Srpsko oružje postalo hit, otkrivamo tajnu zašto ga svi žele! Najviše se traži na dva kontinenta, a jedna stvar je presudna (VIDEO,FOTO)

21.02.2023

19:45

0

Bilo da se radi o borbenim vozilima, granatama ili pešadijskom naoružanju, naša namenska može sve da proda

Srpsko oružje postalo hit, otkrivamo tajnu zašto ga svi žele! Najviše se traži na dva kontinenta, a jedna stvar je presudna (VIDEO,FOTO)
Copyright 24sedam/Goran Sivački

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na sajmu naoružanja u Abu Dabiju da sve što proizvede naša namenska industrija, to bude prodato.

Zbog toga se čak planira i proširenje kapaciteta u pojedinim fabrikama.

- Moramo da vidimo da li "Petoletka" u Trsteniku to može da iznese, to je velika stvar, uložićemo u nove linije kod njih. "Sloboda" sve može da proda - granate, mine, bombe. Raketa za grad bila je 2,2 a sada je 70 odsto uvećana. To ide kao alva, prodaja municije - rekao je Vučić.

Predsednik je objasnio da ako Rusi dnevno potroše 35.000 municije dnevno a Ukrajinci oko 16.000, kada se sve pomnoži sa 365 dana, jako je teško to sve proizvesti.

- Sve što proizvodimo svi kupuju, ne znam kako to do sada nije završilo na ukrajinskom ratištu - rekao je Vučić.

Ipak, on je naglasio i da oko trećine proizvedenog treba da ostane u Srbiji.

- Trideset odsto od svega proizvedenog mora da ostane u Srbiji i ja moram da stavim potpis da se deo toga proda, ako se dobije povoljna cena i ukoliko nam lako i ubrzano ide proizvodnja - rekao je Vučić.

Trideset odsto smo jeftiniji

General-potpukovnik u penziji Milomir Miladinović kaže za 24sedam da su Srbima može da izveze sve količine oružja u Afriku, pa čak i neke Azijske zemlje.

- Afrikanci hoće sve da kupe od nas zato što je u odnosu na slično naoružanje i na tom nivou kvaliteta kod drugih mnogo skuplje. Ono što možemo da ponudimo je klasično oružje i za kopnenu vojsku - kaže on.

Takođe, Srbija može da ponudi pešadijsko oružje koje je jako kvalitetno i traženo na svim kontinentima.

Miladinović je svojevremeno bio i član UO "Zastava oružje", a kaže da smo uvek bili konkurentni.

- Imali smo ugovore da sve što proizvedemo mogli smo da izvezemo. I lovačko, vojničko, sportsko... - rekao je on.

Miladinović dodaje da proizvodimo i ručne granate, rakete, bacače, municiju za topove... 

- Ali ne samo za Afriku, hoće i neke azijske zemlje da kupe od nas. Suština je da ista municija i oružje iste namene, kod nas je jeftinije a i nivo kvaliteta isto. Mislim da naše oružje može da bude jeftinije i do 30 odsto - kaže on.

Međutim, uprkos tome što bi prodaja oružja trebalo da bude dozvoljena neograničeno Miladinović kaže da se ona, ipak, kontroliše od strane velikih sila.

- Jedno vreme smo imali zabranu izvoza u neke zemlje, međutim, to se stabilizovalo i mi sada normalno prodajemo. Nažalost, svetski moćnici kontrolišu i to kome se prodaje. Ne mogu da nas spreče jer je to međunarodno tržište ali uvek kada nešto prodamo, oni će reći a zašto ste to uradili? Pa će biti neko uslovljavanje - kaže on.

Planovi sa naoružanjem

Inače, predsednik Vučić se osvrnuo i na ukrajinski sukob dodajući da "moramo da radimo raketne artiljerije dodatno, iako je ona skupa".

- Sve "Ognjeve" i modularnih i digitalnih moramo da radimo još i to će da ide 8+8 ili 8+12 u zavisnosti od njihovih mogućnosti. Mi kad dovedemo "Noru", mi sad radimo na Manovim šasijama i uspeli smo da dobijemo deo Kamazovih šasija i to brže radimo, jer su mnogo jeftinije, 200.000 evra nam je jeftinija "Nora" kad je Kamazova šasija. Manova je nešto bolja ali je 200.000 skuplja - objasnio je Vučić.

On je saopštio da Nori treba četiri minuta da se "ukopi i da ispali tri do četiri haubička projektila".

- Radimo Aleksandar koji će to podići na šest projektila u minutu. Naš je cilj da dva minuta bude ukopavanje i na tome moramo da radimo u budućnosti. Dva minuta ukopavanje i 12 haubičkih projektila od 155mm i beži - naveo je Vučić.

Kako je rekao razvojni prijekti o kojima se razgovaralo jesu da se ide sa projektilima i do 200 mm da bi moglo,"da se sa 40km podigne na 70km domet, pošto je to važno".

Dodao je i da što se tiče proizvodnje dronova, pored razvoja podjednako je važna i proizvedena količina.

- Ako ne pravite fabriku, to što ste vi razvili mi ćemo da proizvodimo i nije važno koliko ćemo da uložimo. Jer mi kada kažemo nama treba 1.000 komada, ako je cena 50.000, to je cena 50 miliona na godišnjem novou. Za nas je 1.000 komada sitno jer mi moramo da vežbamo, da 300-400 komada bacimo na Pasuljanskim livadama na Pešteru da se vojnici izvežbaju da nauče kako da pogode teške ciljeve - rekao je Vučić.

On je govorio i o tenkovima i rekao "da danas nema zapadnog modernog tenka koji košta ispod osam miliona, a da idu i do 14 miliona", kao i da Srbija ima i modernizuje tenkove za milion i dva.
- Sreća da ih imamo i mnogo ih imamo - rekao je Vučić i naglasio da postoji problem sa brojem posada.

Takođe je najavio da će do kraja godine biti modernizovano još 40 tenkova.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike