Tinejdžer upucao drugara, a vlasniku pištolja preti zatvor! Zakon jasan: Ko ne čuva oružje na sigurnom, može da dobije dva meseca robije

08.04.2023

08:47

0

Autor: R.M.

Zakon o oružju i municiji propisuje da je vlasnik oružja dužan da njime pažljivo rukuje i da ga savesno čuva na način da ne dođe u posed neovlašćenih lica

Tinejdžer upucao drugara, a vlasniku pištolja preti zatvor! Zakon jasan: Ko ne čuva oružje na sigurnom, može da dobije dva meseca robije
Ilustracija - Copyright Profimedia

Mladić H.S (17) upucao je, verovatno slučajno, drugog mladića u Tutinu kada je hteo da se pohvali porodičnim pištoljem.

Pukom srećom izbegnuta je tragedija, jer je hitac koji je ispalio samo okrznuo glavu drugom sedamnaestogodišnjaku koji je bio u njegovom društvu.

Iako lekari nisu mogli da sa sigurnošću utvrde da li je povreda od metka ili od pada na potiljak, izvesno je da je pucanj bio uzrok svemu.

Uhapšeni tinejdžer osumnjičen je za ubistvo u pokušaju, nedozvoljenu proizvodnju, držanje, nošenje i promet eksplozivnih materija.

Nažalost, ovo nije prvi put da se "igranje" sa vatrenim oružjem završi ranjavanjem. A vrlo često se dešava i smrću.

I dok se čeka šta će biti sa pucačem koji je maloletan, izvesno je da će kažnjen biti vlasnik pištolja. Mediji spekulišu da je to dečakov stric.

Pištolj mora pod ključ

Duško Ilić iz Nacionalne asocijacije za oružje Srbije kaže za 24sedam da su vlasnici vatrenog oružja dužni da ga drže obezbeđeno tako da mu ne može pristupiti niko sa strane.

- Dečak se tretira kao maloletnik i tako će odgovarati. Verovatno će dobiti neku vaspitno-popravnu ustanovu. A što se tiče vlasnika pištolja, to će verovatno da se završi sa nekom novčanom kaznom ili uslovnom zatvorskom - kaže on.

Ilić dodaje da svako ko dobije dozvolu za oružje ima dužnost da ga skladišti na bezbednom mestu.

- Postoji Zakon o oružju i municiji i desetak pravilnika. Jedan od njih je pravilnik o smeštaju i čuvanju oružja i municije. On se odnosi na pravna i fizička lica. Sve je jasno regulisano i piše u detalje - kaže Ilić.

Profimedia
Ilustracija

Zapravo, Zakon o oružju i municiji propisuje da je vlasnik oružja dužan da njime pažljivo rukuje i da ga savesno čuva na način da ne dođe u posed neovlašćenih lica i ne ugrozi bezbednost ljudi i objekata. U slučaju kršenja ovog pravila, vlasnik oružja koji ne rukuje pažljivo sa oružjem i ne čuva ga savesno tako ne dođe u posed neovlašćenih lica može biti kažnjen od 20.000 do 150.000 dinara ili 60 dana zatvora.

Potrebna obuka i za učenike

Na pitanje zašto vlasnici oružja ne vode dovoljno računa o njemu, iako to zakon propisuje, Ilić kaže da se svi vode logikom "lako ćemo".

- Kada neko ima neozbiljan pristup onda dolazi do incidenata. Kada ima ozbiljan pristup, to ne može da se desi - rekao je on.

Ilić naglašava da je to sistemski problem i da bi rešenje bilo obrazovati učenike u školi o opasnostima od oružja.

- Mi smo ukinuli bilo kakvo obrazovanje o oružju u školama kako bi đaci znali šta je oružje, odnosno šta je vojničko oružje, koje je dozvoljeno za civile, strelce, lovce... ukinuli smo streljačke sekcije po školama koje je svojevremeno imala svaka škola u Srbiji. Dok smo bili u SFRJ Srbija je imala registrovano preko 1.700 streljačkih klubova a sada ih ima oko stotinu. Ukinuli smo i obavezno služenje vojnog roka, pa onda predvojničku obuku koja je bila za srednjoškolce, odnosno studente... dakle gde naš čovek može da nauči nešto o oružju? - pita on.

Dodaje da samo deca određenih grupa mogu da nauče nešto o opasnostima od oružja.

- Mogu da nauče deca policajaca, vojnih lica, lovaca i deca koja se bave streljaštvom ili su pri nekom klubu. A to je jako malo u odnosu na čitavu populaciju. Dok je toga bilo nismo imali desetak ubistava na području cele države, a sada ih ima po pedeset godišnje
 - zaključio je on.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike