Detaljna računica za upis u srednju školu: Roditelji papreno plaćaju časove, neki dižu i kredite, a iz džepa im se izbije i do 1. 000 evra!

23.02.2023

19:15

0

Da bi roditelji izbegli ogromne troškove oko pripreme male mature kao jednu od alternativa su nam naveli da traže od dece da idu na takmičenja

Detaljna računica za upis u srednju školu: Roditelji papreno plaćaju časove, neki dižu i kredite, a iz džepa im se izbije i do 1. 000 evra!
Ilustracija - Copyright FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Pripreme za polaganje male mature su odavno počele, upkos činjenici što je do završnog ispita ostalo još samo nekoliko meseci. Pred maturantima je sada pregršt obaveza, a jedna od njih je da se dobro pripreme za završni ispit.

Što se tiče načina pripreme imaju nekoliko opcija - da se sami pripreme, da idu na privatne časove što će roditelje dodatno koštati ili da pohađaju nastavu koju organizuju pojedine škole i opštine. Nije retkost, saznali smo od pojedinih roditelja, ni da se podižu krediti kako bi se isfinansirala priprema za testove koje osnovci polažu na kraju godine.

Roditelji sa kojima smo razgovarali kazali su nam da ih priprema okvirno košta od 900 do 1. 200 evra. Da bi roditelji izbegli ogromne troškove oko pripreme male mature kao jednu od alternativa su nam naveli da traže od dece da idu na takmičenja jer će na taj način obnoviti barem deo gradiva.

Profimedia
Ilustracija

- Moje dete se prijavilo na takmičenje iz srpskog jezika i istorije. S obzirom da se pripremala za takmičenje, morala je da pređe dosta gradiva i da obnovi ono iz prethodnih godina i i time je odradilao već pola posla. Nismo se odlučili za kolektivnu nastavu koju organizuju brojne škole jer se profil mog deteta ne uklapa u tu priču. Moje dete bi to shvatilo kao kolektivnu zabavu. Kada bismo spremali srpski, matematiku i kombinovani, otprilike bismo došli do cifre kao da dete spremamo za fakultet, a ne za malu maturu - kaže D. S., majka jednog maturanta.

Dodaje, da ukoliko bi se uzimali pripremni časovi samo iz jednog predmeta, da bi na kraju kada se sve sabere koštali preko 300 evra.

- Kada sam računala koliko bi koštale pripreme, došla sam do zaključka da bi iznosile 900 evra,  ali mislim da za jedan predmet treba preko 300 evra. Priprema u vidu takmičenja je za mene sjajna jer to natera dete da duboko zađe u tematiku i da na taj način obnovi gradivo iz prethodnih godina - navodi ona.

Udar na kućni budžet

Takođe, Gordana Plemić iz Udruženja roditelja kaže da je priprema male mature veliki udar na kućni budžet svih roditelja.

- Sigurno da bi okvirna cifra za pripremu male mature mogla da izađe na 1.200 evra ako dete krene od janura da ide intenzivno na privatne časove. Naravno, to je sve individualno. Ima roditelja koji deci plaćaju privatne časove. A to sve zavisi od toga na kom je dete nivou i za koji predmet mu trebaju časovi, koju školu želi da upiše, da li će imati dovoljno bodova... To je udar na budžet roditelja jer dvočas košta od 1.500 do 2.000 dinara - kaže naša sagovornica.

FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC
 

Napominje da ima dece, koja se vrlo rado odazivaju organizovanoj nastavi u školama, ili idu na privatne časove kod nastavnika koji ih drže u mini grupama, što je kako kaže, dosta jeftinije.

Nedostatak nastavnika matematike

- U poslednje vreme se dosta govori o tome da je veliki nedostatak nastavnika matematike i da se vrlo često smenjuju nastavnici u školi, i onda se tako kod dece gubi kontinuitet. I onda deca imaju rupe u znanju, pa im je potrebna dodatna nastava. Veliki broj dece pohađa privatne časove i to je ono što je alarmantno. Pomoć im treba za srpski i matematiku - ističe Plemićeva.

Nastava u mini grupama

- Postoje nastavnici koje drže pripremu u grupi od troje ili četvoro dece. Mala grupa je jeftinija u odnosu na onu jedan na jedan. To je za roditelje svakako prihvatljivija solucija  - kaže Plemićeva.

TANJUG/ JADRANKA ILIC
 

Škole i gradske opštine organizuju pripremnu nastavu

Podsetimo, gradske opštine kao što su Novi Beograd, Vračar, Palilula, Čukarica, Savski venac... pobrinule su se da za đake sa svojih teritorija organizuju besplatne pripremne časove.

U Novom Beogradu počelo je prijavljivanje za pripremne časove koji će obuhvatiti gradivo iz matematike i srpskog jezika. Svi prijavljeni biće blagovremeno obavešteni o datumu održavanja nastave.

- Prijave se podnose na šalteru Gradske opštine Novi Beograd, radnim danima od 8 do 18 časova. Sve dodatne informacije mogu se dobiti pozivanjem broja telefona 011/7850-785 - poručuju iz novobeogradske opštine. Sličnu mogućnost imaće i učenici sa teritorije opštine Vračar.

Dragi Lukić, član Opštinskog veća zadužen za obrazovanje i verske zajednice, rekao je ranije da bi nastava trebalo da počne 1. marta. Održavaće se subotom i nedeljom u svečanoj sali Opštine u toku marta, aprila, maja i juna. On objašnjava da je preostalo da kontaktiraju direktore škola na vračarskoj opštini kako bi se znalo u kojoj su meri učenici zainteresovani za takav vid nastave.

Najbitnije je da se izaberu najbolji nastavnici koji će držati časove. Potrebno je, objašnjava, dobro organizovati sve da se ne bi desilo da za jedan predmet bude prijavljeno petoro učenika jer od ove godine učenici za treći test biraju samo jedan od pet ponuđenih predmeta.

Prijavljivanje učenika trebalo bi da počne krajem februara, ali će detaljnije informacije objaviti narednih dana. Palilula se, takođe, pobrinula da malim maturantima sa svoje opštine obezbedi pripremnu nastavu, ali pojedinosti o samoj nastavi i terminima održavanja objaviće u toku meseca.

Profimedia
 

Prijave preko mejla već od kraja februara

U susret svojim đacima izaćiće i Čukarica koja će pripremnu nastavu organizovati u saradnji sa Kancelarijom za mlade.

- Planirano je da se nastava održava od sredine marta do sredine juna, uživo vikendom u određenim terminima. Prijave bi trebalo da počnu krajem februara, mejlom koji će blagovremeno biti objavljen na sajtu opštine - rekli su iz GO Čukarice.

Na Savskom vencu pravo besplatne prijave imaće svi učenici osmog razreda koji imaju prebivalište na opštini, bez obzira na to da li pohađaju školu na teritoriji Savskog venca.

- Svi zainteresovani roditelji đaka mogu se prijaviti popunjavanjem formulara na sajtu opštine. Prijave su otvorene do 21. februara - saopšteno je iz GO Savski venac.

Časovi će početi od 25. februara i održavaće se vikendom u prostorijama Kancelarije za mlade u Ulici kneza Miloša 47.

Završni ispiti polagaće se od 21. do 23.juna.

Završni test na kraju osnovne škole polaže se rešavanjem tri testa iz: srpskog/maternjeg jezika, matematike i testa iz prirodnih ili društvenih nauka po izboru učenika iz nastavnih predmeta Biologija, Geografije, Istorije, Fizike i Hemije.

Ove godine je promenjen koncept polaganja pa je promenjen i načinbodovanja završnog testa.

Naime, učenik može da ostvari najviše 14 bodova na testu iz srpskog jezika i književnosti, odnosno maternjeg jezika i književnosti, 14 bodova na testu iz matematike i 12 bodova na trećem testu.

Iz škole đak može doneti maksimalnih 60 bodova, i to ako je na kraju godine imao zaključene sve petice od šestog do osmog razreda.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike