Dečaka koji je progutao žir dovezli u UKC Niš, izvadili predmet, ali je bilo kasno: Iako su ga reanimirali, već je bio moždano mrtav!

28.12.2022

11:25

0

Dete nije moglo da udahne vazduh i srce je stalo, a i mozak je već dugo trpeo

Dečaka koji je progutao žir dovezli u UKC Niš, izvadili predmet, ali je bilo kasno: Iako su ga reanimirali, već je bio moždano mrtav!
KC Niš - Copyright KC Niš / 24sedam

U vrtiću u Vladičinom Hanu, u ponedeljak u prepodnevnim satima dogodio se incident kada je četvorogodišnji dečak progutao neki predmet, najverovatnije žir, a on je u besvesnom stanju prebačen najpre u Zdravstveni centar u Surdulici, a zatim u Niš, gde je preminuo.

- Dete je iz Vladičinog Hana odvezeno u Surdulicu, na putu do tamo i po samom prijemu u bolnicu je još disalo, ali je odmah i prestalo da diše, nastupio je srčani zastoj. Uspeli su da mu vrate srčanu radnju reanimacijom, a potom su ga intubirali na respitratoru i transportovali u UKC Niš - priča izvor Kurira.

U UKC Niš ORL specijalisti uspeli su da mu izvade strano telo iz traheje.

- Dečak je progutao i aspirirao to strano telo, što znači se ono zadržalo u traheji, a nije otišlo u želudac ili jednjak, kao što se dešava kada progutaš nešto. Verovatno se dete zagrcnulo kada je stavilo u usta taj predmet, pa ga je uvuklo u traheju, u disajni put. A traheja kod dece je mala, i od tog stranog tela verovatno je kompletno bila zatvorena i nije mogao da prođe vazduh u pluća. Dete nije moglo da udahne vazduh i srce je stalo. Ali iako je reanimiran, mozak je već dugo trpeo, nije dobijao kiseonik i zato je nastalo nepovratno oštećenje mozga. Iako su lekari u Nišu izvadili strano telo i oslobodili disajni put, dečak je već bio moždano mrtav i u pola četiri ujutro je preminuo - rekao je izvor pomenutog medija.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/Kurir

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike