Ministarka Grujičić: Moramo da radimo na jačanju primarne zdravstvene zaštite

29.09.2023

16:50

0

Početkom naredne godine nastavlja se nabavka opreme za hirurške sale

Ministarka Grujičić: Moramo da radimo na jačanju primarne zdravstvene zaštite
Copyright Tanjug/Nenad Mihajlović

Ministarka zdravlja Danica Grujičić obišla je danas radove na izgradnji objekta u sklopu Univerzitetskog kliničkog centra Vojvodine i  tom prilikom izjavila da je potrebno raditi na racionalizaciji zdravstvenog sistema i jačanju primarne zdravstvene zaštite. 

Grujičić je nakon obilaska navela da bi radovi na izgradnji jednog od četiri objekta trebalo da budu završeni u drugoj polovini sledeće godine. 

- Mislim da se u projektu četiri klinička centra vidi svetlo na kraju tunela. Ova zgrada je započeta osamdesetih, a mi smo trenutno prebacili određena sredstva sa Kliničkog centra Srbije ovde, kako bismo mogli da povećamo broj radnika. Raspisujemo tender za nabavku radiološke opreme i to - dve angio sale, PET sken i CT aparata, četiri rendgena, poseban fluoroskopski aparat i jedna magnetna rezonanca što znači da će kompletna radiološka biti nabavljena do kraja godine - rekla je Grujičić.

Tanjug/Nenad Mihajlović
 

Ministarka je dodala da će se početkom naredne godine nastaviti sa nabavkom opreme za hirurške sale. 

- Planirano je da postoji jedna hibridna sala za neuro procedure i za vaskularne procedure. Nakon toga biće dogovor među kolegama koji rade u hirurškim granama koliko kreveta je kome potrebno, imajući u vidu da popunjenost posteljnog fonda nije velika i da moramo da bude racionalni, ne samo u Vojvodini nego svuda - kazala je Grujičić.

Ministarka se osvrnula i na nadolazeće izbore 17. decembra rekavši da je važno da se u Skupštini usvoji Zakon o kreditu sa Svetskom bankom.

- Tu će ići nabavka još dva linearna akceleratora i deset magneta već sledeće godine. Važan je i projekat 100 ambulanti po ruralnim sredinama odnosno opremanje na odgovarajući način kako bi kolege koje rade mogle da postave dijagnozu, i učiniti tako da građanima bude dostupna dijagnostika odmah i blizu mesta u kom žive - rekla je Grujičić.

 Pokrajinska vlada je za rekonstrukciju četiri objekta Univerzitetskog kliničkog centra Vojvodine izdvojila 1,3 milijarde dinara. 

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike