Učenici otkrili detalje tuče koja je šokirala Niš: Pobesneli mladić uleteo u učionicu, počeo da lupa klupom, a onda je sevnuo udarac (FOTO)

29.11.2022

18:00

3

Autor: Maja Kostić

Napad na mladića u niškoj gimnaziji "9. maj" desio se zbog ranijih razmirica

Učenici otkrili detalje tuče koja je šokirala Niš: Pobesneli mladić uleteo u učionicu, počeo da lupa klupom, a onda je sevnuo udarac (FOTO)
Copyright 24sedam/Maja Kostić

Zbog razmirica koje je sa drugom iz škole imao odranije, učenik gimnazije “9. maj” uleteo je u učionicu i zadao mu udarce pesnicama u glavu i telo. Kako saznajemo, sve se dogodilo posle velikog odmora, pre početka trećeg časa, a slučaj je prijavljen policiji, tužilaštvu i timu za bezbednost učenika.

Kako su nam ispričali učenici ovog razreda, mladić iz drugog odeljenja uleteo je vidno iznerviran i počeo da udara najpre u klupe, a onda je udario vršnjaka. Napadnuti dečak sve je odmah prijavio razrednom starešini, a zatim i direktoru, koji je potom obavestio roditelje i nadležne.

Tinejdžera je zbrinula Hitna pomoć, a ustanovljeno je da je zadobio samo lakše povrede. Razlozi incidenta su, kako saznajemo, razmirice koje su dvojica učenika imala odranije.

Školski tim za sprečavanje nasilja i diskriminacije ocenio je, na hitnoj sednici koja je održana nakon incidenta, da je učenik počinio najviši, treći stepen nasilja, i protiv njega je pokrenut disciplinski postupak. Tim će na sednici u petak odlučiti da li će za nasilnog učenika biti predloženo isključenje iz škole. Kako saznajemo, učenik je bio problematičan i ranije i bio je pod pojačanim vaspitnim nadzorom.

24sedam/Maja Kostić
 

- Pred kraj velikog odmora u prepodnevnoj smeni učenik odeljenja II/4 je ušao u učionicu odeljenja II/3 i napao jednog učenika iz tog razreda i naneo mu lakše telesne povrede pesnicom, udario ga je u lice telo. Učenik koji je napadnut je to prijavio razrednom starešini, razredni starešina je reagovao, učenika smo izlovali, odveli smo ga kod pedagoga. Nakon toga je na razgovor pozvan i učenik koji je izvršio nasilje. Ono što je u našem domenu, obavestili smo policiju i Hitnu pomoć. Zakazali smo odmah sastanak Tima za zaštitu učenika, tako da ćemo u petak imati odluku nastavničkog veća i nakon toga ćemo postupiti po pravilniku o zaštiti učenika – rekao je direktor ove škole Nenad Disić. On je istakao da je dečak dobro, da su u pitanju lakše povrede, te da je on juče, nakon pregleda lekara, ispraćen kući. 

24sedam/Maja Kostić
 

- Ne znam šta se ovo dešava, nismo imali mnogo ovakvih slučajeva ranije. Ja sam u ovoj školi 15 godina i ne sećam se da se ovako nešto događalo. Između njega i dečaka koji ga je napao postojala je netrpeljivost, ali on nam se tim povodom ranije nije obraćao. Što se tiče napadača, sa njim je već rađen pojačan vaspitni nadzor prošle godine zbog izostanaka. Ove godine se popravio, pa smo svi iznenađeni ovim što se desilo - kazao je Disić.

24sedam/Maja Kostić
 

Školski pedagog Anita Spasić ocenila je ovaj događaj kao ozbiljnu stvar koja se ne sme ponoviti.

- Istog momenta je učenik došao da nas obavesti o tome šta mu se dogodilo u učionici, preduzeli smo sve mere koje su neophodne kada su ovakve stvari u pitanju. Nakon obavljenog razgovora sa učenikom i odeljenjskim starešinom obavestili smo Hitnu pomoć, školskog policajca, roditelje i povređenog i učenika koji je izvršio nasilje. Istog momenta zakazali smo sastanak sa Timom za zaštitu učenika od nasilja, obavestili smo i školsku upravu. Mere koje mogu biti izrečene, a o kojima će odlučiti direktor, jer on vodi disciplinski postupak, jesu vaspitno-disciplinski ukor direktora ili ukor nastavničkog veća sa isključenjem ili bez isključenja učenika iz škole - objasnila je Spasićeva.

Ona je rekla da se vršnjačko nasilje, nažalost, dešava u školama, kako osnovnim, tako i srednjim, ali ono što je važno, to je da se odmah reaguje kada se prijavi nasilje.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike