Danas je u Batajnici sve prštalo od siline oružja Vojske Srbije: Pogledajte najzanimljivije momente sa prikaza Granit 2023

22.04.2023

21:06

0

Na ulazima batajničkog aerodroma od ranog jutra stvorile su se kolone građana koji su nakon prikaza izašli potpuno fascinirani

Danas je u Batajnici sve prštalo od siline oružja Vojske Srbije: Pogledajte najzanimljivije momente sa prikaza Granit 2023
Granit 2023 - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Svako ko je danas svratio do vojnog aerodroma "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici, sigurno je bio impresioniran oružjem i vojnom tehnikom, ali i veštinama koje su pokazale elitne jedinice Vojske Srbije na prikazu Granit 2023.

Povodom sutrašnjeg Dana Vojske Srbije više od 5.000 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, oko 2.300 sredstava naoružanja i vojne opreme i više od 60 vazduhoplova učestvovali su u prikazu sposobnosti vojske.

A već od 9 časova kada su se kapije aerodroma otvorile za posetioce, kolona zainteresovanih bila je dugačka nekoliko stotina metara. 

Nakon što bi prošli bezbednosnu proveru, građani bi "uronili" u svet naoružanja zbog koga niko nije mogao da ostane ravnodušan. 

Najnovije naoružanje i tehnika koju proizvodi srpska namenska industrija poput "Lazara", "Miloša" ili "Lazanskog", mamila je radoznale poglede posetilaca ali i dece koja su želela da se popnu na ogromna vozila i fotografišu.

24sedam/Goran Sivački
Mališani fascinirani vojnim vozilima

Iako se radilo o vojnoj prezentaciji, atmosfera je bila prava porodična što se moglo zaključiti upravo zbog velikog prisustva mališana i njihovih roditelja.

Zvuk aviona u naletu parao je nebo i mamio radoznale poglede posetilaca, u pauzama razgledanja vojne opreme koja se nalazila na zemlji.

A onda je u oko 11 časova počeo glavni deo spektakla, odnosno prikaz prikaz borbenih sredstava i sposobnosti naše vojske.

Dvojica padobranaca iz 63. padobranske brigade skočili su iz helikoptera H145 noseći zastave Srbije i Vojske Srbije što je oduševilo prisutne.

24sedam/Goran Sivački
 

Nije dugo prošlo a svi su mogli da uživaju u spuštanju specijalaca iz helikoptera.

A onda je najavljena verovatno i najenergičniji prikaz na vežbi - rešavanja talačke situacija.

Pripadnici "Kobri" i vojne policije u poteri kolima punim terorista i talaca munjevito su zaustavili auto, a onda je jedan od njih skočio na krov, polupao staklo dok su ostali uz pomoć dimne bombe "zamaskirali" situaciju a onda neverovatno brzo izvukli iz automobila kako taoce tako i "teroriste".

Brzo su ih bacili na zemlju i ubacili sa lisicama u automobil. Čitava vežba trajala je možda nešto više od minut a sve je izgledalo realno i fascinantno.

Nakon toga vežba "spasavanja" vojske i opreme koja je izvedena sa dva helikoptera gde smo mogli videti kako se veoma brzo petoro vojnika "izvlače iz neprijateljske teritorije" zajedno sa opremom koju je nosio drugi helikopter.

Vazduhoplovni ešalon izazvao je veliku pažnju jer su u grupama nadletali kako avioni za obuku, tako i oni koji se koriste za borbu.

Na svakih desetak sekundi se se smenjivali prvo Supergalebovi G4 koji služe za obuku mladih pilota, pa kod nas proizveden avion Orao J22 opremljen raketama vazduh-zemlja.

24sedam/Goran Sivački
 

Inače, ovaj avion je prvi koji je bio brži od zvuka a sada je modernizovan oružjem, boljom tehnikom i kamerom na "kljunu".

Modernizovani MIG-29 pojavili su se ubrzo a onda su naleteli Orao J22 i G4.

Nakon prikaza PVO sistem Kub i Igla, kao šlag na tortu usledio je defile specijalaca. Prodefilovali su vojnici 63. padobranske brigade, 72. brigade za specijalne operacije, pripadnici Kobri i Vojne policije.

Oni su pobrali mnoge aplauze prisutnih, a ovaj retki defile kada ih možemo videti sve zajedno završen je naletom lovačko-presretačkog aviona MIG-29, dva odeljenja aviona Orao J22, Supergaleba G4 i Utvi75 domaće proizvodnje. 

Kao šlag na tortu, pojavili su se helikopteri Mi8, H145 i "zvezda" Mi35  koji služi za uništavanje ciljeva na zemlji ali i vazduhu.

Prikaz je završen naletom jednog od simbola naše avijacije odnosno sa dva MIG-29.

Svi koji su došli na prikaz definitivno su uživali, a verovatno najviše pažnje privukli su helikopteri koji su veoma često nadletali okupljenje građane u "neformalnom" delu prikaza a prilikom čega su piloti izvodili razne akrobacije poput vožnje unazad ili raznih rotacija.

U svakom slučaju, uprkos gužvi svako ko je danas posetio Batajnicu sigurno je uživao u onome što je video i mogao je izaći prepun pozitivnih utisaka.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike