Tajna Ćele-kule otkriva se posle 214 godina! Napokon ćemo videti lica vojnika čije su lobanje ugrađene u spomenik! Ali i više od toga!

16.07.2023

08:20

1

U jedinstvenom spomeniku ostalo je 59 lobanja i one će biti predmet istraživanja projekta "Novo lice Ćele-kule"

Tajna Ćele-kule otkriva se posle 214 godina! Napokon ćemo videti lica vojnika čije su lobanje ugrađene u spomenik! Ali i više od toga!
Ustupljene fotografije - Copyright Foto: Milica Nikolić

Ćele-kula, zid-spomenik, sazidan u vreme Prvog srpskog ustanka od 952 lobanje srpskih vojnika kao osveta Turaka, prvi put za 214 godina postojanja, ispričaće svoju priču.

Do danas je u ovom jedinstvenom spomeniku ostalo 59 lobanja i one će biti predmet istraživanja projekta "Novo lice Ćele-kule".

Foto: Milica Nikolić
 

 

Desetine hiljada turista posećuju ovo svedočanstvo o burnoj srpskoj istoriji smešteno na putu od grada Niša ka Niškoj Banji. Sada ćemo, konačno, biti u prilici da saznamo nešto više o vojnicima čije su lobanje tu uzidane.

Šta ćemo saznati o palim vojnicima?

Projekat "Novo lice Ćele-kule", koji je pokrenulo udruženje Društvo za akademski razvoj iz Beograda, a podržao Narodni muzej u Nišu, podrazumeva antropološku analizu preostalih lobanja, digitalnu facijalnu rekonstrukciju palih vojnika i digitalizaciju kule sa lobanjama. Ideju su pokrenuli dr Nataša Šarkić, fizički antropolog, i Milan Simonović, politikolog. 

Antropološka analiza, koja će prethoditi rekonstrukciji lica, doneće nam važne podatke o zdravlju, bolestima i načinu života učesnika bitke na Čegru. Na osnovu makroskopske analize lobanja i zuba, moguće je utvrditi pol, starost i ishranu pokojnika, bolesti od kojih je bolovao, kao i povrede, prelome i rane koje je zadobio u ovoj ili nekoj od prethodnih bitaka.

Foto: Milica Nikolić
 

3D digitalizacija, pomoću laserskih skenera i modeliranja temeljenog na fotografijama, stvoriće savršeno precizan trodimenzionalni, digitalni model, koji će moći da ovo važno nasleđe srpskog nacionalnog identiteta i spomenik od izuzetnog značaja za našu zemlju prezentuje u muzejima i galerijama širom sveta.

Omogućiće da se upoznamo detaljnije sa životnim navikama junaka Čegarske bitke i sa njihovim izgledom, i da te naučne činjenice ostavimo u amanet novim generacijama. 

3D model Ćele-kule

Kako za 24sedam kaže jedan od idejnih tvoraca projekta Milan Simonović, prvenstveno očekuju da potvrde da su to lobanje učesnika bitke na Čegru iz 1809. godine, te da pripadaju muškarcima mlađeg i srednjeg doba.

Foto: Milica Nikolić
 

- Što se tiče krajnjeg ishoda projekta, pored toga što ćemo dobiti biološki profil svakog pojedinca (pol, starost, godine, povrede i dr.) i detaljno rekonstruisano lice svakog od junaka, očekujemo da na kraju dobijemo 3D model Ćele-kule obogaćen tim novim saznanjima, koji će biti dostupan posetiocima ovog niškog znamenja. Takođe, s obzirom na to da pričamo o digitalnom modelu, takva Ćele-kula će imati potencijal da bude prikazana i van granica naše zemlje, te da tako dodatno privuče turiste i upozna svet sa ovim jedinstvenim spomenikom - kaže Simonović.

Dodaje da im je želja da se skeniranja i antropološke analize obave već u septembru ove godine, da bi rezultate dobili do kraja 2023. godine, a rekonstruisana lica do kraja iduće.

Foto: Milica Nikolić
 

- Naravno, sve to zavisi prvenstveno od ishoda naše kampanje za prikupljanje sredstava za izvođenje ovog projekta i verujemo da ima dovoljno ljudi u našoj zemlji koji su spremni da svojim doprinosom omoguće jedan ovakav istorijski poduhvat. Takođe, verujemo da postoje i firme i institucije koje nam mogu pomoći, i koristim ovu priliku da ih pozovem da se priključe i doniraju - dodaje za 24sedam Milan Simonović, koordinator projekta ispred Društva za akademski razvoj.

U okviru projekta "Novo lice Ćele-kule", zahvaljujući antropološkoj analizi lobanja, dobićemo priliku da saznamo mnogo toga o životu onih koji su učestvovali i poginuli u Čegarskoj bici, od kakvih su bolesti bolovali, kako su živeli, koliko su godina imali u trenutku smrti. Tokom ovog istraživanja nijedan deo kule neće biti oštećen.

Potrebna je podrška

Prva faza projekta je registrovanje i fotografisanje materijala radi pravljenja 3D modela i facijalne rekonstrukcije, koja će biti obavljena u laboratoriji Univerziteta u Trstu. Junaci Čegarske bitke dobiće na ovaj način lica sa svim ranama, ožiljcima, tragovima bolesti. 

Foto: Milica Nikolić
 

 

Za antropološku obradu osteološkog materijala, facijalnu rekonstrukciju lobanja uzidanih u Ćele-kulu i digitalizaciju i digitalnu rekonstrukciju Ćele-kule, planiranu za kraj septembra 2023. godine, neophodno je prikupiti 870.000 dinara, navode u Udruženju, a kampanju svi zainteresovani mogu da podrže uplatom putem platforme Donacije.rs ili direktnom uplatom na tekući račun Društva za akademski razvoj.

Bitka na Čegru

Bitka na Čegru, jedna je od ključnih u Prvom srpskom ustanku između srpskih ustanika i Turaka, odigrala se 31. maja 1809. godine na brdu blizu Niša. Trajala je čitav dan, a srpska odbrana je pala pod navalom znatno moćnijeg neprijatelja, iako je šest puta uspevala da odbije napad. Procenjuje se da je u njoj 4.000 srpskih ratnika stradalo.

Foto: Milica Nikolić
 

 

Po naređenju svirepog turskog zapovednika Niša Huršid Ahmed-paše sazidana je kula od lobanja palih vojnika kao opomena Srbima. Lobanje su raspoređene u ukupno 56 redova sa po 17 lobanja u redu.

Po oslobođenju Niša, 1878. godine, nad kulom je podignut zaštitni krov, a 1892. godine kapela, kako bi se sprečilo propadanje ovog jedinstvenog spomenika. Danas je u zidu preostalo 58 lobanja, a jedna od njih je posebno izdvojena na pijedestalu, kao lobanja vođe ustanka Stevana Sinđelića.

Foto: Milica Nikolić
 

 

Američki magazin „Mental floss“ Ćele-kulu je opisao kao najveću građevinu napravljenu od ljudskih kostiju.

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike