Zbog čega su paprene cene ekskurzija? Jednodnevni izlet pre korone koštao 2.500 dinara, a danas škole traže duplo više!

13.05.2022

18:20

0

Autor: M.P.

Seničić objašnjava da cena jeste visoka, ali smatra i da roditelji nisu racionalni

Zbog čega su paprene cene ekskurzija? Jednodnevni izlet pre korone koštao 2.500 dinara, a danas škole traže duplo više!
ekskurzija cene - Copyright Profimedia/24sedam

Nakon dve godine pandemije koronavirusa, ekskurzije se vraćaju na velika vrata. I dok se deca raduju što će opet imati priliku da se druže sa svojim školskim prijateljima, čini se da su se roditelji odvikli od tog troška.

Više njih javilo se našem portalu šokirano cenama ponuđenih ekskurzija, ujedno se hvatajući za glavu kako će sumu iskeširati. Kako tvrde, za izlete koje su nekada plaćali od 2.500 do 3.000 dinara, sada škole traže čak duplo više, a razlike u onome što se nudi nema.

Tako jednodnevni izlet za peti razred do Zasavice, sa ručkom i obilaskom rezervata prirode turističkim brodićem, košta 4.020 dinara. U tu cenu su uključeni prevoz, ulaznice za sve aktivnosti, ručak, stručno vođstvo puta, organizacija aktivnosti, osiguranje putnika, kao i naknada za brigu o učenicima u bruto iznosu od 600 dinara.

Pixabay
Ilustracija

 

- Danas smo dobili ponudu za jednodnevni izlet i iznenađena sam. Do sada je to uvek bilo od 2.500 do 3.000 dinara. Čula sam da su i u drugim školama rekreativne nastave i izleti prilično skupi. Verujem da će većina roditelja izdvojiti pomenutu sumu, ali sigurno ima onih kojima je to veći izdatak, s obzirom na to koliko je prethodnih meseci sve poskupelo - priča jedna od majki petaka Danijela S.

Na zvaničnom sajtu parka Zasavica, cena ulaza i vožnje brodićem je 400 dinara za decu, dok je organizovani obilazak 600 dinara. Cena ručka je od 800 dinara. Stoga nije baš najjasnije kako se od sume od 1.200 dolazi do 4.020 dinara, kao i na šta razlika od 2.820 dinara tačno odlazi.

Hteli smo sami da organizujemo izlet

Jedan od roditelja đaka prvaka ističe da mu nije jasno šta tačno ulazi u cenu od 5.000 dinara za jednodnevni izlet.

- Mišljenja sam da četvoročlana porodica može fino da se provede za tu sumu novca. Treba reći i da deca ne upamte ništa od značajnijih informacija koje im tom prilikom ispričaju. Tužno mi je što samo iz finansijskih razloga i principa neki od roditelja uskrate deci druženje, a moram naglasiti i da je nas nekoliko roditelja pokušalo da animira ostale roditelje da sami organizujemo interesantne izlete našoj deci, ali to nije naišlo na dobar odziv. Takođe, većina roditelja je šokirana sumom, negoduju među sobom, ali deca odu. S obzirom na to da su par mojih prijatelja prosvetni radnici, znam da ni oni nisu presrećni kada dođu ekskurzije i izleti. Verujem da je problem sistemski - ističe M. Ž.

Aleksandar Seničić, direktor YUTA, saglasan je da su ekskurzije skupe, ali ima objašnjenje:

- Saglasan sam da je to skupo, ali ljudi nisu racionalni kada pričaju o cenama. Na izletu treba da budu rekreator, lekar, plaćaju se nadoknade za nastavnike koji imaju veliku odgovornost, a autobusi ne smeju biti stariji od pet godina. Sve ovo je predviđeno pravilnikom Ministarstva prosvete. Kada na to dodate porez i doprinose od 58 odsto koje moraju da uplate turističke agencije, dobijamo sumu koju dobijamo - objašnjava Seničić za 24sedam.

24sedam
 

On dodaje da agencije ne ostvaruju veliku dobit i da najveći deo novca ide na prevoz.

- Gorivo je znatno poskupelo, a u Srbiji ne postoji mnogo vozila koja nisu starija od pet godina, i to značajno povećava cenu - dodaje Seničić.

Takođe, on objašnjava da je u cenu ekskurzija uračunata i dnevnica lekara, kao i rekreatora, a ako se radi o višednevnim eksurzijama, onda treba računati da za vozača, lekara i rekreatora, kao i nastavnike, treba da se plati smeštaj, što ulazi u cenu koju roditeljli dobijaju na papiru.

24sedam
 

- Poskupelo je po nekim procenama od 20 do 30 odsto. Naknade za profesore su takođe velika stavka, i ona se precizira direktno sa školom. Zaista je velika odgovornost na nastavnicima. Njihova naknada je od 200 do 500 dinara, a može biti i do 1.000 dinara po detetu. Za porez odlazi još 600 dinara. Autobus ne možete pronaći ispod 350-400 evra za jednodevni izlet  - priča Seničić.

- Na 25 učenika ide jedan gratis, i sve se to prelama na cenu dece. Takođe, tu su i deca koja su socijalno ugrožena, pa se i njihov odlazak kalkuliše kroz nešto veću sumu koju plaćaju deca koja imaju mogućnost da odu na izlet.

24sedam
 

Seničić rešenje vidi u izmenama propisa miinistarstva, ili pak u dogovoru sa školama.

- Treba da pokušamo da napravimo stopu poreza ili da škola plati doprinose. Nema potrebe za ovakvim načinom rada jer je veoma skup - dodaje on.

Na konstataciju pojedinih roditelja da se direktori ugrađaju u cenu ekskurzija, Seničić odgovara:

- Sve je moguće kada su cene takve. Potrebno je napraviti mehanizam koji to neće dozvoljavati.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike