Ognjen ima samo pet godina, a već je pokazao nadljudsku snagu: Osvojio vrh Kilimandžara i postavio svetski rekord

11.08.2023

08:10

0

Ognjen (5) je svojim podvigom na najbolji način promovisao simbole i kulturno nasleđe naše zemlje Srbije

Ognjen ima samo pet godina, a već je pokazao nadljudsku snagu: Osvojio vrh Kilimandžara i postavio svetski rekord
Ognjen (5) sa tatom Zoranom i članovima ekspedicije na vrhu Kilimandžara - Copyright Facebook/Zoran Živković/Ustupljene fotografije

Petogodišnji Ognjen Živković tek sledeće godine kreće u školu, a već je postigao nešto što nikada pre njega niko nije.

Rodom iz Rače Kragujevačke, ovaj fantastičan dečak popeo se na najviši vrh Afrike, Uhuru, na Kilimandžaru i to nije sve! Ovim podvigom on je oborio svetski rekord kao najmlađi koji je to i uradio. 

Facebook/Zoran Živković/Ustupljene fotografije
Ogi sa tatom i članovima ekspedicije na krovu Afrike

 

Kako je naveo njegov tata Zoran, za ovu misiju su se pripremali skoro godinu dana i proučavali najvećih 10 grešaka tokom uspona, koje su zabeležili najveći profesionalci. Da bi sve prošlo kako treba mali-veliki Ogi prošao je i veštačku aklimatizaciju, a prostudirali su zajedno fiziologiju malog deteta i odraslog čoveka, kako bi rizik od ovog izazovnog, ali istovremeno i rizičnog poduhvata bio sveden na minimum.

Zahvaljujući prirodnoj radoznalosti, spremnosti, ali i podršci porodice i celokupne ekipe koja je ovaj uspon ispratila, Ogi se za samo šest dana popeo na krov Afrike, težom Mašame rutom, i na minus 15 stepeni, na visini od 5.895 metara, posmatrao izlazak sunca. Spektakularan doživljaj koji samo najhrabriji i najspremniji mogu da dožive. 

Facebook/Zoran Živković/Ustupljene fotografije
Ogi u kampu sa članovima ekspedicije

 

 

Nije naravno Ogiju ovo prvi planinarski poduhvat. Već je on osvajao Rtanj, Beljanicu, planine u Italiji i Bavarskoj. 

Ogijev tata za 24sedam kaže da se posle svega, uprkos nadljudskom naporu osećaju odlično.

- Utisci se nisu slegli, oni zapravo rastu. Gledajući slike i video snimke shvatamo da smo pomerili granice ljudskih mogućnosti i na najbolji način promovisali simbole i kulturno nasleđe naše zemlje Srbije, ističe sa ponosom Zoran Živković za naš portal.

Facebook/Zoran Živković/Ustupljene fotografije
Ogi i njegov tata Zoran na ovo putovanje poneli su i ova obeležja kako bi promovisali našu zemlju i rodno mesto

 

O težini poduhvata svedoče i reči Ognjenovog tate, koji je zabeležio snimkom poslednjih 100m do cilja, gde je parcijalni pritisak kiseonika u vazduhu duplo manji nego na nivou mora. 

- Dok se Sunce rađa Ogi ide ka svom rekordu umotan u stolnjak iz kampa da bi mu zapušili svaku poru na njegovoj specijaloj odeći, čisto radi predostrožnosti. Zbog boje i šara nazvali smo ga plavi Masai. Dok sam pravio ovaj istorijski snimak jedva sam dolazio do daha i trpeo jake pulsirajuće bolove preko celog grudnog koša, svaka ćelija moga organizma je vrištala za kiseonikom. Plakao sam zbog napora, porodičnih tragedija i svog sina koji je bez ikakvih problema sve junački podneo, napisao je Zoran uz snimak Ogija dok vidno umoran, ali odlučan ide ka svom cilju.

 

 

Mama Katarina, koja je ostala kod kuće sa bebom, ali gaji istu strast i ljubav prema prirodi i planinarenju, ponosna je na uspeh sina i muža.

Ognjenov rekord je gotovo pa neoboriv. Njegov prethodnik, šestogodišnji Coaltan Tanner iz Albukerkija iz novog Meksika (SAD), osvojio je Kilimandžaro lakšom, Lemošom rutom za 7 dana. Budući da se u registar za uzrast osvajača upisuju samo godine, ne i broj meseci, značilo bi da naredni rekorder mora da se na vrh popne sa 4 godine života, što je gotovo pa nemoguće. Ogi je ovim podvigom, ne samo sebe upisao u istoriju, već je, kako kaže njegov tata ponosno, proslavio i Raču Kragujevačku, Šumadiju i Srbiju. 

Facebook/Zoran Živković/Ustupljene fotografije
Sertifikat o postignutom uspehu i svetskom rekordu

 

-Doneo je titulu na evropski kontinent, poručuje Zoran Živković.

Dodaje da je ovaj trijumf posvećen njegovom prerano preminulom bratu, a Ogijevom stricu, kao i dekama deda Miroljubu, Zoranovom ocu i Milanu, njegovom tastu.

-Pogodila su nas prošle godine tri smrtna slučaja u samo mesec dana. Bili smo na kolenima, ali podigli smo se. Oni slave Ogijev podvig sa nekog lepšeg mesta, poručuje Zoran.

Facebook/Zoran Živković/Ustupljene fotografije
doček za Ogija u podnožju Kilimandžara

 

Isitče, takođe da im je podršku pružio i najveći hevi metal bend današnjice Sabaton, koji je poslao obeležja i deo opreme.

-Oni su opevali herojstvo i hrabrost naše srpske vojske u Prvom svetskom ratu (pesma Last dying breath) i herojstvo Milunke Savić (Lady of the dark), zbog čega nam je posebno drago da su prepoznali značaj ovog poduhvata i podržali nas, zaključuje Zoran. 

Srbija je ponosna na Ogija i želimo mu da i dalje ovako sigurno korača ka svojim ciljevima i u tome će imati našu nesebičnu podršku.

U ekspediciji su, pored Ognjena i njegovog oca Zorana bili: Mussa (vođa tima i najveći Ogijev prijatelj, čovek koji je određivao tempo i pauze, konsultovao oko izbora opreme za svaku rutu, vodio sastanke i planirao svaki detalj), Willson (najiskusniji, kome je ovo bio 46. put da stoji na vrhu Kilimandžara), Madaraka (najjači čovek u celom timu za tehničku podršku tokom uspona i silaska, nosač teške opreme), Aize (još jedan izuzetno prejak čovek uz Madaraku za tehničku podršku tokom uspona i silaska. Na 5.300 m olakšao je Zoranu deo tereta koji je nosio i poneo umesto njega), Saidi (profesionalni fotograf koji je ispratio svaki trenutak i prvi put osvojio Kilimandžaro), Godfri (kuvar, koji je brinuo o kalorijama prave ishrane za ovaj izazov i u slobodno vreme pazio na Ogija, nakon uspeha napravio je Ogiju tortu tokom noći u poslednjem kampu usred Džungle), Džon (kelner koji ih je služio na svakom koraku i ulivao nadu i samopouzdanje svojom pozitivnom energijom). Pored njih tu je bilo još sedmoro ljudi koji su postavljali šatore i gradili kamp tokom rute od 60 km. Zoran se zahvaljuje i Markusu Gebelu iz Nemačke, profesionalcu planinaru koji je izradio plan treninga veštačke aklimatizacije u kućnim uslovima i iznajmio specijalnu opremu.

 

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike