Pre 24 godine bombardovana Surdulica! U stravičnom masakru ugašene dve porodice, gađani naselje, bolnice (VIDEO)

27.04.2023

07:20

0

Autor: M. Vu.

Sa genocidnim namerama, NATO avioni su gađali civilne objekte, bolnicu za grudne bolesti “Sanatorijum”, starački dom u blizini, zgrade...

Pre 24 godine bombardovana Surdulica! U stravičnom masakru ugašene dve porodice, gađani naselje, bolnice (VIDEO)
pre 24 godine je bombardovana Surdulica - Copyright Foto: Printskrin/Jutjub/RTS

Na današnji dan pre 24 godine u zločinačkim vazdušnim napadima NATO-a na SR Jugoslaviju pogođen je centar Surdulice. Poginulo je 20 ljudi, među kojima je bilo 12 dece, a ranjeno ih je dvadesetak, dok je oko 350 civilnih objekata je srušeno ili oštećeno.

Bombardovanje Surdulice je u medijima nazvano "srpska Hirošima" i "srpska Gernika".

Toga dana zločinački avioni NATO-a, s genocidnim namerama, gađali su civilne objekte, bolnicu za grudne bolesti “Sanatorijum”, starački dom u blizini, zgrade u kojima su bile smeštene izbeglice iz Hrvatske, vodovod koji snabdeva Surdulicu i okolinu, Kalifer, stambene zgrade, a sve pod izgovorom da se gađaju vojska i vojni objekti. Vojska je davno napustila kasarne u Surdulici, a to su zvaničnici iz NATO-a znali, i dan-danas kažu meštani.    

Oko podneva, tog utorka je pogođen gusto naseljeni deo Surdulice.

Delovi nameštaja i automobila, polomljene cigle i staklo, razrovana ulica, krater od nekoliko metara, prizor je koji su strani i domaći novinari mogli videti dan posle bombardovanja u Zmaj Jovinoj ulici.

 

 

Na Surdulici je u podne NATO avijacija ispalila više od deset projektila.

Na raskrsnici, odnosno proširenju razrovane Zmaj Jovine ulice, petnaestak kuća je teško oštećeno, a nekoliko ih je do temelja porušeno.

Najveća razaranja su bila u kompleksu porodičnih zgrada u toj ulici.

NATO avijacija, koja je od 6. do 27. aprila na Surdulicu ispalila 175 projektila, gađala je i kuće u Beogradskoj ulici u novom naselju Piskavica, gde je pričinjena velika materijalna šteta.

Osim istočnog dela Piskavice, projektilima je zasut i jugoistični deo, nedaleko od centra grada - takozvana kolonija Drinske divizije, gde su za samo nekoliko sekundi uništeni životi i pričinjena ogromna materijalna šteta.

Laž portparola NATO

Tada je portparol NATO-a Džejms Šej izjavio da je reč o "jednoj bombi koja je promašila cilj", ali ga je demantovao izveštač američke TV mreže Si-En-En, koji je, na osnovu onog što je video na licu mesta, rekao: "Nema nikakve sumnje, potpuno sam uveren na osnovu onoga što vidim da je ovde palo više od jedne bombe."

Bio je to za mesec dana treći i najžešći udar NATO-a na Surdulicu.

 

 

Surdulica je ponovo bila meta bombi NATO-a 31. maja 1999, kada je 20 civila ubijeno i 88 povređeno u napadu na gerontološki centar i sanatorijum.

Prethodno je 21. aprila u napadu NATO-a na izbegličko naselje u Surdulici, u kome su bile smeštene srpske izbeglice iz Republike Srpske Krajine, poginulo 10 ljudi, od kojih šestoro dece, a ranjeno ih je 16.

Ugašene dve porodice

Poginulih je najviše bilo u kući porodice Milić, u kojoj je poginulo čak 15 ljudiː šestočlana porodica Milić i devet njihovih komšija. Svi su se u trenutku bombardovanja nalazili u dobro ozidanom podrumu kuće, u kom su bezuspešno pokušali da se spasu od NATO bombi.

Inače, prvi vojni objekat je od nekadašnje kuće Milića udaljen bar dva i po kilometra.

Foto: Printskrin/Jutjub/RTS
 

Ugašene su dve porodice: Milići i Malobabići. Malobabići, otac, majka i dvoje dece, bili su izbeglice iz Srpske Krajine koje su, poterane ,,Olujom”, našle utočište u ovom gradu, gde su i stradale.

Zbog čega su u Surdulici pogođene dve privatne kuće, nije bilo jasno.

U odnosu na broj stanovnika, Surdulica je imala najviše žrtava u Srbiji tokom NATO bombardovanja.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike