Otkriveno kako su vraćeni učenici koji su maltretirali nastavnicu u Trsteniku! Ilić: Žena ne sme da dođe u školu, ima posttraumatski sindrom

02.02.2023

19:05

1

Valentina Ilić kaže da je došlo do greške u proceduri, koja je iskorišćena da se vrate na nastavu

Otkriveno kako su vraćeni učenici koji su maltretirali nastavnicu u Trsteniku! Ilić: Žena ne sme da dođe u školu, ima posttraumatski sindrom
Nasilje u Trsteniku - Copyright Printscreen/Twitter/krunskisvedok

Dvojica od trojice učenika koji su maltretirali profesorku engleskog jezika M. S. u Tehničkoj školi u Trsteniku vraćena su u školu jer je došlo do greške u proceduri kada je predloženo njihovo isključenje.

Ovo je za 24sedam potvrdila i predsednica Sindikata obrazovanja Srbije Valentina Ilić.

- Oni su došli do proceduralnog propusta zato što je disciplinska komisija, koju vodi direktor, dala preporuku Nastavničkom veću da se dvojica učenika isključe iz škole, dok se jedan učenik sam ispisao. Navodno, prema zakonu je trebalo da se sprovede pojačan vaspitni rad sa decom. Odnosno da pedagog, psihološka služba i centar za socijalni rad uđu u neku proceduru. I onda tek na osnovu njihovog pisanog mišljenja da se to da Nastavničkom veću na glasanje. Tu je napravljen jedan propust, a napravili su ga direktor i sekretar škole - izjavila je ona za 24sedam.

- To znači, a i postoji u zakonu, da ukoliko direktor napravi propust, odnosno uprava škole, to spada u domen prekršajnog postupka i plaćanja kazne od 25.000 do 100.000 dinara - dodaje Ilićeva.

Profesorka istraumirana

Objašnjava da je najveći apsurd to da imate i žrtvu i zlostavljača u istom odeljenju. Zbog toga profesorka M. S. još uvek ne želi da se vrati na radno mesto, a Ilićeva je potvrdila da ima posttraumatski sindrom.

- Pitanje je kako će žena da se vrati u to odeljenje. Ona ima posttraumatski sindrom, a i da ga nema, gde je tu pozicija samog profesora? Vi se vraćate u odeljenje, a ova dvojica su došla kao pobednici! Što znači da neko mora da odgovara u celoj ovoj priči ako hoćemo da govorimo o sprovođenju zakona u školama - dodaje Ilićeva.

Printscreen/Twitter/krunskisvedok
Profesorki izmakli stolicu

Ona pita šta će tek prosvetni radnici da rade ako uprava škole nije dobro odradila čitavu proceduru, iako im je to bio zadatak.

- Naravno, roditelji su sigurno uzeli neke advokate i utvrdili da to nije odrađeno kako treba - kaže Ilićeva.

Dodaje da škola i odgovorno lice škole, tj. direktor, treba da plate kaznu zbog propusta.

- Desi se neki incident u školi i sada odjednom kao da se ništa nije desilo. Oni su u nastavi, niko neće da se udubljuje u čitavu priču gde je napravljen propust nego će sva deca da gledaju u njih kao u idole! Eto, uspeli ste to da uradite posle silnog revolta javnosti da to nije smelo da se dogodi! Ovo ne sme da ostane nekažnjeno - upozorila je predsednica sindikata.

Ilićeva dodaje da se ovim šalje poruka drugoj deci da mogu da se izvuku, a profesorima i nastavnica: nemojte ništa potezati, uvucite se u rupe i nemojte da talasate. 

- Jako loša poruka deci i zaposlenima - kaže ona.

Sve zbog lošeg zakona

Predsednica sindikata kaže da je ovo sve napravljeno još 2016. godine kada je Zakon o osnovnom sistemu dao veoma velika prava deci i roditeljima.

- Samim izmenama zakona, gde dajete velika prava deci, prosvetni radnici su počeli da se povlače - rekla je ona.

Ilićeva je podsetila na nemili slučaj sa profesorom Šeste gimnazije Jovanom Kneževićem koji je nedavno preminuo. 

- On je bio suspendovan samo zato što se jedno odeljenje žalilo na njegove pedagoške metode. Na osnovu žalbi roditelja samo jednog odeljenja ne možete do donesete konačan zaključak. Čovek je suspendovan pred penziju, to je bio veliki pritisak na njega. I verujem da je to bio i razlog zašto je tako naglo umro. Verovatno je neki infarkt, moždani udar... Ako hoćemo nešto da uradimo, status službenog lica nije rešenje, već da sprovodimo zakone koji postoje - rekla je ona.

- U ovoj situaciji za Šestu gimnaziju direktorka mora da odgovara zašto ga je suspendovala. Da li je čovek vršio neke mere i ophodio se loše prema deci pa da se na takav način suspenduje? Isto kao što bi direktor trebalo da odgovara za učenike u Trsteniku, zbog čega su vraćeni u školu - rekla je ona.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike