Dan Svetog Lavrentija: Slavlje vere i hrabrosti u znaku svetiteljevih čuda

23.08.2023

06:48

0

Sveti arhiđakon Lavrentije, živeći u 3. veku, bio je istaknuti član rimske hrišćanske zajednice u vreme kada su vernici trpeli surove progone

Dan Svetog Lavrentija: Slavlje vere i hrabrosti u znaku svetiteljevih čuda
Crkva Sv Marka 1811 2021 Oltar, foto Katarina Mihajlovic (2) - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Na današnji dan vernici širom sveta slave praznik Svetog mučenika Lavrentija arhiđakona i drugih hrabrih hrišćana koji su podneli stradanja tokom velikog progona za vreme vladavine rimskog cara Valerijana.

Sveti arhiđakon Lavrentije, živeći u 3. veku, bio je istaknuti član rimske hrišćanske zajednice u vreme kada su vernici trpeli surove progone. Kao učenik i blizak saradnik pape Siksta, postavljenog na čelo hrišćanske zajednice, Lavrentije je rukopoložen za đakona. Njegova dužnost obuhvatala je nadgledanje imovine Crkve i brigu o siromašnima.

Iako su znali da ih očekuju teška stradanja, ni Lavrentije ni papa Sikst nisu odustali od svojih uverenja. Uprkos okrutnim proganima rimskih vlasti, nisu se povukli već su hrabro širili hrišćansku veru i Hristovu propoved među narodom.

U toku progona cara Valerijana 258. godine, mnogi hrišćani su izgubili živote, a pripadnici plemićkih porodica bili su lišeni imovine i proterani. Episkop Sikst je bio među prvima koji su stradali, ubijen 6. avgusta iste godine. Pre nego što je Sikst preminuo, Lavrentiju je, prema legendi, prorokovao njegovu skoru smrt i mučenje, što se na kraju ostvarilo.

Lavrentije je hrabro podneo svoje mučenje, a posebno se istakao svojim čudotvornim delima dok je bio zatvoren. Izlečio je nekoliko zatvorenika od slepila samo dodirivanjem ruke, a njegove propovedi su čak naveli neke stražare da se obrate hrišćanstvu.

Njegova hrabrost i nepokolebljiva vera nisu promenili ni tokom najgoreg mučenja. Kada je odbio da se odrekne Hrista i umesto toga savetovao cara da napusti lažne bogove, bio je podvrgnut surovom mučenju. Smestili su ga u gvozdeni sanduk ispod kojeg su raspalili vatru. Dok je buktala vatra, Lavrentije je zahvaljivao Bogu i rugao se caru zbog njegove neznabožačke vere. Neki izvori navode da je čak u jednom trenutku izazvao svoje mučitelje rečima: "Ova strana je gotova, okrenite me i zagrizite!" Tako je hrabro umro, ostajući veran svojim uverenjima do poslednjeg trenutka.

Sveti arhiđakon Lavrentije poštovan je u rimokatoličkoj i pravoslavnoj crkvi. Njegovo zalaganje za čuvanje crkvenih spisa čini ga zaštitnikom arhivatora i bibliotekara. U pravoslavnoj ikonografiji, prikazuje se u đakonskim odeždama dok drži kovčeg u ruci, simbolišući pažnju prema crkvenom blagu.

Osim što je simbol vere i hrabrosti, Sveti Lavrentije se povezuje i sa smehom. Zbog njegove vedre duše i hrabrog duha čak i u najtežim trenucima, smatra se zaštitnikom komičara. Stari običaji sugeriraju da bi se na današnji dan trebalo što više smejati, verujući da će to doneti radost i svetitelju Lavrentiju.

Ujedno, avgust je mesec poznat po meteorskim kišama koje ukrašavaju noćno nebo. Stari su verovali da su to "suze Svetog Lavrentija". Prema verovanju, svako ko vidi zvezdu padalicu noćas ima priliku da zatraži ispunjenje jedne želje od ovog svetitelja.

Sveti Lavrentije ostaje trajni simbol hrabrosti, vere i radosti, podsećajući nas da se čak i u najmračnijim trenucima može naći svetlost.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike