Neće više moći za prekoračenje da se "piše pojas"! Otkrivamo čemu će sve služiti kamere na uniformama saobraćajne policije (FOTO)

16.08.2023

08:11

0

Za početak će biti korišćeno 60 kamera, a ministar policije Bratislav Gašić naglasio je da se radi o pilot-projektu

Neće više moći za prekoračenje da se "piše pojas"! Otkrivamo čemu će sve služiti kamere na uniformama saobraćajne policije (FOTO)
Copyright MUP Srbije

Vest da će od 1. septembra deo saobraćajne policije početi sa upotrebom kamera za uniforme iznenadila je mnoge saobraćajne stručnjake. Kako je MUP saopštio, cilj uvođenja ovih kamera je veća transparentnost u radu, povećanje bezbednosti građana i službenika policije i sprečavanje zloupotreba i korupcije.

Za početak, kamere za uniforme će koristiti saobraćajci koji kontrolišu saobraćaj presretačima i na deonici auto-puta na teritoriji Beograda.

U početku će biti korišćeno 60 kamera koje su donacija SAD, a ministar policije Bratislav Gašić naglasio je da se radi o pilot-projektu.

- Uvođenje kamera za uniforme u redovan rad saobraćajne policije je pilot-projekat, s tim što nam je u planu da u narednom periodu dodatno povećamo broj kamera sa ciljem da one budu deo osnovne opreme svakog saobraćajnog policajca -  rekao je Gašić.


Dodao je da će policajci te uređaje nositi na vidljivom delu uniforme i snimaće kompletnu intervenciju.

- Ove kamere beleže ceo postupak kontrole učesnika u saobraćaju i uveren sam da će zaštititi integritet policajaca, ali i građana od eventualnih zloupotreba. To znači da će policajci koji postupaju u skladu sa zakonom profesionalno, pristojno i časno za to imati i dokaz. Takođe, građani će imati dokaz u slučaju da smatraju da prema njima nije postupano u skladu sa zakonom - rekao je Gašić.

Tanjug/Strahinja Aćimović
Kamera za uniformu

Ministar je rekao da će korišćenje kamera za uniforme doneti višestruke benefite i da je to dokazano na iskustvu 13 evropskih zemalja članica Roudpola.

Inače, pristup snimcima i podacima sa kamera imaće samo ovlašćeni pripadnici saobraćajne policije, a video i audio materijal će se čuvati 45 dana, nakon čega će se automatizovano brisati.
Treba naglasiti i da će policajci biti dužni da koriste kamere prilikom obavljanja policijskih poslova, ali će imati obavezu da obaveste građane da se to postupanje snima audio i vizuelno.

Kamere u policijama širom sveta

Inače, kamere za uniforme se koriste u policijama širom razvijenih zemalja. Tako ih koriste nemačka, američka, kineska, italijanska, kanadska, japanska i desetine drugih policija.
Međutim, kamere se ne koriste samo zbog saobraćajne kontrole već i u slučajevima, kao u Nemačkoj, kada se radi o teškom kriminalu i kontroli ponašanja kriminalaca, jer se snimci kasnije koriste na sudu kao dokaz.

Ali njihova najčešća upotreba jeste za prevenciju napada na policiju, jer se prestupnici teže odlučuju na ovo delo kada je policajac opremljen kamerom.

Ipak, naš zakon ne propisuje obavezno nošenje ovih kamera od strane policije, kaže za 24sedam profesor Saobraćajnog fakulteta Milan Vujanić.

- To je u Americi poznato i oni moraju da razgovaraju sa prestupnicima, tako da se to vidi unutar video-snimka, da ne bi slučajno uzeli novac, a nadzor nad tim snimanjem vrše tako da spreče mahinacije. Ali to kod nas nije zakonski regulisano. Kada se uvede takva obaveza, onda će svi policajci morati da  jenose - rekao je Vujanić.

Vujanić smatra da će ove kamere smanjiti korupciju među policijom, ali neće je skroz iskoreniti.

-  Čim je razgovor unutar kamere, policajac ne može da primi pare i time će biti znatno smanjena mogućnost korupcije. Ali to ne znači da će ona biti iskorenjena - zaključio je Vujanić.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike