Osmaci, izašle su zbirke za malu maturu: Evo koliko koštaju, šta je promenjeno, a šta je ostalo isto

24.01.2023

08:50

0

Autor: Lj. S.

Bodovanje test će se obavljati na isti način kao i prethodnih godina

Osmaci, izašle su zbirke za malu maturu: Evo koliko koštaju, šta je promenjeno, a šta je ostalo isto
Mala matura - Copyright FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Zbirke zadataka za pripremu za završni ispit osnovaca, čiji je autor Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, od danas se nalaze u prodaju. 

Ovaj zavod je za osnovce pripremio tri zbirke sa zadacima za srpski, tj. maternji jezik i književnost, za matematiku i zbirku u kojoj su objedinjeni zadaci iz pet predmeta (biologija, istorija, geografija, fizika i hemija) od kojih će učenici birati jedan.

Prilikom izrade zbiraka posebno vodilo računa o ekonomskom momentu.

To znači da u prodaji zbirka za maternji jezik košta 440 dinara, dok su zbirke za matematiku i kombinovani test nešto jeftinije - koštaju 330 dinara.

Branislav Ranđelović iz Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja istakao je za RTS da je ove školske godine format i obim zadataka sličan onima koji su se našli u prošlogodišnjim zbirkama. 

- Ima oko 450 zatadaka po zbirci, a osmacima je olakšana priprema za kombinovani test, jer je u jednoj zbirci sadržano pet predmeta, od kojih oni biraju samo jedan za polaganje - kazao je Ranđelović.

On je naveoda su zadaci koncipirani u skladu sa onim što se u školi učilo i da im sasvim dovoljno vremena do juna meseca da se gradivo obnovi.

20 zadataka na svakom testu 

Printscreen/RTS
Branislav Rađenović

Ranđelović za RTS navodi da koncept polaganja završnog ispita za osnovce ostaje isti - biće 20 zadataka, a vreme za kompletiranje ispita je 120 minuta. 

- Svaki test je koncipiran na tri nivoa: osnovni, srednji i napredni nivoa. Na taj način se obezbeđuje da naša generacija bude ravnopravno raspoređena i da najbolji đaci budu na vrhu liste. Treba razmišljati samo o gradivu i o tome šta deca treba da nauče - kaže on.

Takođe, Ranđelović je dodao da se na proleće očekuje i probni test, na kome će učenici dobiti jasniju sliku o tome gde svoje znanje treba da dopune. 

On je podvukao i da testovi prate evropske standarde, ali i da se željno čeka momenat kada ćemo doći do digitalizacije.

Bodovanje na isti način 

Osim samog koncepta testa, Ranđelović ističe da promena nema ni kada je u pitanju bodovanje.

- Testovi se boduju na isti način, 0. 0.5 i 1 bod. Kako se skeniranjem pregledaju testovi sve je manje žalbi - rekao je Branislav Ranđelović za RTS.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike