Srca veća od svake prepreke: Osobe sa smetnjama u razvoju rade u kafićima, radionicama, na imanjima i ruše sve predrasude

22.07.2023

08:10

0

Lica sa smetnjama u razvoju ruše sve predrasude oko sebe da nešto ne mogu

Srca veća od svake prepreke: Osobe sa smetnjama u razvoju rade u kafićima, radionicama, na imanjima i ruše sve predrasude
Copyright 24sedam/Goran Sivački

Za njih granice ne postoje. Volja za životom i želja da uživaju u svim njegovim blagodetima pokreće ih, bez obzira na to šta pod oznakom "dijagnoza" piše u lekarskim kartonima. 

A piše... "dete rođeno sa Daunovim sindromom", "autizam", "oštećene obe rožnjače - dečak slep od rođenja"... Za njih će se reći da su deca/lica sa specijalnim potrebama, ali je u pitanju velika greška. Oni imaju potpuno iste potrebe kao i svi ostali i svojim potezima daju životne lekcije o tome da ništa nije teško kad postoji želja.

Osobe sa smetnjama u razvoju rade u kafićima, radionicama, na imanjima i ruše sve predrasude oko sebe da nešto ne mogu.

Ovo je priča o njima.

Kafić "Zvuci srca"

Prvi kafić u Beogradu "Zvuci srca" u kom rade mladi sa blagim smetnjama u mentalnom razvoju ušuškan je među vračarskim zidinama i drvoredima u Čuburskoj ulici. 

Mušterije prilikom ulaska u lokal, pored kafe ili limunade, dobijaju besplatan osmeh i pokoju lepu reč.

Tu rade osobe koje imaju od 18 do 35 godina, a o kojima brine humanitarna organizacija “Dečje srce”.

Foto: 24sedam/ Katarina Mihajlović
 

Pored kafića, u okviru istog prostora nalaze se još dve prostorije – radionica i prodavnica u kojoj građani mogu da kupe cegere, šolje, majice, podmetače za šolje i druge raznorazne stvari koje zaposleni svakodnevno prave.

– Imamo baštu u Vrčinu, gde smo svi zajedno zasadili lavandu, smilje, pa čak i grožđe. Bitno je što oni jako vole promenu i dinamiku, a upravo zbog toga radionica i prodavnica postoje. Dva puta nedeljno nam dolazi šnajderka (instruktorka) koja radi sa njima i uči ih da šiju - od cegera, preko vrećica za lavandu, do poruba na majicama ili etikete. Takođe, mogu i da vezu. Štampu radimo svakodnevno i mislim da uživaju u tome, jer su na cegerima i majicama njihovi autentični radovi – rekli su za naš portal kada smo ih nedavno posetili.

Slepa i slabovida lica - dekupaž

U okviru sekcije žena Međuopštinske organizacije slepih i slabovidih lica Zrenjanin, na raspolaganju je bila radionica za dekupaž.

Žene su se bavile raznim vrstama ručnih radova. Radionicu je vodila žena koja se uspešno bavila dekupažom i dugo bila u kontaktu sa slepim i slabovidim osobama.

Dakle, na pravi način im se objašnjavalo kako se radi, a uz njihovu želju za učenjem i talentom, ostalo je bilo lako.

Jedna od polaznica Marija, u Novom Sadu je čak učestvovala na takmičenju „Vredne ruke slepih žena“ i za umeće u dekupaž tehnici osvojila prvu nagradu.

Lice ulice

Ako ste šetali centralnim ulicama Beograda niste mogli da ne sretnete nasmejano lice nekog od štićenika neprofitne organizacije "LICEULICE".

Neki uz osmeh, neki i stidljivo, ponudiće vam da kupite časopis, po simboličnoj ceni.

Organizacija okuplja one koji najteže dolaze do posla i žive na margini našeg društva. Delujući kao nezavisan fond, a na principima socijalnog preduzetništva, od 2010. godine aktivno doprinose socijalnoj i ekonomskoj inkluziji pripadnika ugroženih grupa.

 

 

Funkcionišu tako da omoguće korisnicima da sami zarade za život i na taj način pomažu im da pomognu sami sebi.

- Verujemo da je mogućnost da se zaradi ključni korak na putu ka stabilnosti i boljem životu i zbog toga smo odabrali aktivni metod podrške, umesto zadovoljavanja pukom humanitarnom pomoći, koja sama po sebi ne rešava problem. Ukoliko nešto postignete sami, to će vas ohrabriti i osnažiti daleko više nego ako istu stvar neko drugi učini za vas - navodi se.

Udruženje "Na pola puta"

Radni centar Udruzenja „Na pola puta“ je nastao sa idejom da se osobama sa smetnjama u razvoju organizuju brojne radno-okupacione aktivnosti, koje su prilagođene njihovim različitim mogućnostima i sposobnostima.

24sedam/Goran Sivački
 

Cilj radno-okupacionih aktivnosti jeste razvijanje kao i održavanje brojnih radnih i profesionalih veština i umeća. Pored toga, cilj je priprema i osposobljavanje osoba sa intelektualnim teškoćama koje imaju poslovnu i radnu sposobnost za otvoreno tržište rada.

U Radnom centru korisnici mogu savladati veštine i tehnike izrade ručnih radova, kao što su izrada nakita, rad na razboju, veština veza, ukrašavanje predmeta dekupaž tehnikom i brojne druge.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: J.N.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike