Jagma za prosvetnim radnicima: Nastavnike traže i na Fejsbuku

18.11.2020

10:26

0

Autor: M.V.

Gotovo da nema škole u Srbiji u kojoj neko od đaka ili prosvetnih radnika nije zaražen ili u samoizolaciji

Jagma za prosvetnim radnicima: Nastavnike traže i na Fejsbuku
Copyright Profimedia

Prema zvaničnim podacima, broj đaka i nastavnika koji su zaraženi koronavirusom u srpskim školama nije veliki, ali broj prosvetara koji su, zbog rizičnih kontakata u samoizolaciji, raste iz dana u dan. Zato su pojedine škole, prema pisanju medija, u potražnji za stručnim kadrom, a neki od njih pomoć su potražili i na društvenoj mreži Fejsbuk.

Pročitajte još: Čeka nas još teži dan nego jučerašnji: Premijerka saopštila da će biti više od 5.000 zaraženih

Gotovo da nema škole u Srbiji u kojoj neko od đaka ili prosvetnih radnika nije zaražen ili u samoizolaciji, a kako su za medije istakli u nekim školama, teško je naći zamenu, naročito učiteljima.

Profimedia

Tako, na primer, u OŠ “Mila Pavlović” u Čačku, kažu za Novosti da je “troje učitelja i dvoje nastavnika trenutno u samozolaciji”.

– Učitelji koji su u samoizolaciji zamenjeni su kolegama koji nemaju radni angažman, a nastavnike menjaju drugi nastavnici iz škole – navela je Vesna Jerotijević, učiteljica u ovoj čačanskoj obrazovnoj ustanovi.

Đaci ove godine idu ranije na raspust?
Predsednica Sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković smatra da nije problem broj zaraženih, već broj onih koji su u izolaciji:

– Zaražavanje nije veliko, ali su slučajevi izolacije mnogobrojni. Prosvetari ili deca koja su bila u rizičnom kontaktu moraju u izolaciju dve nedelje. Pitanje je koliko sistem to može još da podnosi. To može biti jedan od razloga da deca odu na raspust ranije nego što je planirano.

Ona ističe da “u gradu ima sedam velikih škola, pa ako se u svakoj razboli po troje učitelja, znači da je potrebno više od 20 učitelja za zamenu”.

Profimedia

Uistom problemu našla se i beogradska OŠ “Ćirilo i Metodije”, gde, kako je za medije rekla direktorka Manuela Ilić,  ne rade dve učiteljice i dvoje nastavnika.

Pročitajte još: Negativan PCR test ne znači da nemate koronavirus

Takođe, ona ističe da  nastavnicima matematike, pošto su oni, inače, deficitarni.

Kolika je potražnja za nastavnim kadrom govori i to da se traže i na “Fejsbuku”, kao što je slučaj sa osnovnom školom “Nikola Tesla” iz Vinče, koja na ovaj način traži zamenu za odsutnog matematičara.

Isto i u srednjim školama

Ništa bolja situacija nije ni u srednjim školama i gimnazijama.

– U gimnazijama u Beogradu potvrđeno je desetak slučajeva obolevanja kod nastavnika – poručio je Aleksandar Markov iz Foruma beogradskih gimnazija i dodao da “postaje sve teže organizovati nastavni proces i zapušiti rupe”.

 

Onlajn nastava u Vrbasu

U Vrbasu je uvedena vanredna situacija, a sve škole u ovoj opštini polako prelaze na onlajn nastavu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Novosti

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike