Detektori za metal u svakoj školi ili oštrije kazne za delinkvente! Šta mislite da bi bolje zaustavilo spiralu nasilja u školama? (ANKETA)

16.05.2023

08:10

0

Autor: R.M.

Ako bismo u školama uveli detektore za metal, postavlja se pitanje šta bi bilo sledeće, isto kao što nije sigurno da bi maloletnici bili svesni zakonskih sankcija za određena dela

Detektori za metal u svakoj školi ili oštrije kazne za delinkvente! Šta mislite da bi bolje zaustavilo spiralu nasilja u školama? (ANKETA)
cveće i sveće ispred OŠ Vladislav Ribnikar - Copyright AP Photo/Darko Vojinovic

Spirala nasilja po srpskim školama, koja je započela masovnim ubistvom u OŠ "Vladislav Ribnikar", nastavljena je juče u Zrenjaninu.

Naime, u OŠ "2. oktobar" u 10.40 učenica (14) izbola je drugu devojčicu (14) oštrim predmetom u toaletu škole i nanela joj površinsku povredu.

Povređena devojčica je u pratnji roditelja puštena kući, a još nije poznato da li ju je učenica ubola nožem ili šestarom.

U momentu kada se dogodio incident, neki đaci su vrištali i zavladala je panika među školarcima.

Zasada zvanično nije rečeno da li je u vreme napada u prvoj smeni školu obezbeđivala policija, a kako 24sedam nezvanično saznaje, školu su u vreme incidenta obezbeđivala dvojica policajaca.

Devojčica je oštar predmet drugoj učenici htela svom silinom da zarije u vrat, ali, srećom, lančić oko vrata sprečio je da dođe do dubokog ubadanja i teške povrede.

Ovo nije prvi slučaj nasilja u školama otkako se desilo strašno ubistvo u OŠ "Vladislav Ribnikar". Tako je nekoliko učenika pretilo likvidacijama, a jedan dečak koji ima samo devet godina čak je napravio spisak đaka koje želi da likvidira po uzoru na Kostu K. koji je izvršio masakr u OŠ "Vladislav Ribnikar".

24sedam/Katarina Mihajlović
Škola u kojoj se desio napad

A sličan zločin ovom današnjem desio se u privatnoj gimnaziji "Ruđer Bošković" u Beogradu kada je bivša učenica nožem povredila učenika (15) i nastavnicu koja je pokušala da je spreči u tome.

Država je odmah preduzela mere i uvela veći broj policajaca u školama, a negde su čak i roditelji sami dali saglasnost direktorima i nastavnicima da smeju da pretresu učenike ako posumnjaju da kod sebe imaju nedozvoljena sredstva.

Međutim, postavlja se pitanje kada će spirala nasilja po školama prestati.

Stručnjak za bezbednost Ratomir Antonović kaže za 24sedam da Srbija ima generalno problem u školstvu sa decom koja su agresivna, iako su ona manjina.

- Smatram da obrazovnim institucijama mora da se vrati ugled koji su nekada imale. Da se zna neki red, u smislu discipline i ponašanju, da postoji autoritet prosvetnog radnika. Danas imamo situaciju da deca i njihovi roditelji zastrašuju prosvetne radnike i bukvalno ne smete da date lošu ocenu detetu ili da ga prekorite jer se odmah čitava javnost okrene protiv tog profesora - kaže on.

Iako je vatreno oružje, na sreću, manje dostupno deci, to se ne može reći za hladno oružje poput noževa.

- Hladno oružje je uvek bilo svima dostupnije i najčešće se krivična dela izvršavaju njime. Svima su dostupni noževi, a ako ništa drugo, svaka kuhinja ih ima po nekoliko. Dete ako hoće da izvrši neko krivično delo, otići će u kuhinju i uzeće nož kojim će to uraditi. Ali ako bismo govorili o tome šta bi u ovom momentu možda dalo rezultate, to je postavljanje detektora za metal na ulaze u škole. Ali mnogi će reći kakvo je to rešenje. Šta radimo i pravimo od škola? Da li je sledeći korak onda da deci oblačite pancire kada ih puštate u školu? - kaže on.

Antonović objašnjava da bi takva "spirala ludila" mogla da ode u ko zna kom smeru.

- Ako stavljamo detektore za metal, onda se šalje negativna poruka, ali to je neko rešenje koje bi možda moglo da da neki efekat. Ali, recimo, možete da proturite nož i kroz prozor. Ako želite da izvršite neko delo, vi ćete naći načina kako da to uradite - objasnio je on.

AP Photo/Darko Vojinovic
OŠ Vladislav Ribnikar

U javnosti se spominje i pooštravanje zakona koji se odnose na dečju, odnosno maloletničku delinkvenciju, a Antonović smatra da i sada postoje takve mere, ali se one odnose samo na starija maloletna lica od 16. do 18. godine.

- Međutim, tu se postavlja pitanje koliko su ti maloletnici upoznati sa merama koje mogu da im se odrede ako izvrše neko krivično delo. Jer ako govorimo sa aspekta generalne prevencije, ona je uspešna samo ako lice zna kolika je kazna zaprećena za određeno delo koje će počiniti. A ako se spusti starosna granica za krivičnu odgovornost, pitanje je da li ulazimo u drugu vrstu problema, a to je da i dete koje nije bilo dovoljno psihički zrelo da razume posledice nekog dela bude okrivljeno. Mislim da moramo biti selektivniji kada se radi o primeni tih mera - objasnio je on.

Antonović je slikovito objasnio da nisu svi na istom stepenu razvijenosti kao K.K. koji je izvršio stravičan zločin u OŠ "Vladislav Ribnikar".

- On je bio u stanju da napravi Molotovljev koktel, da puca iz dva pištolja i menja šaržere. Ne možemo po njemu da pravimo novi krivični zakonik i određujemo krivičnu odgovornost, nego treba da gledamo neki prosek. Da vidimo na kom su stupnju razvijenosti deca u Srbiji, koliko je bilo takvih krivičnih dela i slično - zaključio je kriminolog.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike