"Da niko ne bude izostavljen": Danas se obeležava Međunarodni dan starijih osoba

01.10.2023

09:11

0

Autor: I.K.

Ni na međunarodnom ni na evropskom nivou ne postoji dokument koji se isključivo odnosi na starije osobe

"Da niko ne bude izostavljen": Danas se obeležava Međunarodni dan starijih osoba
Copyright Tanjug/Vladimir Šporčić

Međunarodni dan starijih, 1, oktobra, obeležava se širom planete.

Ovaj praznik, na osnovu rezolucije Ujedinjenih nacija je 45/106, prvi put je obeležen 1991. godine.

Međunarodnog dana starijih osoba, 1. oktobra, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog podseća da se demografska slika u svetu promenila i u dnevni fokus neminovno dolazi vrlo složena problematika sa kojom se starija populacija suočava. 

Specifični su izazovi zaštite i poštovanja ljudskih prava starijih kako na nacionalnom tako i na globalnom nivou. Činjenica je da ni na međunarodnom ni na evropskom nivou ne postoji dokument koji se isključivo odnosi na starije osobe. Preostalo je samo praćenje preporuka koje ugovorna tela Ujedinjenih nacija upućuju državama u kontekstu monitoringa postojećih međunarodnih ugovora. Ne može se zanemariti Agenda 2030 koja je uvela princip "Da niko ne bude izostavljen", navodi se u saopštenju Ministarstva. 

Kako je Srbija prva zemlja koja je princip "Da niko ne bude izostavljen" uvela u svoj normativni okvir, razumljivo je zašto se u politikama koje se kreiraju insistira da starije osobe ne budu izostavljene. To se posebno ogleda u unapređivanju oblasti zdravstvene i socijalne zaštite, celoživotnog obrazovanja, zaštite od nasilja i lokalni razvoj specijalizovanih usluga, kako bi se kvalitet života ove populacije unapredio. 

U pravcu poboljšanja životnih uslova ide i odluka Vlade Republike Srbije da penzije budu povećane 5,5 odsto od 1. oktobra 2023, i dodatnih 14,8 odsto od 1. januara 2024, kao i sistem penzionerskih kartica sa popustima za kupovine i plaćanja roba i usluga.

Sa druge strane, razvija se i okvir za upražnjavanje svih onih aktivnosti za koje se podrazumeva da su "rezervisane", za mlađu populaciju. U tom smislu, akcenat je stavljen na uspostavu programa za što aktivniji život starijih osoba kako bi slobodno vreme ispunili aktivnostima kojima razvijaju svoje talente i stiču nova znanja, kao što su putovanja, odlasci u pozorište, bioskop, pohađanje različite kurseva i drugo.

TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ
 

 

Još postoje predrasude da starije osobe svoj život treba da provedu živeći pasivno svoje penzionerske dane. Zanemaruje se njihovo ogromno životno i radno iskustvo, koje ne samo mladim generacijama, već društvu u celini, predstavlja neiscrpni resurs, vredan poštovanja. Razvijanjem međugeneracijske solidarnosti postiže se zamah u razvoju društva kroz korišćenje svih blagodeti mladosti i ogromnog potencijala i iskustva starijeg životnog doba.

Prema podacima UN-a, procena je da će do 2050. godine starijih ljudi biti više od dve milijarde ili 22 procenta svetske populacije, što predstavlja duplo više od sadašnjih 11 procenata stanovništva koje je starije od 60 godina, podseća Ministarstvo u saopštenju.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike