Osmaci još dva dana imaju rok za ovu promenu, a tiče se male mature

29.01.2023

11:45

0

Autor: 24sedam

Osmaci će probni završni ispit polagati 24. i 25. marta, a mala matura biće održana od 21. do 23. juna

Osmaci još dva dana imaju rok za ovu promenu, a tiče se male mature
Ilustracija - Copyright Profimedia

Učenici osmog razreda mogu još u naredna dva dana, 30. i 31. januara da promene odluku koji će treći test polagati na predstojećoj maloj maturi. Prigovor odnosno odluku o promeni predmeta na trećem testu mogu da podnesu samo u matičnim osnovnim školama, od osam do 15 sati.

Konačno izjašnjenje učenika koji će predmet polagati kao treći biće objavljeno u sredu, 2. febrara na sajtu Moja srednja škola i u školama. Probni završni ispit mali maturanti će polagati 24. i 25. marta, dok će polaganje male mature biti održano od 21. do 23. juna.

Prema dostupnim podacima, 64.363 učenika opredelilo se iz kog će predmeta rešavati pitanja na trećem maturskom testu. Najviše đaka odlučilo je da trećeg ispitnog dana rade zadatke iz biologije (24.307) i geografije (18.243). Istoriju je odabralo 10.544 osmaka. Najmanje malih maturanata opredelilo se za fiziku (5.270) na trećem testu i hemiju (5.999).

Testovi, poručuju iz Ministarstva prosvete, sadrže pitanja sa tri nivoa – devet sa osnovnog, sedam sa srednjeg i četiri sa naprednog. Za upis u srednju školu, uspeh iz škole može da donese maksimalno 60 bodova, dok testovi iz srpskog, odnosno maternjeg i matematike nose po 14 bodova, a treći test iz izabranog predmeta, nosi 12 bodova. 

Inače, zbirke zadataka za pripremu za završni ispit osnovaca, čiji je autor Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, nalaze se u prodaji. Zbirka za maternji jezik košta 440 dinara, dok su zbirke za matematiku i kombinovani test nešto jeftinije - po 330 dinara..

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike