24sedam na prikazu "Granit 2023": Avioni i helikopteri nadleću aerodrom, predsednik obišao naoružanje Vojske Srbije (FOTO/VIDEO)

22.04.2023

09:00

0

Autor: R.M.

U prikazu sposobnosti više od 5.000 vojnika, oko 2.300 sredstava naoružanja i opreme i više od 60 vazduhoplova

24sedam na prikazu "Granit 2023": Avioni i helikopteri nadleću aerodrom, predsednik obišao naoružanje Vojske Srbije (FOTO/VIDEO)
Copyright Tanjug/Jadranka Ilić 24sedam/R.M.

Na vojnom aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici danas se održava prikaz sposobnosti Vojske Srbije "Granit 2023".

U prikazu sposobnosti Vojske Srbije angažovano je više od 5.000 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, oko 2.300 sredstava naoružanja i vojne opreme i više od 60 vazduhoplova.

12.40 - Obraćanje predsednika

Posle obilaska naoružanja i opreme Vojske Srbije, predsednik Vučić se obratio novinarima.

Vučić je rekao da je jutros imao odlične razgovore sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i da će Srbija, koja nije NATO zemlja i ne želi da bude jer želi da čuva vojnu neutralnost i Mađarska koja jeste članica NATO, sarađivati u mnogim oblastima koje se tiču borbe protiv terorizma i upotrebe savremenih vojno-policijskih sredstava.

Ta saradnja, prema njegovi rečima, obuhvatiće sve oblasti, od proizvodne do vežbovne.

printscreen rts
 

- Danas mogli da vidimo prvi put bespilotne borbene  letelice C H 95 i drugi put C H 92, ali i naše "Vrapce" koji su gađali uspešno i sve skoro pogodili. Dalje razvijamo naše dronove i naručili smo i pre kraja godine moći ćete da vidite naše dronove Kamikaze, koje smo već kupili i rezervisali - istakao je Vučić

Predsednik je ovom prilikom izjavio da smo značajno ojačali svoje snage. 

- Imali smo probleme u specijalnim jedinicama, videli ste danas kako su svi opremljeni i odeveni, i 63. i 72. i "kobre" i "sokolove". Posebno sam ponosan što nam se prijavilo 1700 kandidara za 530 mesta koliko smo tražili. 4,43% su žene, ostalo su muškarci. Sa teritorije Beograda je veliki broj, najviše sa 7 okolnih okruga, a proporcionalno broju stanovnika ubedljivo najviše iz Leskovačkog okruga. Da čestitam tim ljudima, oni sa Toplicom i Pčinjom najviše brane Srbiju. Prijavilo nas se 3 puta više ljudi, verujem da ćemo kroz selektivan proces dobiti više od traženog broja vojnika, onda idemo na sledeći konkurs kada ovi momci budu dobili prve plate od 2000 i više evra, onda će svi videti da govorimo istinu, i da je sve tako, baš kao i ovo danas što ovde vidite - rekao je Vučić.

12.20 – Prikazana bespilotna letelica CH-95

Prikazana je izviđačko-borbena bespilotna letelica CH-95 kineske proizvodnje. U njenom sastavu se nalazi 353. izviđačka avijacijska eskadrila.

Dužina letelice je 9,05 m, visina 2,77 m, a razmah krila 20,5 m. Može da ponese više od 200 kilograma spoljnog tereta, tj. ubojitih sredstava.

U vazduhu može da ostane 20 sati, a maksimalna brzina joj je 280 kilometara na čas.

12.11 - Predsednik Srbije obilazi naoružanje i vojnu opremu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u prisustvu mađarskog premijera Viktora Orbana obilazi naoružanje i vojnu opremu na aerodromu Batajnica.

24sedam/R.M.
 

- Ponosan sam na našu vojsku - rekao je Vučić i dodao:

- Cena i kvalitet našeg naoružanja je izvanredan. 

- Kada imate jeftinu pretnju iz vazduha, morate da odgovorite jeftinim naoružanjem, to smo videli sada u Ukrajini. Mi sada ponovo obnavljamo Sterele i imamo ih mnogo - naveo je Vučić. 

Predsednik je razgovarao i sa pripadnicima Vojske Srbije.

Printscreen RTS
 

- Sada ste sa platama malo bolji - rekao je Vučić i poželeo im srećan rad. 

Predstavljen je i modernizovani "Miloš". 

24sedam/R.M.
 

Gostima je predstavljen i "lazar 3". 

Predsednik Vučić je gostima predstavio i unutrašnjost "lazara". 

24sedam/R.M.
 

- To je izum naše pameti. Polako se približavamo onome što se u Ukrajini pokazalo kao najpotrebnije, To su višecevni bacači raketa. To su sve stvari koje do sada niste imali priliku da vidite - naveo je Vučić. 

24sedam/R.M.
 

Kako kaže sada moramo da se posvetimo municiji i da je čuvamo za sebe. 

- Svi u Evropi znaju za "noru". Relativno jefrina a veoma uspešna - navodi on. 

24sedam/R.M.
 

- Zainteresovani su za svaku vrstu saradnje i oni sa nama i mi sa njima - rekao je Vučić misleći na mađarske prijatelje. 

- Nismo imali ništa. Ni modernizovane tenkove, a kamo li sve ostalo - istakao je predsednik. 

11.50 - Defile specijalnih jedinica 

Izvršen je defile specijalnih jedinica Vojske Srbije, 63. padobranske, 72. specijalne brigade, odreda „Kobre“, izviđačkih jedinica...

11.41 - Prikazani PVO sistemi

Prikazani su i PVO sistemi, modernizovani ručni raketni lanseri „igla“ i „šilo“, kao i novi raketni sistem „mistral“.

printscreen RTS
 

11.33 - Nalet "orlova J22", lete brže od zvuka

"Orao J22" prvi avion domaće proizvodnje koji može da leti brže od zvuka. Inače, "Orao J22" je srpski dvomotorni jurišni avion razvijen i serijski proizvođen.

11.20 - Lete i avioni „galeb G-4“ i helikopteri, kobre u akciji

Jedinica „kobre“ izvela je protivterorističku akciju presretanja otetog vozila. Oni su pokazali kako izgleda kada blokiraju oteto motorno vozilo i neutrališu terotiste.

11.07 - Počeo prikaz "Granit 2023"

Prikaz Vojske Srbije "Granit 2023" počeo je padobranskim demo skokom i helikopterskim desantom, a nastavljen defileom specijalnih jedinica.

Helikopterski desant sa helikopterima Mi-8 i Mi-17 koji sa timovima vrše desantiranje i sa užadima iz Mi-17, sa 72. brigadom za specijalne operacije.

11.04 - Smotra počasnog stroja Garde

Predsednik Aleksandar Vučić, ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik generalštaba Milan Mojsilović obavljaju smotru počasnog stroja Garde Vojske Srbije.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

Nakon ovoga intonirana je himna Bože pravde. 

Tanjug/Jadranka Ilić
 

11.00 - Stigao predsednik Vučić

Predsednik Vučić stigao je na aerodrom u Batajnici u pratnji ministra Vučevića i načelnika generalštaba Milana Mojsilovića. 

10.56 - Visoki zvaničnici prate vojni prikaz

Vojnom prikazu "Granit 2023" prisustvuje veliki broj ministara iz Vlade Srbije, premijer Mađarske Viktor Orban, kao i visoki zvaničnici iz Republike Srpske, poslanici parlamenta naše zemlje i predstavnici Srpske pravoslavne crkve i Islamske zajednice.

10.34 - Poslednje pripreme

U toku su poslenje pripreme za prikaz "Granit 2023".

Po planu, prikaz treba da počne u 11.00 časova.

10.10 - Prelet "Galeba"

Iznad aerodroma "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici preleteo je vojni avion "Galeb".

10.08 - Plan prikaza "Granit 2023"

24sedam/R.M.
 

10.00 - Veliki broj građana došao da vidi prikaz

Na ulazima na vojni prikaz Granit 2023 reporteri 24sedam videli su kolonu građana dugu nekoliko stotina metara. Svi prisutni prolaze bezbednosnu kontrolu, a u krugu aerodroma već je prisutan veliki broj ljudi.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je juče građane Srbije da posete prikaz naše vojske u Batajnici.

- Još jednom da pozovem sve ljude da dođu na veliki prikaz Vojske Srbje - rekao je Vučić juče nakon polaganja kamenta temeljca u Beogradu za novi sportsko-rekreativni centar "Radnički".

Građani mogu da vide kako prikaz, tako i najsavremenije naoružanje i vojnu opremu kojom su opremljene jedinice Vojske Srbije.

Biće izložen i deo sredstava iz razvoja preduzeća domaće odbrambene industrije. 

TANJUG/MINISTARSTVO ODBRANE/ANDRIJA GAVRILOVIĆ
Generalna proba za Granit 2023

Inače, generalna proba prikaza uspešno je obavljena a tim povodom ministar odbrane Miloš Vučević naglasio je da će sve prikazano na Dan Vojske Srbije biti na ponos i otadžbine i građana Srbije.

- Sa velikim ponosom i zadovoljstvom konstatujem da je uspešno završena generalna proba prikaza sposobnosti Vojske Srbije Granit 2023". Ovo sve deluje vrlo impresivno na ponos svih građana i otadžbine - rekao je Vučević i naglasio da će svi, makar i ako letimično pogledaju moći da vide koliko je vojska napredovala, koliko je snažnija, opremljenija, osposobljenija, motivisanija, ornija nego u godinama iza nas.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike