Ovo je priča o deda Šanetu: Ima 101 godinu, pilotirao u Drugom svetskom ratu, vozio Orijent ekspres, kada je bio mlad "nije valjao ništa"

04.03.2023

19:22

0

Autor: M. Vu.

Rođen je u siromašnoj porodici, a otac mu je bio ložač na železnici gde je i nastradao, kad je porastao kockao se, pio je i vreme provodio u kupleraju, međutim

Ovo je priča o deda Šanetu: Ima 101 godinu, pilotirao u Drugom svetskom ratu, vozio Orijent ekspres, kada je bio mlad "nije valjao ništa"
Deda Šane - Copyright Foto: Printskrin/RTS

Kada u Mirijevu pitate za Gvozdena Stankovića zbunjeno vas pogledaju, ali kada kažete da tražite deda Šaneta svi odmah znaju o kome se radi. Kažu da je legenda ovog kraja kome su i komšije proslavile 100. rođendan. Ovaj čovek je bio pilot u Drugom svetskom ratu, ali je vozio čuveni Orjent ekspres.

 Rođen je u siromašnoj porodici, a otac mu je bio ložač na železnici gde je i nastradao.

- Rođen sam 1. oktobra 1921. godine, selo Dvorica, opština Jovac, srez Belički, Jagodina, Moravska banovina. Ja sam prvi put video voz kad sam bio u drugom razredu osnovne škole. To je bila 1929. godina, 1928. sam pošao u prvi razred. Pitao sam oca ko vozi tu mašinu, on mi je malo objasnio i ja sam rekao kako ću ja biti mašinovođa - seća se Gvozden.

Da ispuni svoj san upisuje četvorogodišnji zanat za mašinovođu.

Foto: Printskrin/RTS
 

- I dve i po godine sam bio šegrt. Nisam valjao ništa - kockao sam se, pio sam, kupleraji, sve je to bilo tako. Ali sa posla nisam izostajao posle posla ni minuta nikad nisam ostao. Bilo nas je deset šegrta, a ja sam bio primer na poslu. I kada je bilo već dve i po godine od šegrtovanja, došao je kod nas ujak. Imao sam ujaka koj je bio aviomehaničar u Zemunu. Došao da obiđe moju majku i sestru, a ja baš tada tri dana nisam dolazio kući. Karte – pos'o, piće – pos'o - priča deda Gvozden kome je nadimak Šane ostao još od kockaraskih mladalačkih dana.

Ujak odlučuje da ga odvoji od lošeg društva pa tako Šane stiže u Zemun i postaje šegrt u fabrici aviona. I danas se, kaže, živo seća razgovora sa direktorom fabrike.

- 'Šta ti voliš da postaneš?' - pitao me načelnik. Ja odgovorim da bih voleo da postanem mašinovođa. A on me pita: a što ti ne bi postao pilot? Pa da onda mašine gledaš odozgo? Ja kažem: eee, pa ja sam siroto dete da budem pilot - seća se Šane.

Ipak, sirotog dečaka iz okoline Ćuprije, uoči Drugog svetskog rata, šalju na vojni aerodrom Rajlovac, nedaleko od Sarajeva, gde se uči aero-veštinama.

- Ja sam jedini pitomac koji je izašao sa akademije sa činom poručnika, svi ostali su potporučnici. Zato što sam skratio akademiju godinu dana, ja sam za tri godine završio akademiju a traje četiri, sa odličnim uspehom 10.00. Kad je počelo da se priča o ratu, ja sam tek počeo da letim - priča  Gvozden koji je dozvolu za pilota dobio tek desetak dana pre nego što će početi Drugi svetski rat.

Foto: Printskrin/RTS
 

Početak rata, kaže da je dočekao na pisti, ali da su ga ubrzo zarobili Italijani, ali da je uspeo brzo da se spasi iz logora.

- U avionu, na pisti. Evo kako je bilo, bilo je šest lovaca i dva laka bombardera IK3. Svi smo bili pod komandom na pisti i spremni za let. I kada sam zarobljen imao sam 42 sata i 29 minuta letačkog staža.

Ubrzo odlazi u ilegalu, a potom se, dok još rat traje, vraća prvoj ljubavi – železnici. Kaže da je vozio sve vozove koji su prolazili kroz Jugoslaviju osim plavog voza, jer je uvek bio za kralja. Šane danas može da se pohvali i da je upravljao čuvenim Orijent ekspresom.

- Vi dok ste kandidat za mašinovođu, dok ste ložač, vi već naučite sve kako ide, gde ide, šta ide, šta se kada radi. Najinteresantniji je bio ovaj OS, Orijent simplon, i PA-AP, Pariz- Atina, Atina-Pariz. To su bili brzi vozovi, ja pođem iz Beograda i stanem u Ćupriju šest minuta i nigde više, objašnjava Šane da se vožnja čuvenog Orijenta nije mnogo razlikovala od drugih vozova.

Profimedia
 

Srećno i uzbudljivo je proživeo svoj vek deda Šane. Kaže najbolje mu je bilo za vreme Vlade Milana Stojadinovića.

Deda Šane je napunio sto jednu godinu, pa je otkio tajnu svoje dugovečnosti.

- Ne pušiti, ne piti, voditi računa o zdravlju - poručuje Šane.

Zdravlje i bistar um služe ga i u penziji koju prima već 45 godina. U Beogradu se pritajio da prezimi, a kaže da jedva čeka 1. maj jer tada odlazi u vikendicu u Banatski Brestovac. Kući se vraća 2. oktobra kada će proslaviti 102. rođendan.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike