Da nam živi, živi rad: Prva srpska omladinska akcija okupila 100 mladih iz dijaspore i regiona

12.07.2023

12:54

0

Autor: I.K.

Ovo je samo prvi u nizu 22 tematska letnja kampa koji će biti održani u 20 gradova i opština širom Srbije

Da nam živi, živi rad: Prva srpska omladinska akcija okupila 100 mladih iz dijaspore i regiona
Eko kamp - Copyright Tanjug/ Nebojša Dražić

U Vizitorskom centru "Zasavica" kod Sremske Mitrovice otvoren je eko-kamp osmišljen kao "Prva srpska omladinska radna akcija" (1. SORA) na kojoj učestvuje 100 mladih iz dijaspore i regiona.

Ovo je samo prvi u nizu 22 tematska letnja kampa koji će biti održani u 20 gradova i opština širom Srbije. U njima učestvuju mladi od 14 do 20 godina. Cilj je da mladi iz regiona i dijaspore što bolje upoznaju otadžbinu, kulturu i tradiciju, usavrše znanje maternjeg jezika, nacionalne istorije i geografije. 

Nebojša Dražić
 

 

-Na ovom sedmodnevnom putovanju, doživećete nezaboravne trenutke rada u prirodi, ali i posete istorijskim i kulturnim objektima u Sremskoj Mitrovici i na prelepoj FruškojGori. Dragi učesnici, iskoristite ovu priliku da stvorite nova prijateljstva, da učite i rastete zajedno. Verujem da će vas ovo iskustvo obogatiti i da ćete se vratiti kući s novim znanjima, veštinama i sećanjima koja će vas pratiti kroz čitav život. Neka vam ovaj kamp ostane urezan u pamćenju kao dragocena uspomena, poručio je ministar bez portfelja Đorđe Milićević, čije ministarstvo finansijski pomaže ovaj kamp.

Mladi su puni utisaka i želje da doprinesu u ovakvom projektu. neki imaju iskustva u radu, a neki će prvi put da "zasuču rukave".

Nebojša Dražić
 

 

“Prvi put radim ovo i baš mi se sviđa, dopadaju mi se životinje puno”, navodi Nataša Silin, iz Rumunije, prenosi RTS.

“Ne znam da govorim dobro srpski, ali mi se sviđa da učim nešto novo”, ističe Mater Dalija Ivona, iz Rumunije.

Nisu se dvoumili oko dolaska na akciju ni brigadiri iz Bosne, Severne Makedonije, i brojnih gimnazija u Srbiji.

TANJUG/ Nebojša Dražić
 

 

“Ja non stop radim, kosim travu, sve poslove oko kuće što mogu pomažem svojima, navikao sam na rad i ovde volim da radim”, kaže Lazar Petrović, iz Bratunca.

“Apsolutno novo iskustvo nikad ovo nisam radila i sigurno ću dugo pamtiti, baš mi je bilo zanimljivo”, naglašava Milica Milić, iz Mostara.

Na pitanje da li joj teško pada rad, odgovara: “Ne, zapravo jako nam se sviđa”.

“Svi smo se odmah prijavili zato što nam je interesantno da dođemo da upoznamo nešto novo, da upoznamo nove drugare i da radimo neke stvari koje ne bi mogli nikada”, dodaje Nina Domazet, iz Mostara.

TANJUG/ Nebojša Dražić
 

 

Domaćin na Zasavici je stari akcijaš sa Partizanskog puta na Fruškoj gori pre 42 godine.

“Znači drugarstvo, druženje, ljubav prema domovini i ostavljanje iza sebe nečega što su mladi ljudi uradili za naredne godine”, poručuje Slobodan Simić, upravnik Specijalnog rezervata prirode "Zasavica".

Jefimija Conić, iz Leskovca, poručuje: “E, ovako ću i ja jednog dana moći da pričam mojim unucima da sam bila na radnoj akciji”.

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike