Inspekcija češljala ordinacije, više od pola nepravilno izdavali lek za dijabetičare: Sada će morati da nadoknade štetu državi!

14.03.2023

11:56

0

Autor: R.M.

Republički fond za zdravstveno osiguranje sproveo je kontrolu izdavanja leka ozempik u 73 zdravstvene ustanove i do sada utvrdio nepravilnosti u 46 ustanova

Inspekcija češljala ordinacije, više od pola nepravilno izdavali lek za dijabetičare: Sada će morati da nadoknade štetu državi!
dijabetičar - Copyright Profimedia

Od 73 ustanove, koliko je provereno prethodnih dana, više od polovine je izdavalo lek za dijaberičare ozempik nepravilno!

„Republički fond za zdravstveno osiguranje sproveo je kontrolu izdavanja leka ozempik u 73 zdravstvene ustanove i do sada utvrdio nepravilnosti u 46 ustanova“, izjavila je direktorka RFZO profesorka dr Sanja Radojević Škodrić i najavila da će protiv ustanova u kojima su utvrđene nepravilnosti RFZO pokrenuti postupak naknade štete.

U saopštenju RFZO se navodi da je kontrola obavljena od 1. juna do 30. septembra prošle godine, a u postupcima koji su već završeni utvrđene su nepravilnosti kao sto su da je lek propisivan u većoj količini od potrebne za 30 dana, kao i da je propisivan mimo uslova pod kojim se ovaj lek izdaje o trošku RFZO.

Printscreen/YouTube Novo jutro
Sanja Radojević Škodrić

Ozempik je inovativni lek koji je o trošku obaveznog zdravstvenog osiguranja obezbeđen dijabetičarima, a koji zdrave osobe zloupotrebljavju koristeći ga za mršavljenje.

Inače, problem je nastao kada je prošle godine u jednom momentu došlo do kraće nestašice ovog leka upravo zato što su ga zloupotrebljavali zdravi ljudi koji su želeli da smršaju. 

Kako je ranije za 24sedam izjavila endokrinolog prof. dr Aleksandra Jotić ovaj lek namenjen je lečenju osoba sa tipom 2 dijabetesa koje su prekomerno uhranjene ili gojazne i imaju već neku od kardiovaskularnih komplikacija.

- Ovaj lek smanjuje vrednosti nivoa šećera u krvi tako što povećava lučenje sopstvenog insulina od strane pankreasa, smanjuje apetit, u manjoj meri usporava pražnjenje želuca. Najčešći neželjeni efekti su od strane gastrointestinalnog trakta poput mučnine, povraćanja, dijareje. A posebne mere opreza su potrebne kod osoba sa bolestima pankreasa - kaže dr Jotić.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike