Sva sila Vojske Srbije na jednom mestu! Uskoro najveći prikaz vojnog oružja dosad: Ulaz besplatan, a biće dozvoljena vožnja vojnim vozilima

24.03.2023

09:54

0

Biće predstavljeno oružje iz domaće proizvodnje, kao i ratna tehnika kupljena poslednjih godina u inostranstvu, a događaj će biti otvoren za javnost

Sva sila Vojske Srbije na jednom mestu! Uskoro najveći prikaz vojnog oružja dosad: Ulaz besplatan, a biće dozvoljena vožnja vojnim vozilima
sajam oružje vojska srbija 24sedam goran sivački (41) - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Vojska Srbije će na Dan Vojske Srbije 22. aprila organizovati do sada najveći prikaz naoružanja i vojne opreme.

U Ministarstvu odbrane su najavili da će biti prikazano gotovo sve iz arsenala oružanih snaga, a događaj će odvijati na Aerodromu "Pukovnik pilot Milenko Pavlović" u Batajnici.

Biće predstavljeno oružje iz domaće proizvodnje, kao i ratna tehnika kupljena poslednjih godina u inostranstvu, a događaj će biti otvoren za javnost.

Pripreme su u jeku, a na jednom mestu naći će se više od 500 komada krupnog vojnog naoružanja. 

24sedam/Goran Sivački
 

Planirano je da se na pisti aerodroma prikaže oko 100 tenkova, 18 haubica "nora", desetine artiljerijskih oruđa, borbena vozila "miloš" i "lazar". U stroju će biti i raketni sistemi za zaštitu neba - kineski FK-3, ruski "Pancir" i domaći hibrid PASARS.

Avioni, helikopteri, bespilotne letelice...

Ratno vazduhoplovstvo će prikazati avione "mig 29", "orlove", "supergalebove", helikoptere "erbas" H145M, Mi-17 i čuvene leteće oklopnjače - Mi-35. Poseban segment činiće borbene kineske bespilotne letelice CH-95 i domaće "pegaz", koje su odnedavno u serijskoj proizvodnji.

- Biće to najveći događaj ove vrste ikada organizovan. Prikazaćemo najznačajnije naoružanje kojim raspolaže naša vojska, sve što je nedavno uvedeno, kao i najjače adute kupljene u inostranstvu. Svoje mesto u prikazu imaće i najsavremenije pešadijsko, streljačko naoružanje, kao i sve od opreme koju koriste pripadnici naše vojske. Građani će moći jasno da vide snagu i mogućnosti oružanih snaga - objašnjavaju u Ministarstvu.

24sedam/Goran Sivački
 

Prikaz u slavu Dana Vojske imaće statični i dinamični deo, u kome će biti upriličeni naleti aviona, simulacije vazdušnih borbi i dejstva po ciljevima na zemlji, padobranski skokovi... Prvi put će biti demonstrirano i sadejstvo Ratnog vazduhoplovstva, jedinica vazdušnog osmatranja, javljanja i navođenja i sistema PVO u zaštiti neba Srbije. Takođe, biće demonstrirano i dejstvo raketnih sistema PVO, koji su neprekidno u sistemu borbenog dežurstva.

Nastavak investicija u odbranu je među prioritetima državnog vrha, a u srednjoročnim planovima opremanja nalazi se kupovina novih lovačkih aviona, nabavka i razvoj dronova i koncepta "pametne municije", kao i modernizacija raketne artiljerije i tenkova, jačanje specijalnih snaga i drastično veće ulaganje u standard pripadnika Vojske Srbije. Sve to uokvireno je izuzetno složenom globalnom bezbednosnom slikom, ali i regionalnim rizicima i pretnjama.

- Rat u Ukrajini podigao je vojne budžete do nezamislivih visina. Svi se opremaju, kupuju naoružanje i opremu, a evropska vojna industrija prelazi na ratni režim neprekidne proizvodnje. Povećanje investicija za odbranu, razvoj naoružanja i kupovine u inostranstvu pokazuju odgovoran pristup prema pitanjima bezbednosti države i građana. Srbija je na vreme ušla u ovaj proces i na dnevnom nivou hvata korak sa savremenom tehnologijom i najjačim vojskama sveta, što će biti prikazano na Batajnici - najavljuju u Vojsci Srbije.

Inače, u planu je da se tokom ove i naredne godine kupi oko 200 teških vozila i oruđa za jedinice Vojske Srbije. Pored toga i 200 borbenih besposadnih platformi "Mali Miloš", kao i kontingent od 39 novih "lazara" i 26 modernizovanih tenkova M-84. Na spisku borbene tehnike koja će ući u arsenal oružanih snaga je i 60 savremenih sistema "Alas", 12 "gvozdika", 26 vozila BRDM... Vrednost najavljenog pojačanja prebaciće iznos od 300 miliona evra.

24sedam/Goran Sivački
 

 

Inače, na prezentaciji će građani moći čak i da se provozaju borbenim vozilima, kakva su "miloš" ili "lazar", a za najmlađe će biti otvoreni i kokpiti borbenih aviona. Uz to, na batajničkoj pisti biće izloženo i atraktivno naoružanje i oprema specijalnih snaga - 63. padobranske brigade, 72. brigade za specijalna dejstva i Odreda vojne policije "Kobre". Ove jedinice smatraju se elitom Vojske Srbije, a njihov arsenal identičan je sličnim formacijama vojski najrazvijenijih država sveta.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Novosti

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike