Ko šalje fotke polnog organa ide na robiju: Svaka druga srednjoškolka polno uznemiravana putem digitalnih medija, ali to ne želi da prijavi

27.02.2023

07:20

0

Autor: R.M.

Skoro 90 odsto devojaka je navelo da se ne bi obratilo organima gonjenja u slučaju polnog uznemiravanja preko digitalnih medija

Ko šalje fotke polnog organa ide na robiju: Svaka druga srednjoškolka polno uznemiravana putem digitalnih medija, ali to ne želi da prijavi
Muškarac kuca poruku - Copyright Profimedia

Samohrana majka T. J. iz Čačka podnela je krivičnu prijavu protiv J. P. zbog polnog uznemiravanja. Naime, ona je izjavila da joj je on slao neprimerene fotografije i poruke digitalnim putem, pa čak i fotografiju svog polnog organa.

Iako se ova priča završila izvinjenjem J. P. i povlačenjem prijave, u udruženu "Atina" kažu da polno uznemiravanje nije retko.

Oni su čak uradili istraživanje na uzorku devojaka od 18 i 19 godina u tri grada koje je pokazalo da je polovina njih doživela polno uznemiravanje putem digitalnih medija.

- Čak 50 odsto srednjoškolki koje su učestvovale u istraživanju navelo je da je tokom dosadašnjeg života doživelo neki vid seksualnog uznemiravanja prilikom korišćenja sredstava digitalne komunikacije. S druge strane, važno je uzeti u obzir i podatak da devojke ne prepoznaju u dovoljnoj meri sve oblike nasilja i uznemiravanja, odnosno da su te vrste kršenja prava toliko relativizovane u javnosti da se na njih i ne reaguje. Zbog toga i same devojke kojima se ovo dešava to ne prijavljuju niti dele sa drugima u svojoj okolini. Na taj način nasilje postaje ženska svakodnevica, a društvena pravilnost - kaže za 24sedam Andrijana Radoičić Nedeljković, koordinatorka programa Udruženja "Atina".

Pixabay
Ilustracija

- Važno je razlikovati delo polnog uznemiravanja od krivičnog dela proganjanja. Oba dela mogu biti vršena posredstvom sredstava digitalne komunikacije, a važna razlika leži u tome da kod krivičnog dela proganjanja ne moraju postojati elementi emocionalnog ili psihološkog, kao ni seksualnog nasilja. Oba dela se možda najčešće vrše upravo u digitalnom svetu, ali i dalje nedostaje procesuiranje u praksi zbog čestih stereotipizacija kod osoba koje su odgovorne da se bave procesuiranjem ovih dela - izjavila je ona.

Dodaje da to u praksi znači da ukoliko prijavljujete da vas neko polno uznemirava time što vam šalje svoje nage fotografije ili slike polnog organa, i dalje postoji mogućnost da će neko od profesionalaca to tumačiti kao udvaranje, a ponekad i kao kompliment.

- Zbog toga je važno insistirati na prepoznavanju pristanka, dakle svaki put kada je izostao pristanak druge strane u odnosu na bilo koje ponašanje u fizičkom ili digitalnom ponašanju, mi govorimo o nasilju. Sve osim eksplicitnog “da” se može i mora smatrati odsustvom pristanka - kaže Andrijana Radoičić Nedeljković.

90 odsto devojaka ne bi prijavilo

Ona objašnjava da žene retko prijavljuju nasilje generalno, a kod digitalnog je sve to mnogo izraženije.

- U istraživanju "Ispred ekrana", jako mlade devojke su govorile o tome da od nepoznatih muškaraca redovno dobijaju slike na kojima se nalaze njihovi polni organi, zahteve da one uzvrate slike, poruke uznemirujućeg sadržaja i slično. Međutim, upitane da li bi prijavile i kome bi prijavile ovaj vid nasilja, skoro 90 odsto devojaka je navelo da se ne bi obratilo organima gonjenja - objašnjava Andrijana Radoičić Nedeljković, i dodaje da su kazne za ova dela niske.

Profimedia
Ilustracija

Tako se za polno uznemiravanje dobija od tri meseca do tri godine zatvora kada su u pitanju maloletne osobe koje su žrtve ovog dela, ili do šest meseci zatvora ili novčana kazna kada su u pitanju punoletne osobe.

Kaže da zabrinjava podatak da mlade generacije ne gaje poverenje u institucije i uviđaju njihovu neefikasnost.

- Jako je mali broj realizovanih presuda kada je reč o krivičnom delu polnog uznemiravanja, kao i proganjanja, posebno kada je ono izvršeno posredstvom sredstava digitalne komunikacije. To potvrđuje nisku zainteresovanost za sankcionisanje ovakvog ponašanja. S toga je važno izvršiti jasan pritisak na sve institucije koje su zadužene za borbu i sprečavanje nasilja nad ženama da prepoznaju sve oblike nasilja i pokažu nultu toleranciju prema njima - rekla je ona.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike