"Pao mi je kamen sa srca": Profesorka poslala jasnu poruku nakon izbacivanja nasilnika iz škole u Trsteniku!

30.11.2022

17:33

0

Ministar prosvete Branko Ružić najavio je da će sledeći sastanak Radne grupe za prevenciju nasilja u školama biti održan oko 9. decembra

"Pao mi je kamen sa srca": Profesorka poslala jasnu poruku nakon izbacivanja nasilnika iz škole u Trsteniku!
Nasilje u Trsteniku - Copyright Printscreen/Twitter/krunskisvedok

Direktor Tehničke škole u Trsteniku Milan Glidžić potvrdio je predlog nastavničkog veća od 23. novembra i doneo odluku o isključenju dvojice đaka nakon incidenta koji se dogodio 9. novembra, kada su s još jednim učenikom ponizili profesorku izmakavši joj stolicu. Sve su to snimili uz smeh i podršku ostalih đaka iz razreda.

- Povodom nasilja koje se dogodilo u Tehničkoj školi u Trsteniku, pri čemu je izvršeno fizičko, psihičko i digitalno nasilje nad našom koleginicom, dvojici učenika je izrečena mera isključenja iz škole - navodi se u dopisu direktora. Rešenja o isključenju učenika juče su poslata roditeljima učenika.

- Učenici su juče bili u školi. S obzirom na to da je direktor stavio jučerašnji datum, procedura je da pismo ide roditeljima, a da oni imaju pravo žalbe.

Zakon nije propisao da čim nastane nasilje, đak bude suspendovan do konačne odluke. Dakle, đaci imaju prava da dolaze u školu po sadašnjem zakonu sve do isteka roka za žalbu, pa ukoliko je žalba neosnovana, tek onda je odluka na snazi. Do tada i dalje imaju prava da dolaze na nastavu. Rok za žalbu je 15 dana - objašnjava izvor iz škole.

Profesorka koju su učenici maltretirali rekla je juče da smo ovom odlukom pokazali da smo na dobrom putu.

- Napokon je potpisano rešenje o isključenju i još uvek ima šanse da se stvari poprave. Sad mi je dosta lakše, pao mi je kamen sa srca. Škola je bezbedna i ne moram da brinem i za sina. Mnogo mi znači i odluka Ministarstva prosvete da jedinica iz vladanja znači da učenik ponavlja razred. Sve je počelo sitnim koracima, ali idemo ka dostizanju pravde - istakla je profesorka, dodajući da njene kolege prosvetari na današnjem protestu imaju njenu punu podršku.

Moramo se baviti prevencijom

Ministar prosvete Branko Ružić najavio je da će sledeći sastanak Radne grupe za prevenciju nasilja u školama biti održan oko 9. decembra.

- Predlog mera za prevenciju nasilja trebalo bi da bude gotov oko 19. decembra. U Radnoj grupi su stručnjaci, ljudi iz ministarstva, sekretari škola, predstavnici sindikata. Nasilje je veoma kompleksan društveni problem i svi moramo da se borimo protiv njega - rekao je juče Ružić na TV Pink:

- Problemi se ne rešavaju štrajkom, već sinergijom svih aktera. Moramo se baviti prevencijom, jer nije poenta samo izbaciti dete iz škole.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Kurir

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike