Jezivo nasilje u školi u Vranju: Đak šutirao drugaricu iz razreda!

27.11.2022

12:46

1

Autor: 24sedam

Osnovno javno tužilaštvo još uvek se nije oglasilo povodom ovog slučaja

Jezivo nasilje u školi u Vranju: Đak šutirao drugaricu iz razreda!
Ilustracija - Copyright Pixabay

Još jedan slučaj vršnjačkog nasilja zabeležen je u Vranju u Ekonomskoj školi kada je pre dva dana učenik prvog razreda napao školsku drugaricu iz odeljenja.

Đak je prema zvaničnim informacijama šutirao učenicu iz ove škole. Iz Ekonomske škole za InfoVranjske kažu da "nije bilo masovne tuče, već je došlo do razmene udaraca između dečaka i devojčice".

- Nažalost učenici ne shvataju ozbiljnost ove situacije, već smatraju da je to igra - rekli su iz Ekonomske škole u Vranju.

 

Ružić: Kazne su jasno definisane, važnija je prevencija nasilja u školama

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je danas da su kazne za vršnjačko nasilje jasno definisanje, ali da je od kazni važnije da se radi na prevenciji nasilja. Ružić je za Radio-televiziju Srbije kazao da je prosvetni sistem odavno uveo kazne za nasilje i da je važno da se taj sistem utegne.

- Obično kada imamo neki problem mi formiramo radnu grupu, ovde to nije slučaj, imamo sistem samo ga treba utegnuti. Postoje timovi za preveniranje nasilja, pedagozi, psiholozi - rekao je Ružić.

- Ocenili smo da je ovaj incident treći nivo nasilja, jer danas deca smatraju da je nanošenja bola igra. Nažalost i sama deca navikla su na takve stvari - rekli su iz škole.

Osnovno javno tužilaštvo još uvek se nije oglasilo povodom ovog slučaja.

Đaci nastavnici izmakli stolicu u Trsteniku

Podsetimo, na sednici Nastavničkog veća škole u Trsteniku pre nekoliko dana jednoglasno je usvojen predlog da se dvojica učenika isključe iz škole zbog vršnjačkog nasilja, dok je treći učenik podneo zahtev i ispisao se.

- Povodom nasilja koje se dogodilo u Tehničkoj školi Trstenik pri čemu je izvršeno fizičko, psihičko i digitalno nasilje nad našom koleginicom, održana je sednica Nastavničkog veća na kom je jedna od tačaka bila izjašnjavanje veća o pomenutom incidentu. Predlog člana Nastavničkog veća da se izglasa isključenje iz škole za dvojicu učenika jednoglasno je usvojen od strane svih članova Nastavničkog veća - saopštio je ranije kolektiv Tehničke škole Trstenik.

 

 

U saopštenju se navodi da predstoji verifikacija ove odluke – dvojica učenika su isključena dok je treći prethodnog dana podneo zahtev i ispisao se iz škole.

Printscreen/Twitter/krunskisvedok
Nastavnica iz Trstenika

- Ovakvim stavom Nastavničko veće osuđuje svaki vid nasilja bilo nad učenicima ili zaposlenima u školi - naveli su u saopštenju.

Ministar prosvete Branko Ružić rekao je da je zgrožen nad vršnjačkim nasiljem u Subotici i Trsteniku.

Ružić je rekao da je roditelj jednog od učenika dostavio medicinsku dokumentaciju nadležne zdravstvene ustanove da je dete u trenutku izvršenja tog dela bilo neuračunljivo.  Snimak na kojem se vidi kako učenici maltretiraju profesorku Tehničke škole u Trsteniku, izmiču joj stolicu i smeju se tome, pojavio se na internetu.

Vršnjačko nasilje i u Subotici

Dečak iz Subotice kojem je nakon napada u OŠ "Sonja Marinković" odstranjena slezina je u stabilnom stanju.

Direktor škole Pajica Bašić kazao je ranije  da su deca u razgovoru sa nadležnima u školi sve što se dogodilo predstavila kao igru sa "Tik-toka", a da su shvatili šta su uradili nakon što su videli posledice. Dodao je da će biti pokrenut vaspitno-disciplinski postupak tokom kojeg će se utvrditi kakve će mere biti izrečene učenicima.

Prema informacijama iz bolnice, dečak iz Subotice kojem je odstranjena slezina, u stabilnom je stanju, lekari i dalje prate njegovo stanje i odlučiće o daljem toku lečenja.

Кakve kazne škola može da izrekne učenicima?

Na pitanje mogu li učenici biti isključeni iz škole, Bašić je naveo da učenicima mogu da budu izreknuti ukor direktora i nastavničkog veća, da ocene iz vladanja budu smanjene na 2 ili na 1, a da u dogovoru sa drugom školom može da se izvrši prebacivanje učenika, ukoliko se proceni da je to najbolje rešenje.

Direktor škole je, na pitanje da li je škola zataškavala nasilje, kao što tvrdi otac povređenog dečaka, naveo da je škola otvorena za razgovor sa roditeljima i da nikad nijednom roditelju nije uskraćeno pravo da dođe i razgovara, ukoliko ima problem.

- Ja ne sporim da je pomenuti roditelj u ovih osam godina možda imao sa učiteljicom i sa razrednim starešinom, ali su ti problemi rešavani na nivou odeljenja i nisu dolazili do mene. Roditelj nikad nije došao kod mene kao direktora. Poslednji slučaj za koji ja znam desio se u petom razredu kada su detetu razbili naočare i taj slučaj smo rešavali u saradnji sa roditeljima - istakao je Pajica Bašić.

Dodao je da je OŠ "Sonja Marinković" velika škola i da ima 800 učenika i da se događanja prate na dnevnom nivou i ponovio da deca u početku nisu bila svesna da je reč o nasilju i da su mislila da je to igra.

- Zaista želimo našem učeniku što brži oporavak. To je želja svih nas, nastavnika, u ovoj školi - rekao je Bašić.

Govoreći o mehanizmima rešavanja vršnjačkog nasilja, Bašić je rekao da se škola pridržava protokola koje je propisalo Ministarstvo prosvete i da je reč o prvom slučaju trećeg nivoa nasilja u poslednjih osam, devet godina u toj školi i da se slučaju prilazi krajnje ozbiljno bez želje da se nešto zataškava.

- Ono što je naše, jeste da obrazujemo, da pričamo deci, da pokušavamo da skrenemo pažnju da ovo sve danas, ovaj virtuelni svet, ovo sve što oni gledaju nije prava realnost i da u životu može da izazove katastrofalne posledice. Na nama je da radimo i to ćemo se truditi i raditi i dalje - naveo je Bašić.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike