Ništa od kazne za nasilnike: Učenici iz Trstenika koji su maltretirali nastavnicu vraćeni na nastavu

02.02.2023

11:05

0

Autor: M.M.

I u školi je potvrđeno da su vraćeni u školu zbog proceduralnih grešaka prilikom donošenja odluke o njihovom isključenju

Ništa od kazne za nasilnike:  Učenici iz Trstenika koji su maltretirali nastavnicu vraćeni na nastavu
Profesorka Marija iz Trstenika - Copyright Printscreen/Twitter/krunskisvedok

Dva od tri đaka koji su maltretirali profesorku engleskog jezika u Tehničkoj školi u Trsteniku vraćena su u školu, a samo treći dečak, koji se ispisao nakon incidenta, nije vraćen na nastavu.

I u školi je potvrđeno da su vraćeni u školu zbog proceduralnih grešaka prilikom donošenja odluke o njihovom isključenju.

- Treći učenik se ispisao ranije iz škole i nije mogao da se vrati. Za dvojicu je nastavničko veće donelo odluku o isključenju, ali je ona pala u vodu jer nije poštovana kompletna procedura u postupku. Oni su sada zvanično vraćeni u školu - rekao je za Euronews Srbija jedan od nastavnika.

On je naveo da se na taj način šalje loša poruka ostalim učenicima da mogu da rade šta hoće i da prođu nekažnjeno.

Učenici su vraćeni u školu, a nastavnica je i dalje na bolovanju, od 9. novembra prošle godine kada se incident dogodio. Njoj je na času prišao jedan đak sa leđa i izmakao stolicu na kojoj je sedela, dok su druga dvojica snimali kako pada na pod i kačili na društvene mreže.

Profesorka M.S. koju su učenici maltretirali, rekla je za pomenuti portal da danas ponovo ide na komisiju da joj se produži bolovanje, jer nije spremna da se vrati u školu.

- Ovde nije napravljen plan podrške za žrtve nasilja. Čekam da se sve to sredi pa da vidim šta ću dalje. Ovo što se dešava nije u redu. Oni (učenici) imaju sva prava i guraju to uporno na sudu i u školi. To će da potraje i na sudu i u školi. Trudim se da pobegnem od toga, ali mi se vraća. Imam sindrom postraumatskog stresa - kaže ona.

Ona je istakla da se postupkom vraćanja dece u školu šalje poruka da nasilje može da prolazi bez ikakve kazne.

Profimedia Pixabay
 

Komplikovana procedura

Profesorka je dodala i da su se dečaci žalili na odluku nastavničkog veća.

- Dečaci dolaze na časove. Oni imaju želju da završe školu po svaku cenu. Žalili su se na odluku nastavničkog veća, zapravo nastoje da dobiju na vremenu i da se završi školska godina. Oni u maju završavaju teorijski deo nastave, posle toga ide praksa. Odluka Nastavničkog veća nije mogla da se sprovede jer postoji deo gde oni treba da odrade savetovanje sa pedagogom, psihologom. Škola to nije odradila u tom trenutku. Zbog toga je odluka nastavničkog veća pala u vodu. Sve te procedure tokom disciplinskog postupka su toliko zakomplikovane da sve gubi smisao. Ne znam kako je u drugim školama - priča profesorka M.S.

Direktor Tehničke škole u Trsteniku, Milan Glidžić, potpisao je 29. novembra prošle godine Rešenje o isključenju iz škole dvojice učenika koji su maltretirali prosorku.

Treći učenik ispisao se iz škole pre nego što je okončan disciplinski postupak protiv njega. Usledile su žalbe na odluku, da nije poštovana kompletna procedura, te je rešenje direktora i odluka nastavničkog veća pala u vodu. Đaci su sve vreme išli na časove.

Foto:Printskrin/Tviter
 

Predlozi za prevenciju nasilja u školama

Nakon incidenta u Trsteniku Ministarstvo prosvete formiralo je Radnu grupu za prevenciju nasilja u školama, koja je definisala deset ključnih mera protiv nasilja u školama kako bi se bolje zaštitili učenici, ali i nastavnici u školama.

Ministar prosvete Branko Ružić istakao je tada da je plan da se radi na povećanju broja stručnih saradnika u školama, utvrđivanje odgovornosti roditelja i uvećanje novčane kazne, kao i da brojčana ocena iz vladanja ulazi u prosek, te da negativna ocena iz vladanja utiče na ponavljanje razreda, (ulazi u tri nedovoljne ocene).

Postoje i predlozi za skraćivanje roka za vaspitno-disciplinski postupak za učenike, kao i suspenzija učenika srednje škole dok traje vaspitno disciplinski postupak, pitanje pojačanog vaspitnog rada, obaveznost stručnog usavršavanja zaposlenih u školama iz oblasti prevencije i sprečavanje nasilja.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike