Gorska služba spasavanja apeluje: Građani da ne idu u planine sami i...

07.08.2023

12:12

0

Građani pre polaska na planinarenje treba da nekome ko će sigurno biti dostupan daju informacije o tome gde idu i sa kim, kakav je plan kretanja i koje je očekivano vreme povratka

Gorska služba spasavanja apeluje: Građani da ne idu u planine sami i...
Copyright Profimedia

Gorska služba spasavanja apelovala je na građane da poštuju osnovna pravila za planinarenje, da ne idu u planinu sami i da se pre planinarenja raspitaju o terenu koji planiraju da posete.

Dolaskom leta i naglim porastom temperature sve više ljudi se odlučuje za odlazak na planinu, a Gorska služba spasavanja ističe da je najvažnije da građani ne idu sami u planinu i da sa onim sa kojim kreću na planinarenje zajednički isplaniraju aktivnosti, kao i da se raspitaju o terenu koji planiraju da posete, o tome koliko je strm, kakva je podloga i da li je dobro obeležen.

Gorska služba spasavanja preporučuje građanima da koriste već dostupne materijale na stranici Planinarskog saveza Srbije i planinarskih klubova koji pokrivaju region koji planiraju da posete, kao i aplikacije kao što je Yettel Zelene staze, na kojoj se nalaze informacije koje su ekipe Gorske službe spasavanja proverile i kategorisale, kao i da provere vremensku prognozu.

Građani pre polaska na planinarenje treba da nekome ko će sigurno biti dostupan daju informacije o tome gde idu i sa kim, kakav je plan kretanja i koje je očekivano vreme povratka.

Takođe je potrebno javiti se toj osobi po povratku sa planinarenja. Gorska služba spasvanja ukazuje da su čak i za najbezazlenije šetnje u planini obavezni voda, hrana, puna baterija mobilnog telefona, rezervna baterija, čeona ili baterijska lampa, lični set prve pomoći i adekvatna obuća i odeća.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike