Veće kazne za roditelje nasilnika u školama?! Ovo su najčešći predlozi za prevenciju nasilja u školama

12.12.2022

12:57

0

Autor: 24sedam

Iako je rok za predložene mere za prevenciju nasilja u školama 19. decembar, već danas su se mogli čuti najčešći predlozi

Veće kazne za roditelje nasilnika u školama?! Ovo su najčešći predlozi za prevenciju nasilja u školama
Nasilje Ilustracija - Copyright Profimedia

Radna grupa za prevenciju nasilja održala je danas drugi sastanak kojim je predsedavao ministar prosvete Branko Ružić.

Iako je rok za predložene mere za prevenciju nasilja u školama 19. decembar, već danas su se mogli čuti najčešći predlozi.

Najveći broj predloga izmena, predložen od  članova Radne grupe, prema rečima ministra Ružića, odnosi se, na povećanje broja stručnih saradnika u školama, utvrđivanje odgovornosti roditelja i uvećanje novčane kazne, kao i da brojčana ocena iz vladanja ulazi u prosek, te da negativna ocena iz vladanja utiče na ponavljanje razreda, (ulazi u tri nedovoljne ocene).

Postoje i predlozi za skraćivanje roka za vaspitno-disciplinski postupak za učenike, kao i suspenzija učenika srednje škole dok traje vaspitno disciplinski postupak, pitanje pojačanog vaspitnog rada, obaveznost stručnog usavršavanja zaposlenih u školama iz oblasti prevencije i sprečavanje nasilja.

Profimedia Pixabay
 

 

Ministar Ružić je istakao da je važno da još jednom naglasi da svi žele da se unaprede procedure i njihova primena radi zaštite učenika i zaposlenih u obrazovanju. 

„Razmatraćemo vaše predloge i drago mi je da su preventivne i korektivne aktivnosti istaknute kao značajne mere“, rekao je ministar.  

Ministar je posebno istakao značaj intersektorske saradnje, kao i potrebu za unapređivanjem načina uspostavljanja i ostvarivanja međusobne saradnje ustanova iz oblasti obrazovanja i vaspitanja, socijalne i dečje zaštite, zdravstva, policije i drugih organa, službi i organizacija. 

Pixabay
 

 

Poslednjih nedelja jedna od glavnih i bolnih tema u našoj javnosti je vršnjačko nasilje, ali i naslilje prema nastavnicima. 

Pre dva dana u prepodnevnoj smeni u OŠ "Nikola Tesla" u Rakovici učenik osmog razreda je navodno u toaletu škole maltretirao đake sedmog razreda. On je od njih tražio novac, a kada su se oni usprotivili on je izvukao nož i zapretio da će pobiti njih i njihove porodice.

Samo dan ranije učenik 6. razreda D.D (11) napadnut je u OŠ "Despot Stefan Lazarević" na Zvezdari.

Incident se dogodio za vreme velikog odmora kada su učenici koji su zavrsili ovu školu V.S. (15) i A.L. (15) ušli u školu i učenika odveli u toalet gde su ga udarali rukama po glavi i terali da broji pločice.

Posle toga odveli su ga u fiskulturnu salu gde su nastavili da ga udaraju, nakon čega su se udaljili.

U Subotici se takođe dogodio incident na školskom hodniku, nakon kog je jednom detetu izvađena slezina.

N.K. učenika osmog razreda OŠ "Sonja Marinković" na hodniku je srušio đak iste škole a prilikom pada dečak je zadobio teške povrede usled kojih je hitno operisan i izvađena mu je slezina. Nažalost, bilo ih je još toko ovog i prethodnih meseci. 

Javnost je, međutim, posebno uznemirio slučaj iz Trstenika, nakon što je na mrežama osvanuo snimak skandaloznog ponašanja učenika na kome se vidi kako grupica dečaka razgovara sa profesorkom Tehničke škole, potom joj izmiče stolicu na kojoj sedi, nakon čega žena završava na podu učionice. Gnusan čin propraćen je i podsmehom.

Nakon toga je, nažalost i dečak koji je izmakao stolicu profesorki, pokušao samoubistvo.

Čini se da nasilja u školama nikada nije bilo više, a nadleženi su na potezu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike