Mojsilović o “Granitu 2023“: Do sada nije viđen takav prikaz naoružanja i opreme

21.04.2023

22:45

0

General Milan Mojsilović kaže da nosi uniformu 37 godina, ali da ne zna da je ikada do sada bio ovakav obim i sadržaj prikaza naoružanja i vojne opreme

Mojsilović o “Granitu 2023“: Do sada nije viđen takav prikaz naoružanja i opreme
general Milan Mojsilović - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Sutra na Vojnom aerodromu u Batajnici – “Granit 2023“. Povodom svog dana, Vojska Srbije prikazaće novu opremu i veštine svojih pripadnika. Učestvuje više od 5.000 vojnika sa 2.300 sredstava. Za sve koji ne stignu do Batajnice, direktan prenos je na Prvom programu Radio-televizije Srbije od 10 sati i 50 minuta. Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović pozvao je sve da budu deo veličanstvenog prikaza i istakao da do sada ovakav obim i sadržaj prikaza naoružanja i vojne opreme nije viđen u Srbiji.

General Milan Mojsilović kaže da nosi uniformu 37 godina, ali da ne zna da je ikada do sada bio ovakav obim i sadržaj prikaza naoružanja i vojne opreme.

- Do sada ovakav obim i sadržaj prikaza naoružanja i vojne opreme, uz delimično prikaz sposobnosti dela Vojske Srbije, nije viđen u Srbiji - poručuje Mojsilović.

Ističe da ćemo u jednom trenutku imati preko 50 vazduhoplova u vazdušnom prostoru.

- Naravno, ne sve na jednom mestu, već po zonama očekivanja i zonama angažovanja upotrebe što samo po sebi pravi kompleksnost i podiže lestvicu na neki viši nivo sposobnosti da se održi takva aktivnost sutra - kaže Mojsilović.

Ukazuje da su se odlučili da svoj praznik provedu radno i otvore kapije aerodroma u Batajnici i da omoguće ljudima da dođu i da pitaju ono što ih interesuje.

- Pozivam sve da budu deo veličanstvenog prikaza sutra. Sve ono što ćete videti na prikazu, moram da naglasim da je i u operativnoj upotrebi Vojske Srbije, da jedinice Vojske Srbije raspolažu i upotrebljavaju navedena sredstva u skladu sa njihovim namenama i funkcijom - naveo je Mojsilović.

Prvi put biće prikazan "mistral"

Ističe da je kao načelnik Generalštaba srećan i ponosan što svedoči jačanju Vojske Srbije.

- Jačanje Vojske Srbije ne bi moglo da se ostvari u ovakvom tempu i ovakvom obimu bez snažnog oslonca našeg vrhovnog komandanta i podrške Vlade Republike Srbije na čelu sa Ministarstvom odbrane - poručuje Mojsilović.

Prinstcreen Youtube MBDA
 

Navodi da su na prikazu “Granit 2023“ želeli da pokažu skretanje od prioriteta u opremanju ratnog vazduhoplovstva i pokretanje opremanja u jedinicama kopnene vojske.

Ukazuje da su svi pešadijski bataljoni jedinica kopnene vojske – od Loznice, preko Raške, Zaječara i Bujanovca opremljeni sa vozilima “lazar 3“.

- U toku je prijem borbenih vozila ‘MRAP‘. Treća faza ili druga faza opremanja pešadijskih bataljona biće sa ‘lazarima 3‘ i topom 30 milimetara što će da upotpuni borbene sposobnosti pešadijskih bataljona i činiti udarnu pesnicu kopnene vojske - dodaje Mojsilović.

Navodi i da se vozila “miloš“ već nalaze u jedinicama 63. padobranske brigade, kao 72. brigade za specijalne operacije.

- Otpočeo je prijem sa vozilima ‘miloš‘ za jedinice Vojne policije, tako da ti procesu nastavljaju u kontinuitetu i ono što se sutra prikazuje u Batajnici je ustvari oprema koja se nalazi na operativnoj upotrebi jedinica Vojske Srbije - kaže Mojsilović.

Istakao je značaj sistema trupne PVO gde je, kako kaže, značajno vidiljiv pomak u opremanju hibridnim sistemima PASARS.

- Zatim, novi raketni sistem malog dometa ‘mistral‘ koga Srbija još nije videla, imaćemo priliku sutra da ga vidi - dodaje Mojsilović.

General Milan Mojsilović kaže da nosi uniformu 37 godina, ali da ne zna da je ikada do sada bio ovakav obim i sadržaj prikaza naoružanja i vojne opreme.

O vežbi "Platinasti vuk"

Naši vojnici ne učestvuju samo u prikazima, već i u vojnim vežama, a jedna je pokrenula veliku debatu u javnosti. Reč je o vežbi "Platinasti vuk".

- Ja sam prevashodno na prvom mestu vojnik i tako i posmatram celokupnu tu vežbovnu stvar. Kada pominjete vežbu, to je ništa drugo nego alat za dostizanje određenog stanja, primenjena forma osposobljavanja jedinica - dodaje Mojsilović.

Ukazuje da su vežbe vojsci neophodne. "Da bi proverila, utvrdila, konstatovala, uvežbala i bila mnogo, mnogo bolja", poručuje Mojsilović.

Navodi da je scenario "Patinastog vuka" usmeren ka izgradnji interoperabilnosti – tj. sposobnosti zajedničkog delovanja negde van granica Republike Srbije.

- Ona kao takva zadire u segment koji se odnosi na odluku Vlade Republike Srbije, koja je stavila moratorijum na vežbovne aktivnosti Vojske Srbije. Moram da napravim paralelu da nacionalne vežbe i vežbe u međunarodnim okvirima nisu iste, scenariji su totalno drugačiji i nacionalni okviri i nacionalne vežbe čak i potpadaju pod određen segment poverljivosti, jer se na tim vežbama proverava nešto što je definisano ne samo doktrinarno, nego i normativno-proceduralno, a u krajnjoj meri daje se i zaključna ocena sposobnosti tih jedinica - zaključio je Mojsilović.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike