Marko je sa 10 godina imao samo osam kilograma, a lekari su ga otpisali: Čitavu deceniju se mučio dok nisu otkrili pravu dijagnozu (VIDEO)

20.03.2022

19:00

0

Čitavu deceniju je trajala potraga za odgovorom zbog čega Marko Joka iz Požarevca ne napreduje u težini

Marko je sa 10 godina imao samo osam kilograma, a lekari su ga otpisali: Čitavu deceniju se mučio dok nisu otkrili pravu dijagnozu (VIDEO)
marko joka decak daunov sindrom 1603 2022 foto ivan mitic (11) - Copyright 24sedam/Ivan Mitić

Sa 10 godina imao je samo 8 kilograma i lekari su rekli njegovoj majci Dragani da se oprosti od svog deteta.

Srećom, ona nije digla ruke od svog prvenca čak ni kad svi lekari jesu. 

Marko je rođen sa Daunovim sindromom iz praćene i uredne trudnoće u terminu. Od samog rođenja ima probleme sa zdravljem. Imao je izliv krvi na mozak i proveo je 10 dana u inkubatoru. Ali i nakon otpuštanja kući, problemi se nastavljaju. Često povraća, slabo napreduje i telesna temperatura mu se spušta ispod granice normale.

Doktori rade različite analize, vrše preglede ultrazvukom i druge testove, međutim, ne nalaze odgovor na pitanje šta muči Marka.

- Ja kažem doktorima da mu nešto smeta, često povraća, jedini odgovor je bio zašto ste došli i dijagnoza Daunov sindrom - kaže Markova mama Dragana u emisiji “24sedam sa Marom”.

Marko je bio toliko slab da nije hodao, nije imao čak snage ni da sedi, jer bi pao sa stolice ako bi ga ostavili samostalno u tom položaju. Dragani nije bilo jasno zbog čega kažu da je to posledica Daunovog sindroma, kad druga deca koja imaju ovaj sindrom nisu mršava. Naprotiv, neka su sklona gojaznosti.

Nema vrata na koja Markovi roditelji nisu pokucali, ali lekari nisu imali za njih ni rešenje, ni reči utehe. Kada je dečak imao 10 godina, doktori su im rekli najstrašniju rečenicu, da se oproste od svog deteta i da će mu otkazivati organi jedan po jedan. 

Spletom okolnosti, dobijaju preporuku da se obrate jednom doktoru u penziji iz Beograda, koji dolazi u Požarevac povremeno i radi privatno u njihovom gradu. Taj doktor je bio šokiran kada je video Marka, pomislio je da je majka pogrešila kad mu je rekla da dete ima 10 godine, već da mališan ima 10 meseci s obzirom na stanje u kojem je bio. 

- Čovek čim je stavio sondu, odmah je video... kaže; "Mama, pogledajte monitor. Znate šta je ovo veliko, to je njegov želudac". Želudac mu je bio ogroman jer se taj sadržaj godinam tu skupljao - objasnila je voditeljki Mariji Atanasković.

Marko je, naime, imao suženje dvanaestopalačnog creva i suženje jednjaka, problem koji jeste tipičan za određeni procenat dece sa Daunovim sindrom, ali koji je trebao odmah po rođenju biti uočen i operisan. Marko se sa tim problemom mučio 10 godina.

Kako Marko napreduje sada, od koga njegova mama dobija najveću podršku i kako je rešila da posle njega rodi još troje dece, saznaćete u novoj epizodi emisije “24sedam sa Marom”.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike