Boginje pod kontrolom, ali grip "divlja": Deca najviše na udaru, za nedelju dana čak 11.000 obolelih!

13.02.2023

12:49

0

Simptomi gripa traju pet do sedam dana

Boginje pod kontrolom, ali grip "divlja": Deca najviše na udaru, za nedelju dana čak 11.000 obolelih!
Grip - Copyright Profimedia

U Smederevu je za mesec danu registrovano 28 slučajeva malih boginja, a jedan u Novom Sadu, izjavila je direktorka IJZS "Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović.

"Na teritoriji Smedereva je registrovano 28 slučajeva, jedan je poreklom iz Novog Sada. Situacija je pod kontrolom, ali i dalje apelujemo da roditelji, ukoliko to nisu učinili do sada, posete pedijatra i da se obavi vakcinacija", apelovala je Jovanovićeva i dodala da je epidemija pod kontrolom.

Direktorka "Batuta" je objasnila da je samo je samo u proteklih nedelju dana registrovano više od 11.000 oboljenja sličnih gripu, najviše kod dece.

"Potvrđene su sve tri vrste, odnosno izazivača gripa, AH1, AH3 i B virus. Istovremeno, najveća učestalost pojave respiratornih oboljenja sličnih gripu je u uzrastu od 0 do 4 godine i od 5 do 14 godina. Dakle, deca su nam kao i uvek najpogođenija", istakla je direktorka "Batuta".

Objašnjava da se klinička slika povezuje sa manifestacijom svih respiratornih virusa i najčešće je visoka temperatura, gastrointestinalne tegobe. Sve traje najmanje pet do sedam dana i najvažnije je slušati savete lekara.

Takođe, Jovanovićeva naglašava da još nije kasno za vakcinaciju protiv gripa i da se građani, posebno pacijenti iz rizičnih grupa obrate svojim lekarima.

Jovanovićeva je podsetila da je neophodno da deca prime MMR vakcinu sa navršenih godinu dana i pre polaska u školu, odnosno u sedmoj godini, kako bi došlo do individualne zaštite i da ne bi obolela od malih boginja.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike