno! "Legitiman način da skrenu pažnju da su preopterećeni"
đaci traže 4 nastavna dana - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević Wikipedia

Na internetu je osvanula peticija koja zagovara smanjenje broja školskih dana na četiri nedeljno. Učenicima ova ideja zvuči kao dobra mogućnost za bolje iskorišćenje slobodnog vremena i balansiranje obaveza.

Jedna učenica iznosi svoje mišljenje: "Mislim da je ovo zaista odlična ideja, jer kada idemo u školu pet dana nedeljno, vikendima obično provodimo vreme u učenju i nemamo skoro nikakvo slobodno vreme."

Gimnazijalka dodaje: "Posebno sada, kada smo opterećeni kontrolnim i pismenim zadacima, mi četvrtaci i gimnazijalci bi nam svakako dobro došao taj dodatni dan za odmor, posvećivanje sebi, treningu, i da ostatak vikenda posvetimo učenju."

M. M./ATAImages
 

Druga učenica ističe važnost kvalitetnijeg iskorišćenja četiri radna dana: "Mislim da bi školski sistem trebalo da se promeni, tako da se ova četiri dana koriste mnogo efikasnije i produktivnije."

Nastavnici nisu saglasni

U školama su čuli za ovu ideju, ali nastavnici uglavnom ne misle kao đaci.

"Zapravo reč je o nekoj internet peticiji, da budem iskren ne znam ni ko tačno stoji iza nje. Činjenica da je ona sakupila veliki broj potpisa, ali te internet peticije, kao i neke druge, nemaju neku naročitu snagu. Što se tiče same izvodljivosti, mislim da nije realno", navodi Aleksandar Markov iz Foruma beogradskih gimnazija.

Poručuje i da nije čuo da negde postoji takav sistem.

"Sutra bi po tom modelu mogao da dođe neko na ideju da nastavna, odnosno radna nedelja traje tri dana. Ako je to način da učenici skrenu pažnju da su preopterećeni, onda je to legitiman način, ali daleko od realnosti", poručuje Markov za RTS.

Dve krajnosti

Direktor Aktiva osnovnih škola Novog Beograda Darko Eger navodi da u obrazovnom sistemu svu decu sve učimo.

A.K./ATAImages
 

"Svakako se u ovom obrazovnom sistemu nekome čini da je više opterećen, a neko manje", dodaje Eger.

Na prvi pogled, dve krajnosti. Deca su uvek želela manje škole, a više slobodnog vremena. Nastavnici znaju koliko im je teško da ispune nastavne planove i sa petodnevnom radnom nedeljom.

Deca su željna slobodnih aktivnosti, pa bi možda tu trebalo naći rešenje. Slobodne aktivnosti u okviru škole, po izboru učenika.

Za sada je i ovo samo predlog koji, kako se saznaje, do zvaničnih institucija nije ni stigao.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike