Proba male mature 24. i 25. marta: Skoro polovina đaka izabrala biologiju za treći test

14.03.2023

11:28

0

Od ovogodišnjih 64.747 učenika osmog razreda, njih 38 odsto je izabralo biologiju, to je najveći broj učenika

Proba male mature 24. i 25. marta: Skoro polovina đaka izabrala biologiju za treći test
Ilustracija - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

Probni završni ispit za upis u srednje škole biće organizovan 24. i 25. marta u svim školama u Srbiji, izjavio je danas pomoćnik ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje Milan Pašić.

- Učenici na teritoriji cele Republike Srbije radiće u petak, 24. marta u devet sati probni test iz matematike, 25. marta, u subotu u devet časova radiće test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, a istog dana u 11.30 test iz izbornog predmeta - rekao je Pašić u izjavi Tanjugu.

Treći test podrazumeva testiranje iz jednog od pet ponuđenih predmeta koji su osmaci izabrali.

Kako je Pašić objasnio, probni završni ispit ima više funkcija.

- Jedna od njih je verna simulacija završnog ispita, upoznavanje sa procedurama, aktivnosti koje se realizuju pre i tokom samog završnog ispita, mesto sedenja, pribor koji se koristi, procedure koje su definisane... Nakon toga, ono što je svakako značajno su rezultati koje učenici ostvare na probnom završnom ispitu, a koji će poslužiti kako učenicima, tako i predmetnim nastavnicima u daljem planiranju aktivnosti koje se tiču pripremne nastave - ističe Pašić.

Počela pripremna nastava

Cubes
 

 

On je dodao da su škole počele realizaciju pripremne nastave i da postoji i portal e-vežbaonica, gde učenici mogu samostalno da vežbaju sve testove koji će biti na završnom ispitu. Budući srednjoškolci ove godine polažu srpski, matematiku i jedan izborni premet, za razliku od ranijih generacija, koje su kao treći imale kombinovani test koji se sastojao iz pitanja iz fizike, hemije, biologije, istorije i geografije. Ova generacija kao treći test polaže jedan od tih predmeta, koji izabere.

- Od ovogodišnjih 64.747 učenika osmog razreda, njih 38 odsto je izabralo biologiju, to je najveći broj učenika - rekao je Pašić.

Slede geografija sa 29 odsto zainteresovanih osmaka, istorija sa 16, a hemiju je izabralo devet odsto malih maturanata, dok se za fiziku odlučilo osam procenata od ukupnog broja đaka koji završavaju osnovnu školu.

Podsetio je da je završni ispit uveden 2010. godine, kada su se polagali samo srpski i matematika, a od 2013, odnosno 2014. uveden je kombinovani test.

- Komentari stručne javnosti, nastavnika i učenika, kao i roditelja, doveli su do zaključka da takav treći test nije opravdao svoju prevashodbu funkcionalnost. Imali su pet predmeta u okviru 20 zadataka. Neki predmeti su imali manje, neki više pitanja. Našom strategijom razvoja obrazovanja do 2030, kao jedan od posebnih ciljeva koji je definisan akcionim planom jeste da se uradi revizija završnog ispita - ističe Pašić.

Naglašava da je radna grupa koju je formirao Zavod za obrazovanje i vaspitanje sagledala različite modele trećeg testa i došlo se do toga da je u ovom trenutku najbolje rešenje ovo koje je ponuđeno budućim srednjoškolcima.

- To je da učenici biraju jedan od pet predmeta za taj treći test, a u skladu sa svojim afinitetima, sklonostima i željama. Očekujemo da ovakav vid male mature ima određene prednosti. Prva od njih je da je smanjen stres na učenike da više ne moraju da spremaju sedam predmeta, već se opredeljuju za predmet gde sami smatraju da imaju najbolje znanje - rekao je pomoćnik ministra.

Kako su birali?

Pixabay
 

 

Pašić objašnjava da je većina anketiranih učenika, kada su pitani zašto se odlučuju za neki od ponuđenih predmeta, odgovorila da smatra da iz tog predmeta imaju najbolje znanje, i dodaje da ove godine prvi put predstoji testiranje drugačije u odnosu na prošlu godinu.

- Na kombinovanom testu smo imali zadatke iz sva tri nivoa znanja, sa osnovnog, srednjeg i naprednog, raspoređenih u tih pet predmeta. Sada će fokus biti na jednom testu u kome će takođe pitanja biti iz sva tri nivoa znanja. Trebaće im manje vremena da spremaju predmete - naveo je Pašić.

Podsetio je i kako će se bodovati upis u srednju školu i objasnio da je pravilnikom o programu završnog ispita definisano da 60 bodova nosi uspeh iz škole, iz šestog, sedmog i osmog razreda. Dodao je da je to uspeh koji su učenici ostvarili pomnožen sa četiri, dok 40 bodova nose testovi, i to tako što je maksimalan broj bodova iz matematike i srpskog jezika po 4, a iz izbornog predmeta 12.

- Ako na testu ima 20 zadataka, množi se koeficijentom 0,7, maksimalno je 20 bodova puta 0,7, a to je 14 bodova za srpski i matematiku, dok je za treći test koeficijent 0,6, i on će nositi 12 bodova. Negde je očekivano da će učenici zato što su birali predmet ostvariti bolje rezultate. Prvi put da imamo ovakav vid mature i želimo učenicima da ostvare dobre rezulatate - poručio je Pašić.

 

Bonus video

Probni završni ispit za upis u srednje škole 24. i 25. marta

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike