Doktor Mladen je dao 48 litara krvi! Omiljeni lekar iz Vranja je i volonter Crvenog krsta (FOTO)

13.03.2023

12:17

0

Doktor Mladen je više godina i volonter Crvenog krsta, gde pomaže mlađim volonterima i učestvuje u brojnim humanitarnim akcijama

Doktor Mladen je dao 48 litara krvi! Omiljeni lekar iz Vranja je i volonter Crvenog krsta (FOTO)
Copyright YouTube/RTS

Dobrovoljno davanje krvi spasava živote i neophodno je širom sveta. U našoj zemlji prošle godine prikupljeno je gotovo 207.000 jedinica krvi. U Vranju, među davaocima ima dosta rekordera, a jedan od njih je doktor Mladen Kostić, koji je do sada dao 48 litara krvi.

Poslednju akciju propustio je zato što je dragocenu tečnost dao pre nepuna tri meseca. Do sada je doktor Mladen Kostić iz Vranja krv dao 106 puta, a prvi put u srednjoj školi.

- Radim u zdravstvu i znam koliko znači dati krv, znam šta znači kada nema krvi, a hitno je da se u tom trenutku ona da. Pacijent ne sme da čeka krv, krv mora da čeka pacijenta - poručuje dr Kostić.

Doktor Mladen je u Vranju omiljeni lekar, koji u Zdravstvenom centru kao otorinolaringolog radi više od trideset godina.

- Posao je naporan. Evo, i danas smo pregledali oko 60 ljudi. Ima mnogo bolesnih, dosta je komplikacija posle preležane korone što se tiče pada sluha, problema maligniteta, malo se u onom periodu korone to zapostavilo, ljudi nisu dolazili -  kaže za RTS dr Kostić.

U Vranju još ima višestrukih davalaca
 

 

Profimedia
 

 

Osim doktora Mladena, ima još dosta Vranjanaca koji su višestruki davaoci krvi.

- Drago mi je što znam da smo nekome nekad pomogli. Čak sam bio u situaciji da je u mojoj porodici bila potrebna krv. Pozvao sam transfuziju i oni su nam odmah izašli u susret - navodi Saša Stošić, višestruki davalac krvi iz Vranja.

Sekretar Crvenog krsta u Vranju Tomislav Stefanović ističe da je u akcijama dobrovoljnog davanja prikupljena 3.881 jedinica krvi, što je za oko 20 odsto više u odnosu na prethodnu, 2021. godinu.

- Taj procenat prikupljenih jedinica krvi u prošloj godini u odnosu na ukupan broj stanovnika je 4,65 procenata - napominje Stefanović.

Doktor Mladen je više godina i volonter Crvenog krsta, gde pomaže mlađim volonterima i učestvuje u brojnim humanitarnim akcijama.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike