Pilotu Stevanu putnici umirali u avionu, imali infarkt pa čak i spontani pobačaj: Ako se ovako nešto desi, jedna stvar je najvažnija

01.02.2023

19:01

1

Ako dođe do smrtnog slučaja u avionu, 90 odsto pilota leti do krajnje destinacije

Pilotu Stevanu putnici umirali u avionu, imali infarkt pa čak i spontani pobačaj: Ako se ovako nešto desi, jedna stvar je najvažnija
Stevan Ignjatović - Copyright Foto: Fejsbuk/Stevan Ignjatović

Dugodogišnji pilot Stevan Ignjatović izjavio je da nije redak slučaj da se na nekom letu desi smrtni slučaj, kao što se to desilo kada je sinoć avion iz Kelna za Niš prinudno sleteo u Beograd i kada je jedna putnica (68) umrla.

On je objasnio šta se dešava u avionu kada nekome pozli i u kojim se slučajevima avion prinudno spušta.

- Prvo što radi stjuardesa jeste da poziva da li među putnicima postoji neko ko je medicinski obrazovan, počevši od medicinske sestre pa do doktora nauka, da bi pružio pomoć nekome. Ako nema nikoga, stjuardese su obučene da mogu da pruže prvu pomoć u smislu davanja lekova za smirenje, vitamina a na interkontinentalnim letovima da mogu da odrade intervenciju sa defibrilatorom. Ali to je nužno zlo. Ako nema toga, onda se po propisu sleće na prvi, najbliži aerodrom - kaže on.

Putnica imala spontani pobačaj

Ignjatović objašnjava da kada je porođaj u pitanju odmah idete na prvi aerodrom na koji možete.

- Kada je srčani napad, napad gušenja, astme ili spontani pobačaj odmah slećete dole. Ja sam u Africi imao tu situaciju sa spontanim i odmah sam sleteo na aerodrom koji nije bio predviđen mojom destinacijom. Išao sam za Dakar iz Obale slonovače. Sleteo sam, ostavio sam devojku, preuzeli su je lekari i ja sam dalje nastavio - rekao je on.

Profimedia
 

Ignjatović kaže da je to bila mlada žena koja je bila peti-šesti mesec trudnoće.

- Imala je spontani pobačaj i izuzetno jaka krvarenja. Stjuardese koje su bile tu probale su da joj pomogne. One nisu mogle da zaustave krvarenje, ali su ga ublažile koliko je bilo moguće. Ja sam preko kontrole letenja obavestio šta se događa i zamolio da me sačeka medicinska pomoć po sletanju. Oni su ušli u avion, stavili devojku na nosila, izneli je i odneli u bolnicu - kaže on.

Smrtni slučaj i infarkt u avionu

Međutim, Ignjatović je imao i smrtni slučaj za vreme hadžiluka kada je leteo iz Džibutija za Saudijsku Arabiju. 

- Postoji procedura da ako umre u avionu, zamolite sve putnike da se premeste. Njega prekrijete čaršafom ili ćebetom, položite ga da legne. Obavestite posadu, posada obavesti kontrolu letenja. A na odluci je kapetana da li će da sleti na aerodrom destinacije ili na prvi aerodrom. Ali ako se to već desilo onda u 90 odsto slučajeva sleti na aerodrom destinacije. Nema razloga ako je on krenuo za Frankfurt da ga ti ostaviš u Minhenu, jer u Frankfurtu ga verovatno neko čeka. E onda dolaze razne službe u avion koje to proveravaju, avion se dezinfikuje, pišu se razni izveštaji službama i vraćate se kući - objasnio je Ignjatović.

Pixabay
 

Što se tiče konkretnog slučaja, pilot je rekao da je imao više takvih incidenata na letovima. 

- Jedan je umro na putu za tamo, a dvojica na putu nazad. U nekom periodu od 10-15 dana. Ali to je kod njih najnormalnija stvar. To njih ne dotiče, pa čak ni službe. Nastavio sam let jer nemam gde da sletim sem na aerodom destinacije. A da se vraćam nazad, pitanje je da li bi ga oni preuzeli. Jednostavno ideš tamo gde si krenuo jer ga tamo neko čeka. I tako je i bilo. Oni su ga izneli i predali ga porodici - kaže Ignjatović.

Važno ostati pribran

Pilot kaže da u vanrednim trenucima kapetan aviona mora da ostane pribran.

- Moraš da zdravog razuma da donosiš najadekvatnije odluke. Strah tu ne sme da postoji. Treba da bude razumno rasuđivanje i donošenje ispravnih odluka koje pomažu da se nekom ugroženom licu pomogne u smislu brzog sletanja - objasnio je on.

Međutim, sem ovih događaja njemu se jednom desilo i to da je putnik dobio infarkt.

- Ali sam, opet, na sreću imao lekare koji su išli na odmore i bili su avionu. Nakon sletanja došla je Hitna pomoći i odmah su ga odveli, tako da ne znam na kraju šta je sa njim bilo - ispričao je Ignjatović.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike